RIBBE MED JULESALAT OG KLASSISK TILBEHØR

Ribbe med julepølse og medisterkaker er en klassiker. Her får du oppskrift på tradisjonelt tilbehør, men også en julesalat som løfter julemiddagen

Antall pers: 6 pers
Vanskelighetsgrad: Middels
Tidsbruk: Avhenger av stekemetode. Se Ribbemanual nederst på siden.

RIBBE – DETTE TRENGER DU

  • 2,5 kg familieribbe eller tynnribbe (ca. 300-400 g per person)
  • Salt og pepper

Ribbesaus – DETTE TRENGER DU

  • 70 g hvetemel
  • 100 g smør
  • 3 dl ribbekraft
  • Saften fra 2 klementiner
  • 3 dl vann
  • 2 dl fløte

Tilbehør – DETTE TRENGER DU

  • 1 kg poteter
  • 1-2 stk julepølse
  • 8 stk medisterkaker

 
Julesalat – DETTE TRENGER DU

  • 500 g rosenkål
  • 3 ss smør
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • Saften fra en halv appelsin
  • 100 g mandler
  • 2 røde epler
  • 1 dl tørkede dadler og tranebær
  • 1 dl fryste tyttebær
  • 1 pose spinat


Gi rosenkålen et raskt oppkok med vann i noen minutter. Grovhakk mandler og rist de i en tørr panne. Surr hakket hvitløk og smør i stekepanne. Ha i rosenkål og stek de ferdig sammen med eplebåter. Legg blandingen over på et fat og vend inn spinat, dadler, tranebær, mandler og tyttebær. Press over saften av appelsin.

Tips: Dette er godt til all julemat

Hjemmelaget Rødkål – dette trenger du

  • 1 stk rødkål
  • 2 s smør
  • 1 dl appelsinjuice
  • 2 dl solbærsaft
  • 2 stjerneanis
  • 3 nellik
  • 1 dl ribbekraft
  • Frisk timian

Slik lager du hjemmelaget rødkål

Smelt smør i en kjele og ha i finstrimlet kål. La den varmes opp til den faller litt sammen. Ha i alle ingredienser bortsett fra ribbekraft, og la alt småkoke under lokk i en halv time. Hell i ribbesjy rett før servering og kok opp. Topp med timian ved servering.

Rørte tyttebær – dette trenger du

  • 2 dl frosne tyttebær
  • 4 ss sukker

Slik lager du tilbehør til ribbe

  1. Stek ribben slik du ønsker, tradisjonelt eller langtidstekt. Se egen ribbemanual her.

  2. Lag rødkål.

  3. Smelt smøret og tilsett mel, la dette brune på svak varme i ca. 3 min. Spe med ribbekraft, klementinsaft og vann, litt og litt om gangen og kok opp. Tilsett så fløten og pisk den jevn. Smak til med salt og pepper.

  4. Lag julesalaten.

  5. Kok poteter. Del julepølse i biter og stek de i stekepanne sammen med medisterkakene eller legg de i langpanne i ovnen. Del ribben i biter og legg alt opp på et stort fat. Pynt gjerne med epler. Server med poteter, saus og godt juletilbehør.

  6. Rør tyttebær sammen med sukker og vaniljefrø og server til en klassisk tradisjonell julemiddag med en liten vri.

 

RIBBEMANUAL FOR RIBBE MED SPRØ SVOR

  1. Skjær ruter gjennom svoren og litt ned i fettet, eller kjøp ferdigrutet ribbe. Gni ribben inn med salt og pepper 1-3 dager før steking.

  2. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Bruk en asjett under, slik at midten av ribben ligger høyest. Det finnes også ribberister man kan få kjøpt i butikk.

  3. Hell over 2 dl vann og dekk langpannen med folie.

  4. Forvarm ovnen til 230°C. Plasser langpannen midt i ovnen og la ribben dampe i ca. 45 minutter.

  5. Fjern folien, og skru ovnen ned til 200°C. La ribben steke videre. Om tynnribbe i ca. 1 time, mens familieribbe ca. 2 timer.

  6. Svoren blir ofte sprø av seg selv. Hvis ikke kan du mot slutten av steketiden sette pannen høyere i ovnen og øke temperaturen til 250°C eller sette på grillelementet. Følg med så du ikke brenner svoren! Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, dekk området med folie slik at de ikke blir brent.

  7. La ribben hvile en stund, ca 20 min, sånn at saften setter seg i kjøttet – slik får du en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribben de siste 20 minuttene.

TIPS:

  • Ønsker du å unngå stresset like før det store måltidet kan man steke ribba litt tidligere på dagen. La den hvile i ca. 20 minutter og del opp i serveringsstykker. Legg deretter ribbebitene i langpannen sammen med medisterkaker og julepølse, og varm opp like før servering, på 200° C i ca. en halv time.

  • Prøv gjerne langtidsteking hvis du ønsker en ekstra mør ribbe.  Følg de 5 første steg men skru ned temperaturen til 70 grader og la ribben stå i minimum 7 timer. Skru så opp temperaturen på slutten til 230° C for ekstra sprø svor.

  • Ønsker du ekstra smak på ribba legger du også hvitløk, løk, gulrot og julekrydder som nellik og stjerneanis i vannet når du setter inn ribba. Dette setter en deilig smak.

  • Server ribben med det gode tilbehøret. Husk flatbrød og lefse. Ikke glem sennep, sylteagurk, salt og pepper på bordet.

God jul!