Den idiotsikre guiden til perfekt pavlova (9 steg)

Har du fått nok av å servere pavlova som er altfor sprø, eller altfor seig? Følger du denne grundige steg for steg-guiden, får du en garantert perfekt pavlova til 17. mai!

Selv om det er «Verdens beste» a.k.a. «Kvæfjordkake» som er Norges nasjonalkake, er det pavlova de aller fleste av oss velger å klinke til med på nasjonaldagen 17. mai. 

Men det er mange som sliter litt med å få dreisen på pavlovaen. Enten blir marengsbunnen altfor sprø, eller så blir den seig og rå. Finnes det noe mer irriterende? 

De vanligste feilene er å bruke en bakebolle som ikke er helt ren, og å miste eggeplomme i eggehviten når du skiller eggene. Gjør du det, kan du vinke farvel til en sprø og seig pavlova. 

For å få ned antallet mislykkede pavlovaer til årets 17. mai, har vi laget en enkel steg for steg-guide med bilder som leder deg skritt for skritt mot en perfekt pavlova. Hvis du følger hvert steg i denne guiden, kan du være helt sikker på å få en pavlova som er sprø utenpå, og seig i midten. 

Siden 17. mai bare feires én gang i året, flesker vi til med en pavlova med to lag, nydelig kremfyll og masse friske bær på toppen. Du kan gjerne lage marengsbunnen noen dager i forveien, og pynte kaken samme dag som den skal serveres.

Veganere eller eggallergiker tilbords? Se hvordan du lager vegansk marengs av kikertvann.

Klassiker

Marengsen kan toppes med alt fra sjokolade, karamell og nøtter, til klassisk krem og bær som i oppskriften vår. Du kan også gå for en appelsin-curd. Så pynt med hva du vil, men pass på at du får balansert sødmen i marengsen med noe friskt!

Når du lager pavlovabunnen er det viktig at du steker den korrekt: Ikke bruk for høy temperatur, og la den kjøle seg ned inni ovnen etter at du har skrudd av varmen. Den perfekte pavlovaen skal nemlig være knasende sprø utenpå, og lettere seig i midten - som en stor marshmallow.

Ikke gå glipp av: Denne sjokoladekaken i langpanne inneholder en overraskende ingrediens som gjør kaken ekstremt saftig.

Ballerina

Den sprø og seige desserten skal visstnok være oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova, ifølge DailyMail. Pavlova (danseren, ikke kaken) var på en turné i Australia, hvorav en kokk skapte desserten i hennes ære i 1926.

Opphavet til kaken har likevel senere blitt heftig omdiskutert. Enkelte mener nemlig at den første marengskaken dukket opp i England eller USA, ikke Australia, skriver Daily Mail. Og vi som trodde den var norsk. 

Mer gira på minipavlova? Disse topper du med appelsin-curd og bær.

Sjekk ut hvordan du lager perfekt pavlova ala @mariassaltogsott:

Dobbel 17. mai-pavlova (6-8 personer)

Foto: @mariassaltogsott

Dette trenger du:

Til to bunner, topping og pynt:

8 store eggehviter
En klype salt
375 g sukker
1 ss maisenna
2 ts hvitvinseddik
1-2 ts vaniljeekstrakt eller essens (valgfritt)
5 dl kremfløte
Masse friske bær, til servering

Slik gjør du:

1. Forvarm stekeovnen til 180°C, med varmluft. Ta fram to stekebrett og to ark bakepapir. Tegn en sirkel etter en tallerken på begge bakepapirene, ca. 24-26 cm i diameter. Snu arkene (for å unngå blyantstreker på Pavlovaen), og legg dem på hvert sitt stekebrett. 


Foto: @mariassaltogsott

2. Ta fram en helt ren og tørr miksebolle. Bare en liten antydning fett eller vann fra forrige bruk kan være nok til at hvitene ikke får det volumet du ønsker. Hvis du er usikker på om bollen er ren nok, kan du gni innsiden med sitron. Da vil eventuelt fett løse seg opp. En bolle av glass eller metall egner seg best, da plastboller er vanskeligere å få helt rene. 


Foto: @mariassaltogsott

3. Skill eggene. Nå er det veldig viktig at det ikke er spor av eggeplomme i eggehvitene, så vær veldig påpasselig når du skiller hvitene fra plommene.  


Foto: @mariassaltogsott

4. Visp eggehvitene på lav/middels hastighet til de er skummende, men ikke stive. Nå kan du øke hastigheten og begynne å tilsette sukkeret gradvis, én skje om gangen, mens det vispes videre.


Foto: @mariassaltogsott

5. Når alt sukkeret er tilsatt, vispes det videre helt til marengsen er tykk, luftig og skinnende blank.


Foto: @mariassaltogsott

6. Sikt over maisenna, og ha i hvitvinseddik og eventuelt vanilje. Bland det forsiktig inn med en slikkepott. Ikke rør mer enn nødvendig. Nå er marengsrøren klar!


Foto: @mariassaltogsott

7. Fordel marengsrøren mellom de to brettene, og bre den utover til en tykk runding. Hold deg innenfor sirklene du tegnet på bakepapirene, slik at du får to like store bunner.

Dersom du lager kantene litt høyere enn midten, blir det enklere å fylle pavlovabunnene etterpå. Den enkleste måten å gjøre dette på, er å bruke baksiden av en skje til å lage en liten fordypning i midten.


Foto: @mariassaltogsott

8. Sett brettene i ovnen, og skru ned temperaturen til 100°C, fortsatt varmluft. (Ved å bruke varmluftsfunksjon kan du steke begge brettene samtidig.) Stek marengsene i ca. 1 time, uten å åpne ovnsdøra. Skru av ovnen, og la marengsbunnene stå i ovnen til de er avkjølte.

Når marengsbunnene er ferdig stekt, skal de se sprø ut langs kantene og på toppen, men når du trykker lett på midten med fingeren, skal du ane den myke, seige marshmallow-aktige teksturen under det tørre. De avkjølte bunnene kan nå legges i en tett boks eller pakkes inn i plast og oppbevares i opp til 2-3 dager.


Foto: @mariassaltogsott

9. Når du er klar til å servere pavlovaen, legger du den ene bunnen på et stort fat. Pisk kremfløten halvstiv og legg et tykt lag oppå marengsen. Strø noen ferske bær på kremen, og legg den andre bunnen forsiktig på toppen. Bre resten av kremen på toppen, og dekorer med rikelige mengder ferske bær. God 17 mai! :)