Riskrem med hasselnøtter og salt karamell

Riskrem med nøtter og salt karamell

Riskrem med salt karamell og hasselnøtter er så godt at den røde sausen kanskje kan ta juleferie ...

Riskrem er hellig i jula. Men hvis du tør å utfordre den røde sausen denne jula, så har kjendisbaker og matblogger Fredrik Andersen et meget godt forslag: En fantastisk salt karamellsaus og ristede hasselnøtter.

– Jeg hadde noen rester med karamellsaus etter å ha laget konfekt, så da farmor senere på kvelden fant fram riskremen, fikk jeg ideen. Flere prøvde kombinasjonen, og alle likte det svært godt, smiler han.

– Riskremen er ganske mektige saker, men det er også utrolig godt! lover Fredrik.

Og det smaker ikke så søtt som man kanskje skulle tro. 

– Så lenge du ikke tar altfor mye melis i selve riskremen og putter litt salt i karamellsausen, så kommer desserten til å oppleves balansert.

🍮 PRØV OGSÅ: Hjemmelaget karamellpudding 🍮

Riskrem med hasselnøtter og karamellsaus i glass.
KARAMELLIFISERT: Hell litt karamell nederst i glasset også, så blir desserten bare komplett lykke ...

4 TIPS FOR Å LYKKES

🎄 Ikke pisk kremen for mye, da vil konsistensen bli kornete. Om uhellet er ute, kan du prøve å røre inn litt helmelk eller fløte i kremen.

🎄 Bruk gjerne frø fra vaniljestang for å få den deilige, kraftige vaniljesmaken i kremen.  

🎄 Til karamellsausen er det viktig å karamellisere sukkeret nok, men ikke for mye. La sukkeret ligge i ro i kjelen til det har begynt å smelte til karamell. Beveg rolig på panna, slik at sukkeret ikke krystalliserer seg. Etter hvert får du en gyllen karamellsaus, men pass på så den ikke blir for mørk og begynner å smake bittert. 

🎄 Tilsett fløten til karamellsausen litt etter litt. I denne karamellsausoppskriften har Fredrik bevisst brukt mer fløte enn normalt. Det er for å få en litt tynnere saus, slik at den fordeler seg bedre i riskremen. 

PRØV OGSÅ: Krumkaker med iskrem

RISKREM MED NØTTE-CRUNCH

Karamellsausen toppes med ristede hasselnøtter.

– Det er alltid godt med noe sprøtt tilbehør. Det gjør at man får et ekstra element som bryter opp konsistensene. I tillegg er hasselnøtter og karamell en god smakskombinasjon i seg selv, forklarer Fredrik, som driver bakebloggen Let’s Bake.

PRØV OGSÅ: Riskrem med appelsinsaus


DET LILLE EKSTRA: Lag en karamellrand rundt glasset og fest finhakkede nøtter i karamellen, så blir det eksta ekstravagant.

Riskrem med salt karamellsaus

TIL RISKREMEN TRENGER DU: 

Til 5 porsjoner

5 dl ferdig risgrøt
5 dl fløte
1 vaniljestang
Melis

SLIK GJØR DU:

1. Skrap ut frøene av vaniljestangen og pisk dem sammen med fløten og valgfri mengde melis til løs krem. Smak deg fram med melisen. Husk at du skal ha karamellsaus på, og at det fort kan bli søtt.

2. Bland risgrøten sammen med kremen. Ikke pisk for mye, da vil konsistensen bli kornete.

3. Sett riskremen i kjøleskapet. 

TIL KARAMELLSAUSEN TRENGER DU:

200 g sukker
70 g lys sirup
100 g meierismør
200 g kremfløte
Noen gode klyper havsalt

SLIK GJØR DU: 

1. Ha lys lys sirup og sukker i en tykkbunnet kjele.

2. Smelt dette på lav/middels varme til karamell. Det kan være vanskelig å se når den begynner å karamellisere seg, men det tar litt tid. I tillegg begynner det å lukte karamell etterhvert.

3. Tilsett fløten litt etter litt, og la koke noen minutter.

4. Tilsett havsalt og smør, og rør til alt er godt blandet.

TIL SERVERING: 

200 g hasselnøtter

SLIK GJØR DU: 

1. Fordel nøttene utover et stekebrett med bakepapir, og stek i ovnen på 180 ˙C i ca 10 minutter. Når de er avkjølt, tar du av skallet og hakker nøttene. Det skal være jevnt store biter på størrelse med en halv hasselnøtt.

3. Server riskrem med karamellsaus og dryss nøttene over.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ JULEMAT