Sjekk så luftige burgerbrødene kan bli!

Når du først skal lage hjemmelagde hamburgerbrød: Her er oppskriften!

– Dette er bare de beste, de flotteste, de diggeste burgerbrødene du kan forestille deg. gode er de faktisk! lover oppskriftsutvikler, matstylist og fotograf Siv Melbye som driver matbloggen Sensiblerie.

Burgerbrødoppskriften ble til ved en tilfeldighet:

– Jeg skulle egentlig bake rundstykker, men innså plutselig at det jeg hadde mer behov for burgerbrød. Derfor klemte bare emnene flate – og tatta: De nydeligste burgerbrød du kan forestille deg!

Så flaks kan man altså ha.


HEMMELIGHETEN ER…

Hemmeligheten bak den utrolige luftigheten er kombinasjonen av gjær aktivert av sukker, lun temperatur og melk, ifølge Siv.

– Dette er faktisk enkelt å få til. Bare pass på at væsken holder kroppstemperatur før du tilsetter gjær og sukker, og at du lar denne blandingen få stå i fem minutter og utvikle seg, fortsetter den bakeglade matbloggeren og legger til:

– Etter at gjæren har fått jobbe litt på egenhånd, har du i melet og rører om et par ganger før resten tilsettes. Dette gjør at alt får blandet seg godt.

Noe av det viktigste er imidlertid å aldri bruke for mye mel, eller bruke for varm væske. Da vil du ødelegge gjæren, forteller Siv. Etter hvert får du såpass god kontroll at du kan bake dette på slump, lover hun.

 

HOLDBARHET OG FRYSING

Siv lager alltid mange burgerbrød når hun først er i gang.

– Rekorden er vel rundt 80 stykk. Det var riktignok et særtilfelle, men det sier noe om hvor enkelt det er å lage og oppbevare disse burgerbrødene.

Hennes råd for å bevare burgerbrødene myke og luftige er å fryse dem med en gang de har fått avkjøle seg. Tipset er å pakke de i zip lock-poser som du slenger i fryseren så fort som mulig. Da har du superferske burgerbrød klare på sekunder, frister matentusiasten.

Ifølge henne tar det nemlig bare 20 sekunder å tine dem med mikroens tineprogram. På benken går det også raskt, omkring en halvtime.

God burger!

 

SIVS LUFTIGE BURGERBRØD

DETTE TRENGER DU:

10 stk.

1,5 dl varmt vann
2,5 dl melk
50 g gjær
2 ss sukker
1 ts salt
0,5 dl olje
9 dl mel
1 ett (til pensling)
2 ss Sesamfrø

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm ovnen på 200 grader varmluft.

2. Bland varmt vann og melk i en stor bolle. Dette skal holde ca. 37 grader (justeres evt. med litt kaldt vann)

3. Tilsett gjær og sukker, og la stå i 5 min.

4. Tilsett mel og rør et par runder før du tilsetter salt og olje.

5. Bland godt. Deigen skal være litt klissete. Dekk med plastfolie eller lokk og sett til heving på et lunt sted i ca. 40 min – til dobbel størrelse.

6. Ha litt olje på benkeplaten og hvelv deigen ut av bollen. Ha samtidig litt olje på hendene og pakk deigen lett sammen til en stor ball.

7. Ta frem en vekt og vei hele deigen (den skal veie ca. 1000 g).

8. Ha vekten klar når du deler opp deigen i like store emner (10 stk. á ca. 100 g). Da får du like store burgerbrød når du steker.

9. Rull hvert emne til baller og legg på bakeplate med bakepapir. Klem de litt ned, slik at de får en litt større diameter.

10. La brødene etterheve i ca. 20 min. Disse pensles med egg og pyntes med sesamfrø like før de settes midt i ovnen og steker i ca. 12-15 minutter. Når de er lyst gylne tas de ut og avkjøles på rist.

 

Velbekomme!