semulegrøt

Semulegrøt kan være på vei til å gjøre comeback

Har du fått nok av havregrøt, overnight oats og chiapudding, vil du bli glad for å høre at semulegrøt kan være i ferd med å gjøre comeback på norske spisebord.

De siste årene har havregrøt, overnight oats og chiapudding dominert i Instagram-feeden. Hvis du er en av dem som begynner å bli litt lei av disse grøttypene, er det en nå en gammel klassiker fra barndommen som kan være i ferd med å gjøre et comeback.

200305-u53-extra-bannere-frukt-900x450.jpg

Stadig oftere ser vi nemlig den gode, gamle semulegrøten poppe opp med ny og fancy topping - både friske frukt og bær, sjokoladesaus og Oreos. 

Men du burde kanskje ikke bytte ut havregrøten eller grovbrødet helt ennå...   

Ikke akkurat «supermat»

Det lille lysegule grynet inneholder en rekke viktige næringsstoffer, som selen og jern. Ifølge Livestrong inneholder én porsjon semule ti prosent av det anbefalte daglige inntaket av jern for kvinner, og 23 prosent for menn.

Mens jern blant annet er viktig for dannelsen av røde blodceller og å redusere trøtthet, er selen med på å styrke immunforsvaret, skriver Forskning.no

Med det sagt har semule omtrent samme næringsverdi som siktet hvetemel, ifølge Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for Brød og Korn. Så semulegrøten er nok best egnet som helgekos eller dessert.

Historisk gryn

Uttrykket «semolina» (semule) kommer ifølge Nordbø fra italiensk, og betyr «semi-malt». Semulegryn lages nemlig ved å grovmale kjernen i hveten. Grynet brukes blant annet til å fremstille couscous, som finmalt mel i pastadeig (da: durumhvete), og selvfølgelig som hovedingrediensen i semulegrøt og semulepudding.

Selv om semulepudding ikke har poppet opp på Instagram før nå, har grynet sannsynligvis blitt brukt lenge her til lands. 

- Semulegryn omtales i Henriette Schønberg: Stor kokebok fra 1914, og kom antageligvis samtidig med at valsemøllene kom på slutten av 1800-tallet, sier Torunn Nordbø i Brød og Korn, og fortsetter:

- Tradisjonelt sett har semulegryn fra hvete blitt brukt til å lage grøter, puddinger og kaker i både Norge og England, sier den daglige lederen. 

Smakfullt

Mens semulegrøt lages ved å koke opp semulegryn med melk, lages semulepudding ved å tilsette blant annet egg og sukker. Grøten spises varm, mens puddingen spises avkjølt. Begge deler passer kjempegodt som både en sen helgefrokost, eller som ekstra god kveldsmat.

Siden både semulegrøt og semulepudding har en veldig mild smak, kan det også være et supert alternativ for litt kresne små barnemager. Og kanskje spesielt de som har blitt lei av havregrøten.

Toppingen avgjør om det blir «sunt» eller pur kos: Du kan for eksempel toppe semulepuddingen med bær, granateplekjerner eller bananskiver for en frisk vri, eller sjokoladesaus og sprø kjeks for en enda søtere opplevelse. 

Kun fantasien setter stopper, som de sier. Så sjekk ut listen vår under, og la deg inspirere av de fineste semule-toppingene på Instagram! 

Sjekk våre favoritt-toppinger på Instagram:


Foto: @klimekania

Instagram-bruker @klimekania har valgt å toppe semulegrøten med pære, granateple og sjokolade, for en herlig blanding av søtt og syrlig. Hun har i tillegg brukt mandelmelk i stedenfor vanlig melk, og har dermed gjort grøten vegansk.


Foto: @lusilusi1606

Oh la la! Dette må være drømmefrokosten. @lusilusi1606 har laget semulepudding à la cookies and cream, og toppet den med sjokoladesaus og Oreo-sjokolade <3


Foto: @carelessbehappier

En litt sunnere variant fra @carelessbehappier: Speltsemulegrøt toppet med kanel, agavesirup, kirsebær og blåbær. Hvis ikke dette frister deg, forstår vi ingenting.


Foto: @carokocht

Denne nydelige bollen med semulegrøt er det @carokocht som står bak. Hun har toppet den med inget ringere enn plommesyltetøy, plommer, fiken, stikkelsbær, banan, chiafrø, pistasjnøtter, mørk sjokolade og mandelsmør. 

Foto: @mariamhelena

Det enkle er ofte det beste, i hvert fall etter denne delige skålen med semulepudding. @mariamhelena har toppet den med blant annet bringebær, bjørnebær og kanel.

Foto: @tonjeronning

Har du sett noe lekrere? @tonjeronning står bak denne nydelig kreasjonen: Semulepudding med bringebær, jordbær, granateple og kokos.


Foto: @skueche

Det perfekt vårmåltid laget av @skueche. Semulepudding med eple- og tranebærkompott, frisk frukt og litt knusende sprø frø.