Gylne piroger med saftig kjøttfyll.

Piroger med kjøttdeig

Piroger er luftige og sprøstekte bakverk. De kan fylles med mye forskjellig, disse er med saftig kjøttfyll.

– Piroger er jo så godt! Sprø på utsiden og luftige og saftige inni. De blir i hvert fall alltid tatt godt imot når jeg lager dem, forteller Ragnhild Wahl som tidligere har hatt matbloggen Hverdagskos.

Piroger har i tillegg tre fordeler:

- De er både enkle og rimelige å lage.

- De kan fylles med alt du vil.

- De kan enkelt tines opp fra frysen hvis du ikke rekker å lage middag.

PRØV OGSÅ: Grove ostehorn

PIROGER – LIKE LETT SOM PIZZA

Piroger fylt med kjøttdeig og grønnsaker.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt. 

– Det er bare å lage en vanlig gjærdeig, men pass på at væsken ikke er varmere enn din egen kroppstemperatur – da dreper du gjæren. ­Det samme gjelder fyllet, som avkjøles før du legger det oppå deigen for å brette sammen pirogene, sier Ragnhild.

Vær ellers nøye med at deigen er tett, husk å pensle godt med egg og dryss gjerne over litt ost før du hiver pirogene i ovnen.

Ragnhild forteller at hun steker alle med en gang, uansett antall middagsgjester.

Pirogene som eventuelt blir til overs legger hun i fryseren – klare til en lettvint middag eller som snacks til kvelden.

PRØV OGSÅ: Pizzasnurrer

HERLIG I MATPAKKA

Pirogene kan varieres i det uendelige.

– Du kan fylle dem med det meste. Her fungerer egentlig alt som er godt på pizza. Min favoritt er et fyll med karbonadedeig, gulrot, løk og tomat, i tillegg til revet ost, selvfølgelig – det er obligatorisk, påpeker Ragnhild.

Se Ragnhilds oppskrift på piroger med kjøttfyll lenger i artikkelen!

Pirogene kan fint nytes alene uten tilbehør, men en god salat er friskt og sunt ved siden av, synes Ragnhild. Hvis du vil ha saus til anbefaler hun en god rømmedressing. 

– De smaker nesten like godt kalde som varme. Derfor passer de ypperlig i matpakka.

PRØV OGSÅ: Grove polarbrød

Piroger med kjøttfyll

DETTE TRENGER DU TIL GJÆRDEIGEN:
1 liter hvetemel
1 pakke tørrgjær
2 egg
1 ts salt
3,5 dl vann
50 g smør
Egg til pensling 

SLIK LAGER DU GJÆRDEIGEN:

Bland sammen alt det tørre.

Bland sammen lunka vann og egg (pass på at vannet er litt varmere dersom eggene er kalde, slik at blandingen ikke blir for kald), og bland med det tørre.

Elt det sammen til en fast og fin deig som helst skal slippe bollen. Dette tar cirka 15 minutter. Ha i romtemperert smør, og elt deigen videre på lav hastighet til alt smøret er eltet inn i deigen.

La deigen heve til dobbel størrelse (tar cirka 30 minutter hvis den står på et lunt sted, f. eks ved vedovnen.)

Deig til piroger.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt. 

DETTE TRENGER DU TIL FYLLET:
1 boks hermetiske tomater
1 løk
1 gulrot
400 g karbonadedeig
Ost

SLIK LAGER DU FYLLET:

Stek karbonadedeig, løk og gulrot. Tilsett tomatene (lurt å kjøre dem i stavmikseren først for å unngå klumper) og smak til med litt buljongpulver og krydder. Avkjøl fyllet før du bretter sammen pirogene.

Stekt kjøttdeig, tomater, gulrøtter og løk.Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt. 

SLIK LAGER DU PIROGENE:

Del deigen opp i 2-3 like store deler. Kjevle ut til cirka 2-3 mm tykkelse. Bruk en skål e.l. til å trykke ut sirkler på cirka 10 centimeter i diameter.

Ha en skje tomat- og kjøttdeigfyll midt på den ene halvdelen og dryss litt revet ost over. Smør med egg rundt kanten, og brett delen uten fyll over delen med fyll. Bruk en gaffel til å trykke kantene sammen.

La pirogene etterheve cirka 30 minutter. Pensle med egg og strø eventuelt over med enda litt mer revet ost. Stekes på 225°C i cirka 10-15 minutter.

Bruk en bolle til å skjære ut runde deigemner.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt. 

Brett deigen rundt fyllet til pirogene.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt. 

Klem endene på pirogen sammen med en gaffel.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt. 

FLERE OPPSKRIFTER PÅ BILLIGE MIDDAGER