Fløtegratinerte poteter kan fint bli hverdagsluksus! Bare husk å skjære tynne skiver, så lager potetene seg selv. En familiefavoritt som passer til mye.

Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter er ikke så vanskelig å lage. Bare husk å skjære potetene i tynne skiver og dekke dem med fløte og ost. En liten luksus også til hverdagsmiddagen.

Fløtegratinerte poteter er faktisk mye enklere enn du kanskje tror, så du trenger ikke å vente til helgefreden har senket seg med å diske opp med med denne luksusvarianten av poteter. 

Poteter som gratineres med fløte og ost er også noe barna elsker, så hvorfor ikke servere det til familiemiddagen på hverdager en gang iblant?

PRØV OGSÅ: Potetgrateng med pølser 🥔👌

Poteter i tynne skiver med fløte.
SKJÆR TYNT: Potetskivene bør være tynne, slik at de lettere blir gjennomstekte. FOTO: Nussara Guldberg

 

Fløtegratinerte poteter med lett tilbehør

Poteter med fløte og ost er verken det sunneste eller magreste du kan servere, men det er noe av det beste! Du kan for eksempel servere det til stekt fisk, kylling eller svinekoteletter, sammen med kokte grønnsaker eller en frisk salat, så blir ikke måltidet så tungt. 

Resten av middagen fikser du mens de fløtegratinerte potetene godgjør seg i ovnen. Middagen kan du ha på bordet i løpet av en drøy time!

PRØV OGSÅ: Bakt søtpotet med bacon

Fløtegratinerte poteter i form.
GRØNT DRYSS: Timian er en urt som passer godt til den kremede fløtesmaken, og den pynter litt opp også. FOTO: Nussara Guldberg

Fløtegratinerte poteter

DU TRENGER:

Til 4 personer

10-12 store, kokefaste poteter
4 dl kremfløte
1,5 dl ost
1 gul løk, grovhakket
1-2 fedd hvitløk, finhakket
3-4 kvister med fersk timian, finhakket

SLIK GJØR DU:

1. Skrell potetene dersom de har tykt skall, men hvis du bruker potetsorter med tynt skall, kan du fint la være å skrelle. Bare husk på å vaske potetene godt.

2. Skjær potetene i tynne skiver, og bruk enten en mandolin eller en foodprosessor med bladskiver. Smør en ildfastform godt med smør, og legg først et lag med potetskiver i bunnen, dryss over hakket hvitløk og løk, og gjenta til alle potetskivene er lagt på.

3. Hell i kremfløte, dryss over salt og pepper. Sett i ovnen på 200 ˚C i 30 minutter.

4. Ta ut formen og legg på ost og fersk finhakket timian, gratiner i ca. 15-20 minutter til osten er smeltet og gyllen. La fløtegratinerte poteter hvile i ca. 10 minutter til fløten har satt seg og ikke er så rennende. Server som det er i ildfastform rett på middagsbordet!

FLERE OPPSKRIFTER PÅ BILLIGE MIDDAGER