Sitronterte med marengstopp er en dessertklassiker og ofte den fineste kaka på bakeriet. Se hvordan du kan lage en enkel – men farlig god versjon ...
– Det er alltid tilfredse sukk rundt bordet når jeg serverer sitronterte. Ikke rart, så søt, frisk, myk og sprø denne er. Sitronterte er minst topp tre blant mine favorittdesserter, skryter kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang, som driver Kampen Bistro i Oslo.
Det er så visst ikke uten grunn at dette er en av de mest klassiske dessertene av dem alle!
Ann Kristin Møsth Wang. FOTO: Per Sollerman.
👇 Se oppskrift lenger ned i saken 👇
LES OGSÅ: Kiwikake med sjokoladeganache
SITRONTERTE MED FORENKLENDE GREP
I stedet for å bake en tertebunn, har Ann Kristin laget bunnen av kjeks, smør og sukker.
– Bare kjør det sammen med en foodprosessor og sett kaldt, utdyper hun.
Om du vil spare deg for tid på selve dagen, kan du både lage bunnen og sitronkremen noen dager i forveien, men marengsen er best når du lager den samme dag.
👌 KARAMELLKREMEN OVER ALLE: Slik lager du ekte dulche de leche
LEKKERT: Har du ikke en passende anledning å lage sitronterte til, må du huske på at det er lov å kose seg i hverdagen også!
STIV MARENGS
Kokken har noen betryggende ord til alle som synes det kan være vanskelig å lage marengs.
– Så lenge du følger oppskriften og passer på at bollen er helt ren, samt at det ikke er et fnugg eggeplomme i hviten, så er det enkelt å få stiv marengs. Dette skal gå så fint, lover hun.
I TILFELLE RESTER
Det er sjelden noe igjen etter denne kaka. Men skulle det bli noe til overs, bør restene oppbevares kjølig.
– Kaka kan spises i flere dager, sier Ann Kristin.
🍌 FANTASTISK BANANKAKE: – Gutta på jobben ber om oppskriften!
Oppskrift på enkel sitronterte
TRE LAG MED FRISTELSE: Kjeksbunn, sitronkrem og marengs. Det er bare å sette over kaffen.
DU TRENGER:
Bunn:
12-18 Kornmo-kjeks
½ dl sukker
6 ss smør
Sitronfyll:
6 eggeplommer
65 g maisenna
2 sitroner, finrevet skall av to og saften av begge
4,5 dl vann
250 g sukker
Marengs:
225 g sukker
4 eggehviter
2 ts maisenna
SLIK GJØR DU:
1. Knus kjeksen i en foodprosessor sammen med sukkeret til du får fine smuler.
2. Smelt smøret i en liten kjele. Hell smøret over kjekssmulene og bland det godt inn. Ha blandingen i en 23 cm stor paiform, og klem den godt og jevnt ned og opp på sidene. Sett den kjølig mens du forbereder resten.
3. Sett stekeovnen på 180 ˚C. Press ut saften fra sitronene, og finriv skallet fra to av disse. Bland revet sitronskall og -saft med maisenna.
4. Kok opp vann, ha massen i det kokende vannet og rør til blandingen har tyknet. Ta kjelen fra varmen, skru ned plata til middels varm.
5. Bland sukker og eggeplommer i en bolle, og pisk den forsiktig ned i sitronblandingen.
6. Sett kjelen tilbake på plata, og rør til sitronkremen har tyknet. Sett den til side.
7. Stek kjeksbunnen gyllen i ovnen, ca. 12 minutter. Avkjøl helt. Sett ovnen ned til 170 ˚C.
MARENGSBØLGER: Toppene og mønsteret får du fint til ved å bruke bunnen av en spiseskje.
Marengs:
1. Pisk eggehvitene til du har en myk, men ikke stiv marengs.
2. Tilsett sukkeret, litt om gangen, og pisk til du har en blank og stiv marengs. Pisk inn maisenna.
3. Ha sitronkremen over den avkjølte kjeksbunnen. Fordel marengsen på toppen av sitronkremen, og lag små topper ved å bruke bunnen av en skje på marengsen.
4. Stek i ovnen i ca. 15 minutter, til fyllet har satt seg og marengsen er lett gyllen på toppen. Avkjøl helt før du skjærer i den, eventuelt så vidt lun.