julebrød med rosiner

Saftig julebrød med rosiner

Julebrødet blir saftig og godt med kjendisbakerens oppskrift.

Saftig og godt julebrød er jul for mange. 

Kjendisbaker Fredrik Solbakk Andersen mener hemmeligheten bak et saftig julebrød er å bløtlegge rosinene i varmt vann først. 

Server julebrødet rykende ferskt med meierismør eller brunost. 

Oppskriften finner du litt lenger nede.

PRØV OGSÅ: Karameller i mikroen på 7,5 minutter

BLØTLEGG ROSINENE TIL JULEBRØDET

– Det mange gjør feil når de baker julebrød, eller boller er at de tilsetter tørre rosiner. Tørre rosiner trekker til seg væske fra deigen mens den hever, og da blir julebrødet tørrere, forklarer Fredrik, kjent fra Hele Norge baker og bakebloggen Letsbake.no.

Ikke bare får du et saftigere brød og saftigere rosiner når du bløtlegger rosinene først. Du unngår samtidig at rosinene som ligger ytterst på julebrødet blir brent under steking.

Men ikke la rosinene ligge for lenge i bløt, og ikke bland inn rosinene i deigen før den er eltet ferdig. Begge deler kan gjøre at rosinene går i oppløsning. 

Julebrødet blir ekstra godt med rosiner i deigen.
Foto: Fredrik Solbakk Andersen / Letsbake.no

– Jeg pleier å koke opp vann, skru av varmen, tilsette rosinene og la det stå til vannet er kaldt. Det tar som regel 45 minutter, forteller Fredrik.

Deretter siler han vekk vannet og lar rosinene renne av på et tørkepapir eller kjøkkenhåndkle. Ellers kan det være vanskelig å få eltet rosinene godt nok inn i deigen.

Rosinene skal ikke være varmere enn romtemperatur, ettersom det kan drepe gjæren i deigen.

SÅNN BAKER DU PERFEKTE JULEBRØD: 

1. BRUK KALDE INGREDIENSER OG ELT DEIGEN LENGE

– Elt deigen så lenge at de to glutenenzymene i hvetemelet får god tid til å danne et godt glutennettverk. Dette nettverket er det som gjør at luften fra gjæren holder seg inni deigen, forklarer Fredrik.

Forutsetningen for å kunne elte deigen så lenge som Fredrik ønsker er kalde ingredienser. Under elting vil temperaturen i deigen øke, og blir den for høy dør gjæren.

– Jeg pleier å starte med kald væske, og etter 10-15 minutter elting ender jeg som regel opp med en deig på cirka 25 grader. Optimalt for gjæren, slår han fast.

PRØV OGSÅ: Eltefritt julebrød uten stress

2. KLISSETE DEIG ER BRA

Om du er redd for at deigen er for klissete – ikke la deg friste til å elte inn mer mel. Det vil nemlig skade glutennettverket du har bygd opp.

Elt deigen til julebrødet i 10-15 minutter.
Foto: Fredrik Solbakk Andersen / Letsbake.no

– Deigen bør dessuten være klissete etter elting. Høy fuktighet er jo det som gjør julebrødet saftig, så ikke bekymre deg. Melet kommer dessuten til å trekke til seg litt fuktighet under heving.

3. TILSETT ROMTEMPERERT SMØR MOT SLUTTEN

Elt inn mykt smør mot slutten av elteprosessen. Den raskeste måten å få mykt smør er for øvrig å skjære det i tynne skiver med en ostehøvel.

– Smøret bør tilsettes helt til slutt ettersom fett hemmer utviklingen av glutennettverket, forklarer Fredrik.

4. HØY TEMPERATUR I OVNEN GIR EKSTRA VOLUM

Fredrik har enda et godt tips til litt ekstra volum i julebrødene.

– Varm opp ovnen skikkelig, gjerne til 250 grader, før du setter inn gjærbaksten. Dette vil få deigen til å heve seg litt ekstra. Bare pass på å skru ned etter en liten stund, så julebrødet ikke blir brent. 

Nystekt julebrød – saftig og godt.
Foto: Fredrik Solbakk Andersen / Letsbake.no

Bruk dessuten gjerne litt damp de første minuttene.

– Om du ikke har dampfunksjon kan du plassere en langpanne i bunnen av ovnen som du heller litt kaldt vann i når baksten settes inn, tipser Fredrik, som alltid bruker varmluft fordi det gir bedre luftfordeling i ovnen, ergo jevnere steking.

Så er det bare å avkjøle julebrødet, skjære noe saftige skiver, gjerne med smør og brunost – og nyte!

PRØV OGSÅ: Krydderkake med smak av jul

Fredriks saftige julebrød med rosiner 

Fredrik liker ikke sukat og bruker bare rosiner i sin oppskrift. Men om du synes sukat hører hjemme i julebrødet erstatter du bare noen av rosinene i oppskriften med en pakke sukat eller to.

Dette trenger du: 

Julebrød med rosiner
Foto: Fredrik Solbakk Andersen / Letsbake.no

1 stort eller 2 små runde julebrød

100 gram romtemperert smør
300 gram kald helmelk
550 gram hvetemel
100 gram sukker
2 ts kardemomme
1 ts kanel
1 ts bakepulver
20 gram fersk gjær
1 romtemperert egg
En klype salt
250 gram rosiner

Slik gjør du: 

1. Ha rosinene i en skål. Kok opp vann, gjerne med krydder, og hell til vannet dekker alle rosinene. La rosinene ligge i vannet til vannet blir kaldt (cirka 45 minutter).

2. Ha alle ingrediensene unntatt smør og rosiner i en kjøkkenmaskin og elt på medium/høy hastighet i 10-15 minutter. Deigen skal være blank, skinnende og slippe bollen. Så tilsetter du romtemperert smør direkte i deigen. Tilsett litt etter litt, og elt videre til alt smøret er godt blandet inn i deigen. 

3. Sil vannet av rosinene, og tørk de med tørkepapir. Elt inn i deigen for hånd til rosinene er jevnt fordelt.

4. Smør en stor bolle med formfett eller litt smør, ha deigen i bollen og la heve til dobbel størrelse - ca 1,5 time.

5. Velt deigen så ut på et melet bakebord, del deigen i to (bruk gjerne vekt så de to brødene blir like store). Form til to store runde boller, eller form til et brød og ha i en brødform. La etterheve i ca 45 minutter til 1 time.

6. Ovnen skal være veldig varm i det man setter inn brødene, så sett ovnen på 250 grader, og ha en ildfast form eller en dyp langpanne med vann nederst i ovnen. Damp hjelper så man får et luftigere og saftigere resultat. Hvis du vil kan du pensle brødene med egg før steking.

7. Når du har satt inn brødene, setter du ned temperaturen til 200 og steker i ca 30 minutter. Det kan godt hende du må ha aluminiumsfolie eller bakepapir over brødene etterhvert så de ikke brenner seg.

8. Avkjøl i minst 15 minutter før du skjærer i de. Det er væskemengden som avgjør hvor saftig resultat du får, så hvis du skjærer i brødene med en gang vil all damp gå ut og man vil ende opp med et tørt julebrød.

Nybakt julebrød med godt smør. 
Foto: Fredrik Solbakk Andersen / Letsbake.no

HER FINNER DU FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT