Pinnekjøtt med rotmos og syltet rødløk

Pinnekjøtt må det være til jul! Damp kjøttet på bjørkepinner eller rist og server det med kålrabistappe med søtpoteter, julekrydret saus og syltet rødløk til.

4 PORSJONER
MIDDELS
CA. 3 TIMER

210305-u47-extra-bannere-pinnekjott-900x450.jpg

DU TRENGER:

  • Ca. 2 kg pinnekjøtt
  • Bjørkepinner
  • 350 g Vossakorv
  • 1 pose mandelpoteter
  • 1 potte rosmarin

SYLTET RØDLØK OG AGURK:

  • 2 rødløk
  • 1/2 glass hele sylteagurker
  • 3 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 1 dl eddik
  • 4 stjerneanis
  • 6 nellikspiker
  • 1 laurbærblad
  • 2 stilker rosmarin

ROTMOS:

  • 1 kg kålrabi
  • 1 søtpotet
  • 2 gulrøtter
  • 1 l vann
  • 1 dl fløte
  • 4 ss smør
  • Salt og pepper

PINNEKJØTTSAUS:

  • Pinnekjøttsjy
  • 2 ss sennep
  • 2 dl matfløte
  • 1 stjerneanis
  • 1 ss maisenna
  • 1 appelsin

 

SLIK GJØR DU:

  1. Vann ut pinnekjøttet i romtemperatur over natten. Legg bjørkepinner eller en metallrist nederst i en stor kjele og fyll den med vann til risten eller pinnene er dekket. Legg i pinnekjøttet og la det det dampe under lokk i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, og etterfyll eventuelt med vann. Hvis du ønsker å dampe Vossakorv med pinnekjøttet, legges de i de siste 15 minuttene.
  2. Lag syltet rødløk og agurk. Kok opp vann, sukker og eddik til sukkeret har smeltet og tilsett krydder og urter. Ha i rødløk i tynne ringer og sylteagurker i skiver. La det stå i minst en time, men helst over natten.
  3. Skrell og del kålrabi, søtpoteter og gulrøtter i biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos det grovt med en stapper. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
  4. Kok poteter.
  5. Hell litt av pinnekjøttsjyen i en kjele. Kok opp sjyen med sennep, fløte og stjerneanis. Rør ut maisenna i litt kaldt vann og tilsett under omrøring hvis du vil ha en tykkere saus. Smak til med appelsinsaft.
  6. Server pinnekjøttet med rosmarin, rotmos, syltet rødløk og agurk, poteter og saus.

 

Tips!
Se flere oppskrifter på Julemat her!