Sånn får du saftig lammelår med sprø panering

Stek lammelår eller lammestek på lav temperatur og dekk kjøttet med en sprø panering med hvitløk, persille og parmesan. Det blir ekstra saftig og godt!

 

Fransk lammelår eller lammestek provencale, er lett å lykkes med, og det er veldig greit å servere når dere er mange rundt bordet. Hemmeligheten er å steke kjøttet på lav temperatur og dekke det med en panering mot slutten av steketiden. Da blir kjøttet saftig, og det får en fin, sprø skorpe med mye smak. 

Dette trenger du:


Til 6 personer

1 lammelår, ca. 2,5 kg
3 ss sitronsaft
2 ts salt
1 ts pepper

12 poteter
7 tomater
2 ss olje
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
2 ss smør 

Til panering:

2 bunter frisk kruspersille
6 båter hvitløk
1 1⁄2 dl strøkavring
100 g revet parmesan eller revet hvitost
4 ss olje
1 ss smør

Slik gjør du: 


1. Ta ut kjøttet av kjøleskapet, og skjær gjerne ut det store beinet. Da blir det lettere å skjære kjøttet i pene skiver ved servering. Du kan også kjøpe lammestek uten bein. La kjøttet hvile på benken i 30 minutter før du skal steke det. 

2. Skjær potetene og tomatene i skiver, og legg dem i en langpanne eller ildfast form som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper og fordel smøret i små klatter på toppen. 

3. Gjør istand paneringen. Finhakk persille og hvitløk, og bland det med strøkavring. Bland 2/3-deler av paneringen med olje. Rør inn revet parmesan i resten. 

4. Gni lammelåret inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør paneringen som er blandet med olje jevnt over hele steken. Legg steken på toppen av grønnsakene i langpannen. Sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, og stek det i ca. 2 timer og 45 minutter på 125° C til termometeret viser 55-60 °C.

5. Ta lammesteken ut av ovnen. Fordel parmesanblandingen over kjøttet og legg smøret i klatter på toppen. Gratinér steken på 225° C i ca. 15 minutter, eller til den har fått en sprø skorpe og steketermometeret viser 65-70 °C (rosastekt). La steken hvile i 15-20 minutter før servering. 

Tips: 

Skjær en sitron eller en appelsin i to og stek den sammen med lammesteken. Press saften over kjøttet før du dekker det med paneringen. Det gir ekstra god smak.

Server gjerne en frisk, grønn salat til kjøttet. 

Oppskriften er hentet fra matprat.no

Har du igjen rester av lammesteken? 

Supersaftig lammekebab med hummus