Matblogger Siv har funnet opp trikset som gjør at du kan få hjemmelagde cookies uten å bake. Say whaaat?
- Cookies er min store «craving», forteller matfotograf, -stylist og -blogger Siv Melbye.
Gleden var derfor stor hjemme hos Siv da hun fikk ideen om å fryse ned kjeksdeig i en isbitform. Da kan hun nemlig ha tilgang til rykende ferske cookies uten å bruke ett sekund på baking!
- Fra jeg setter på ovnen til jeg har en spiseklar cookie i hånden tar det circa 20 minutter, sier Siv.
Nå har kjeksdeigen i fryseren blitt redningen når søtsuget eller uanmeldte gjester kommer susende inn:
- Jeg er så glad for at jeg kom på det konseptet, så når jeg får lyst på noe søtt tyr jeg alltid til dem. Perfekt også når jeg får uannonsert besøk en regnværskveld, smiler hun.
🎥 Se selv hvor enkelt det er:
SLIK LAGER DU DEIGEN
- Har du en kjøkkenmaskin med visp er det kjempeenkelt å lage deigen. Bare sørg for å blande ingrediensene godt sammen. Mandlene og sjokoladen vendes forsiktig inn for hånd til slutt.
Legg merke til at smør og sukker ikke skal piskes hvitt når du lager cookiedeig.
- Du får faktisk de beste cookiesene dersom sukkeret ikke løser opp. Da blir de nemlig syndige, seige og kompakte – akkurat slik jeg digger dem, forteller matentusiasten.
LES OGSÅ: Ja, du kan fryse ned tomatpuré!
FORDEL I ISBITFORMER
Bruk en teskje og rull cookiedeigen til kuler før du dytter dem ned i isbitformen, tipser Siv.
- Så er det bare å sette formen med deig i fryseren, og vente på at du får lyst på noe søtt, smiler hun lurt.
Når søtsuget inntreffer er alt du trenger å gjøre å skru på stekeovnen.
- Det kan være lurt å ta ut isbitformen og la cookies-deigen stå på benken mens ovnen varmer seg opp. Det gjør nemlig at deigen er enklere å løsne fra formen.
LES OGSÅ: Isbittrikset som gir evig liv til urtene
STEKETIPS!
Deigkulene er nå veldig kompakte, så det er lurt å fordele de med et mellomrom på circa 5-6 centimeter på stekebrettet.
- De blir nemlig en god del større når de smelter utover. Jeg tenker rundt seksten cookies per brett er maks, men til meg selv holder det som oftest med et par stykker, så er jeg tilfredsstilt, gliser matbloggeren som kaller seg Sensiblerie.
LES OGSÅ: Isbittrikset som kan pensjonere strykejernet ditt for alltid
Oppskrift på cookies-deig i isbitformer
Du trenger (35 cookies):
150 g kaldt smør i terninger
2,5 dl brunt sukker
1 dl sukker
2 egg
7 dl hvetemel
1 ts natron
3/4 ts salt
2,5 dl sjokolade-chips
2,5 dl grovhakkede mandler
Slik gjør du:
1. Kutt kaldt smør i terninger og bland sammen med brunt og hvitt sukker i en kjøkkenmaskin til en jevn og lett røre (ca 4 min).
2. Tilsett eggene, ett om gangen, og la det blandes godt før du har i det neste.
3. På lav hastighet har du i hvetemel, salt og natron, og har deigen over i en stor bakebolle når ingrediensene så vidt har blandet seg.
4. Bland inn sjokolade og mandler med en sleiv eller slikkepott.
5. Del deigen inn i 35 like deler, form til boller og legg i isbitbrettet.
6. Når du er klar for en kjeks, plasserer du de frosne cookiebitene på stekebrett med bakepapir med 5-6 cm. mellomrom. Stek cookiene midt i ovnen på 200 grader i ca. 7 minutter – ikke lenger, ellers vil de ikke bli seige i midten. La cookiene avkjøle i 10 min på platen før du har dem over på rist. De er for myke til å kunne flyttes på før dette og vil hardne i løpet av avkjølingen.