Saftig julebrød med rosiner

Julebrød med rosiner hører med til julefrokost og julelunsj. Her får du noen enkle og geniale tips som gjør julebrødet ekstra saftig og luftig. Spis det nybakt med smør og brunost eller julens beste kjøttpålegg.

DU TRENGER:

550 g hvetemel
100 g sukker
1 ts bakepulver
20 g fersk gjær
3 dl kald helmelk
1 romtemperert egg
En klype salt
100 g romtemperert smør
250 g rosiner
2 ts kardemomme
1 ts kanel

SLIK GJØR DU:

  1. Ha rosinene i en skål. Kok opp vann med kardemomme og kanel, og hell det over rosinene til de er dekket. La rosinene ligge til vannet er kaldt, ca. 45 minutter.
  2. Ha alle ingrediensene unntatt smør og rosiner i en kjøkkenmaskin. Elt deigen på middels/høy hastighet i 10-15 minutter. Deigen skal være blank og slippe bollen. Tilsett romtemperert smør litt etter litt, og elt videre til smøret er godt blandet inn i deigen.
  3. Sil vannet av rosinene, og tørk dem med tørkepapir. Elt rosinene inn i deigen for hånd til rosinene er jevnt fordelt.
  4. Legg deigen i en stor bolle smurt med smør, og la deigen heve til dobbel størrelse, i ca. 1 1/2 time.
  5. Vend deigen ut på et melet bakebord og del deigen i to like store emner. Form dem til to store runde boller, eller til brød hvis du vil steke dem i brødform. La dem etterheve i ca. 45-60 minutter.
  6. Forvarm ovnen til 250 grader og sett en ildfast form eller en dyp langpanne med vann nederst i ovnen. Pensle brødene med egg før steking.
  7. Skru ned temperaturen til 200 grader når du setter brødene i ovnen, og stek dem i ca. 30 minutter. Dekk dem evt. til med aluminiumsfolie eller bakepapir mot slutten slik at de ikke brenner seg.
  8. Avkjøl dem i ca. 15 minutter før du skjærer i dem.

 

Tips! Nytes med smør og brunost, eller julete kjøttpålegg.