RIBBE MED JULESALAT OG KLASSISK TILBEHØR

Det blir ikke jul uten ribbe med sprø svor! Server den med julepølser og medisterkaker, hjemmelaget rødkål og en varm julesalat med rosenkål og epler.

210305-u48-extra-bannere-coopribb-900x450.jpg

Antall: 6
Vanskelighetsgrad: middels
Tidsbruk: ca. 2.5 timer (avhengig av type ribbe og stekemetode)

Dette trenger du til Ribbe:

  • 2,5 kg familie- eller tynnribbe
  • (ca. 300-400 g per person)
  • Salt og pepper
  • 1 kg poteter
  • 1-2 julepølser
  • 8 medisterkaker

Rødkål:

  • 1 rødkål
  • 2 ss smør
  • 1 dl appelsinjuice
  • 2 dl solbærsaft
  • 2 stjerneanis
  • 3 nellik
  • 1 dl ribbekraft
  • Frisk timian

Saus:

  • 70 g hvetemel
  • 100 g smør
  • 3 dl ribbekraft
  • Saften fra 2 klementiner
  • 3 dl vann
  • 2 dl fløte
  • Salt og pepper


Julesalat:

  • 500 g rosenkål
  • 100 g mandler
  • 3 ss smør
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 røde epler
  • 1 dl tørkede dadler og tranebær
  • 1 dl fryste tyttebær
  • Saften fra 1/2 appelsin

Rørte tyttebær:

  • 2 dl frosne tyttebær
  • 4 ss sukker

Tips: tilsett vaniljefrø for en smakfull vri

 

SLIK GJØR DU:

  1. Stek ribben slik du ønsker; tradisjonelt eller langtidsstekt.
  2. Lag rødkål: Smelt smør i en kjele og ha i finstrimlet kål. La den falle litt sammen. Tilsett alle ingrediensene unntatt ribbekraft og timian, og la alt småkoke under lokk i ca. 30 minutter. Hell i ribbekraft rett før servering og kok opp. Topp med timian.
  3. Lag sausen: Smelt smøret i en kjele og tilsett mel. Brun det på svak varme i ca. 3 minutter. Spe med ribbekraft, klementinsaft og vann, og kok opp. Tilsett fløten og pisk sausen jevn. Smak til med salt og pepper.
  4. Lag julesalaten: Gi rosenkålen et raskt oppkok. Grovhakk mandler og rist dem i en tørr panne. Smelt smør i en stekepanne, stek hakket hvitløk og ha i rosenkålen og epler i båter. Hell blandingen på et fat og vend inn dadler, tranebær og tyttebær. Press over appelsinsaft.
  5. Kok potetene.
  6. Del julepølse i biter og stek dem i en stekepanne sammen med medisterkakene. Legg ribben på et fat. Rør tyttebær med sukker og server til. Pynt gjerne med epler og annet juletilbehør.

 

Tips!
Se vår guide til hvordan du får en perfekt stekt ribbe.