Pølse- og makaronigrateng med ekstra sprø topping.

Pølse- og makaronigrateng med knasende sprø topping

Med disse triksene får du en pølse- og makaronigrateng med helt vill sprø topping som knaser og gjør den ekstra god.

Pølse- og makaronigrateng er noe av det beste som finnes på denne jordkloden – ikke minst hvis du spør kidsa. 

Men hvis du vil løfte gratengen fra «noe av det beste» til «DET BESTE» er det to ting du trenger: En sprø topping som virkelig knaser når du tar en bit, og ekstra smakspunch i selve gratengen. 

Hemmeligheten bak en skikkelig sprø topping ligger i sammensetningen av toppingen. Vanligvis brukes bare griljermel eller strøbrød, men dette ender ofte opp som løse smuler på toppen.

Hvis du derimot blander griljermelet med grovt oppsmuldret kneippbrød og raspet parmesan, og heller litt olje over toppen før steking, ender du opp med en topping som er så sprø at du vil ha problemer med å høre hva de andre rundt bordet sier når du tygger. 

 PRØV OGSÅ: Disse makaronirettene er snille mot lommeboka 

Crunchy topping på pølse- og makaronigratengen

For å virkelig oppnå crunchyness 2.0 kan du ta gratengen ut av ovnen rett før den er ferdig, helle litt mer olje over toppen i en tynn stråle, og sette den under grillfunksjonen de siste minuttene. Da er det viktig at du følger med så den ikke svir seg. 

Gratengen i seg selv trenger også nye smaker for å nå nye høyder. I sausen har vi brukt cheddar, vårløk og bacon, og vi bruker ostepølser i steden for middagspølser for litt ekstra smak. 

 PRØV OGSÅ: Denne geniale teknikken gjør pølser og poteter spektakulært

Friskt tilbehør

Siden pølse- og makaronigratengen er såpass tung og mektig, er det godt å servere den med en frisk salat ved siden av. Dette kan du enkelt lage ved å blande en pose babyleaf-salat med litt finhakket vårløk, et halvt grønt eple, noen cherrytomater og litt agurk. 

Og husk: Ingen pølsegrateng uten ketchup, så pass på å sette frem flasken på bordet. 

PRØV OGSÅ: Mac and cheese-muffins

Pølse- og makaronigrateng med ekstra sprø topping 

Pølse- og makaronigrateng med bacon, cheddar og sprø og knasende topping.

Dette trenger du:

Til 6 personer

1,5 ss smør
3 ss mel
5 dl H-melk
2 dl gulost, revet
2 dl cheddar, revet
3 egg
1 pk bacon
3 vårløk
1 pk (6 stk) ostepølser
3 dl makaroni, kokes

Topping:
¼ kneipp, smuldre opp innmaten
1 dl griljermel
3 ss finrevet parmesan, toppede
Olivenolje

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Kok makaroni etter anvisning på pakken, og hell av vannet. I mellomtiden kan du lage hvit saus: Smelt smøret, tilsett hvetemel, og bland godt. Spe med H-melk, og rør til en klumpfri hvit saus på lav til middels varme. Smak til med salt, pepper og muskat, og trekk til side. Tilsett tre egg mens du rører fort - dette er viktig for å unngå at eggene blir til eggerøre i sausen. Bland deretter inn revet ost og kokt makaroni.

2. Del bacon og vårløk i biter, og stek lett i en stekepanne. Hell dette i ostesausen, sammen med ostepølser som er delt i skiver på cirka 1,5 cm. Fordel blandingen i en ildfast form.

3. Lag toppingen ved å smuldre opp innmaten i 1/4 kneippbrød, og så blande det med griljermel og revet parmesan. Strø blandingen over gratengen, og hell litt olivenolje over toppingen for å få litt ekstra crunch under steking.

4. Stek gratengen midt i ovnen i cirka 30 minutter, eller til den er gjennomvarm. Pass på å dekke toppen av gratengen med bakepapir underveis hvis paneringen har fått nok farge. Fjern eventuelt bakepapiret de siste minuttene av steketiden.

5. La gratengen hvile i romtemperatur i fem-ti minutter før servering. Serveres med salat.

PRØV OGSÅ: Tre gode gratenger som er enkle å lage