Kremet pasta med laks

Kremet pasta med laks er raskt og lettvint, og med få ingredienser har du en skikkelig hverdagsfavoritt.

Kremet pasta med laks er en av hverdagsfavorittene, en sunn middag som er enkel og rask å lage. 

Hvis du er redd for at fisken skal bli tørr skal du få noen enkle tips som gjør at laksen blir saftig og god, og sausen fyldig og kremete.

PRØV OGSÅ: Kremet pastasalat med laks

1. SKJÆR LAKSEN I LIKE STORE BITER

Da trenger alle bitene like lang steketid, og du unngår at de minste bitene blir tørre før de største bitene er ferdige. 

2. LA LAKSEN TREKKE I SAUSEN

Hvis du lar laksen trekke i sausen, blir den ekstra saftig. Det er enklere enn å steke fisken, og du slipper å få tørre stekeskorper. Bare pass på varmen – sausen skal bare småkoke.

Når du lager kremet pasta med laks lønner det seg å la laksen trekke i sausen. Da blir fisken saftig og god.
Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Det er lurt å salte laksen før den tilsettes i sausen. Fisken blir saftigere og bedre på smak.

3. IKKE KOK LAKSEN FOR LENGE

La laksen småputre i sausen. Test om fisken er ferdig ved å trykke forsiktig på den med en finger. Når flakene så vidt deler seg, er fisken klar.

Er du veldig usikker kan du sjekke med et steketermometer. Når fisken er 60 grader er den garantert gjennomstekt. Mange liker at den er litt mindre stekt. Da kan du prøve med 50 grader i første omgang. 

PRØV OGSÅ: Curry med ovnsbakt laks og grønnsaker

4. BRUK CRÈME FRAÎCHE I SAUSEN

Crème fraîche gir en fyldig og deilig saus. Tynn den ut med litt melk eller matfløte til sausen får en passende konsistens. 

Crème fraîche tåler dessuten koking, i motsetning til rømme som skiller seg om den varmebehandles for mye.

5. SPRØ GRØNNSAKER TIL LAKSEN

Laks, pasta og kremet saus kan bli litt tungt og kanskje litt kjedelig. Det blir friskt, godt og enda litt sunnere hvis du tilsetter for eksempel sukkererter, asparges, aspargesbønner, spinat eller andre grønnsaker du liker. 

Du kan også drysse over ristede pinjekjerner, sprøstekt bacon eller grønnkålchips som gir litt godt å tygge på. 

6. KOK PASTAEN AL DENTE

Pastaen kokes al dente, altså med bitelitt tyggemotstand. Følg med mot slutten av koketiden, og sil den med en gang den er ferdig. Kokes den ett minutt for lenge, kan den bli slapp og overkokt.

Salt i vannet bidrar også til en spenstig pasta med bedre smak. Det vanlige er å tilsette 10 gram per liter vann.

Ettersom du skal bruke pastavannet til å tynne ut sausen helt til slutt er det best å ikke bruke for mye vann til pastakokingen. Grunnen er at du vil ha mest mulig stivelse i pastavannet som tilsettes sausen.

Om du bruker lite vann må du riktignok røre litt mer underveis for å unngå at pastaen setter seg fast i bunnen av kasserollen, men det er det verdt. Ved å tilsette pastavann med stivelse hjelper du sausen å feste seg enda bedre til pastaen.

7. SAUSEN BLIR ENDA BEDRE MED SITRON OG PARMESAN

Skvis litt sitronsaft i sausen helt til slutt. Det gjør den frisk og deilig. Høvle gjerne tynne skiver med parmesan over ved servering. Da får den kremete pastasausen mer smak og blir enda fyldigere. 

TIPS: Her finner du enda flere sunne og gode middagsretter


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Dette trenger du til kremet pasta med laks: 

Til 2 porsjoner

350 g pasta
250 g fersk laks
2 vårløk
Et par håndfuller sukkererter
En liten skvett olivenolje
2 dl matfløte
4-5 ss crème fraîche
Salt og pepper
Sitronsaft, etter smak

Dette gjør du:  

1. Kok pastaen etter anvisning på pakken. I mellomtiden lager du sausen.

2. Skjær laksen i terninger, ca. 2 x 2 cm. Snitt vårløk og sukkererter.

3. Varm litt olivenolje i en kjele eller stekepanne med lokk og stek det meste av vårløken på middels varme i et par minutter (spar litt vårløk til pynt). Ha i fløte og crème fraîche og krydre med salt og pepper. Kok opp og la sausen småputre i 4-5 minutter. Smak til med sitronsaft og ev. mer salt og pepper.

4. Ha i sukkererter og laksebiter, og vend alt forsiktig inn i sausen. Legg på lokk og skru ned varmen slik at sausen holder seg såvidt under kokepunktet. La laksen trekke i ca. 2-3 minutter, ikke mer. 

5. Når pastaen er kokt «al dente», tar du til side en kopp av kokevannet. Dette kan du bruke til å perfeksjonere konsistensen på sausen etterpå. Tøm pastaen over i et dørslag, og bland den sammen med sausen. Dersom du synes at sausen er for tyktflytende, spe med litt av pastavannet som du tok til side, og rør det inn i sausen til den blir blank og fin. Tilsett gjerne litt revet parmesan i sausen rett før servering. 

6. Ha den kremete laksepastaen over i skåler, pynt med vårløk og server straks. 

PRØV OGSÅ: Pasta med scampi når du har lyst på en enkel festmiddag