Saftig pølsegrateng

Pølsegrateng med julepølse

Saftig pølsegrateng med smak av jul er lettvint. Ha alt i formen – så kan du slappe av og gjøre andre ting mens middagen lager seg selv i ovnen.

Pølsegrateng er et smart middagsvalg i julestria. Ikke bare er det en billig middag som «alle» liker, men den lager seg av seg nærmest av seg selv. Alt du trenger å gjøre er å få alle ingrediensene i formen – så kan du slappe av i sofaen mens middagen lager seg selv i ovnen. 

220304-u47-extra-bannere-xjulepolse-900x450.jpg

Vi har byttet ut kjøttpølsen med julepølse så du kan tjuvstarte julen litt – uten å stresse og styre. Men vanlig kjøttpølse er også godt. 

Det eneste som kan ødelegge kvelden din, er om du ender opp med en knusktørr pølsegrateng. Makaroniene på toppen knaser mellom tennene og all saftigheten har forsvunnet. 

Heldigvis finnes det noen snedige triks for å få garantert saftig og kremet pølsegrateng. Hemmeligheten ligger i blant annet saus, påstrøing av ost og innvisping av egg.

PRØV OGSÅ: Medisterkaker med kålsalat

Sjekk ut hvordan du lager supersaftig grateng under: 

Fem bud for saftig pølsegrateng

1. Hvit saus

Ta deg de fem minuttene ekstra det tar å lage en ordentlig hvis saus av smør, mel og melk. Den tykke hvite sausen holder nemlig på masse fuktighet, og gjør gratengen ekstra saftig. 

Hvit saus lager du forøvrig slik: Smelt 1 ss smør i en kjele, og visp inn 1-2 ss hvetemel til en jevn blanding. Spe med litt og litt melk under konstant omrøring på svak-middels varme til du etterhvert har den tykkelsen du ønsker. 

2. Egg

Du kan fint lage grateng med kun hvit saus, men et par egg i sausen gjør den ekstra fyldig og rik på smak, i tillegg til at gratengen blir litt fastere. Pass på at du røren eggene raskt inn i sausen slik at de ikke rekker å bli eggerøre.

3. Ost

Bland revet ost i den varme sausen før du heller alt over i en ildfast form med resten av ingrediensene. Osten kommer til å smelte, og gi en skikkelig god og cheesy smak på gratengen.

4. Bakepapir

Ser du at gratengen begynner å blir gyllen på toppen lenge før resten av gratengen ser ferdig ut? Legg et par lag bakepapir på toppen resten av steketiden. På denne måten slipper du at det øverste laget i gratengen blir knusktørt og knasende, og altfor godt stekt.

5. Vent med strøing

Det står ofte i oppskrifter at du skal strø revet ost på toppen før steking. Hvis du derimot foretrekker ost som fortsatt er «cheesy» og saftig, bør du vente med å strø over osten til det kun er 15-20 minutter igjen av steketiden. Sett heller på grillelementet de siste to minuttene hvis du savner en gyllen farge.
   

Pølsegrateng med julepølse

Dette trenger du:

3 dl makaroni
5 dl melk
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 egg
1 medisterpølse
50 g ost, revet
15 cm purre, i skiver
1 håndfull frisk persille, grovhakket
1 knivsodd muskat
salt
pepper

Slik gjør du det:

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Kok makaroni etter anvisning på pakken. Lag hvit saus i mellomtiden: Smelt smør, og pisk inn hvetemel til en jevning. Spe med melk under konstant omrøring på svak varme. Fortsett å røre sausen over svak varme til den får ønsket konsistens. Rør raskt inn pisket egg. Tilsett deretter den kokte makaronien, og bland forsiktig. Rør inn persille, og smak til med salt og pepper.

3. Fjern skinnet på medisterpølsen, og del den i terninger.

4. Bland pølse og purre med makaroniblandingen, og hell i en ildfast form. Strø den revne osten over, og stek midt i ovnen i 45 minutter. La stå noen minutter før servering.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT