Hummus smaker både mildt og eksotisk, og på 10 minutter har du en skål med kremaktig kikertpuré som passer både som tilbehør til grillmat eller dipp.

Slik blir du helfrelst på hummus

Det er sommer! Trekk kjøkkenet ut i hagen, skap litt eksotisk stemning med hummus og ferskt brød og lat som du er i Midt-Østen. Det funker, altså!

Alt er liksom enklere om sommeren. De bortskjemte hybelkaninene synes ikke så godt, og hvis du har hage eller uteplass, har du plutselig et ekstra rom. 

For mange av oss er kjøkkenet favorittrommet. I hvert fall fram til sommeren kommer og du vil helst vil være ute i hagen eller på terrassen. Løsningen da er å trekke kjøkkenet ut i hagen, så få du det beste fra to verdener! 


PYNT: Frø fra granateple frisker opp, både smaksmessig og visuelt.

Passer til norsk sommermat

Siden du gjerne vil ha noe lettvint å servere også om sommeren, foreslår vi hummus – den deilige kikertpureen de har kost seg med i Midt-Østen i uminnelige tider. Sommeren er jo også tida for å reise litt med smaksansen, selv om du sitter godt planta i egen hage!

Humusen er mild og god på smak og er nydelig på varme pitabrød, til godt brød, til en frisk salat eller til alle typer kyllingretter.

TIPS! Liker du hummus, bør du også prøve muhammara!

Husk å lage nok!

Hummus holder seg i inntil to uker i kjøleskapet, og lager du stor porsjon, har du alltid noe å servere. Ekstra smart er det å steke opp et lite lass med pidebrød og fryse ned. De holder seg fint i opptil tre måneder i fryseren, og går fort å tine opp.

Oppskrift på hummus


DIPP: Å dyppe ferskt brød i hummus bør du kanskje ikke gjøre rett før middag. Du kommer i hvert fall til å spise til det er tomt!

DETTE TRENGER DU (til 4 personer):
1 boks hermetiske kikerter
1 fedd hvitløk
1 ss tahini  
½ ts salt
½ ts pepper
2 lime eller 1 sitron
3 ss olje
4 ss frisk koriander
Evt. granateple

SLIK GJØR DU: 

1. Hell væsken av kikertene, og ta gjerne vare på væsken. Kikertvannet kan du bruke til å lage vegansk majones!

2. Bland inn kikerter og hvitløk, og kjør det kremet, bland inn litt av kikertvannet hvis det er tørt. Smak til med salt, pepper og sitron. Topp bollen med god olje, granatepler, frisk koriander og gjerne et lite dryss granateplekjerner.

Oppskrift på pidebrød 


KLASSIKER: Pide er det opprinnelige tyrkiske kebab-brødet. Det brukes både med og uten fyll. Dette er kun med smør og krydderblanding på toppen.

DU TRENGER (til 4 personer):
500 g hvetemel
1 ts sukker
25 g fersk gjær
350 ml vann, 37 ˚C
10 g salt
1 ss olivenolje eller smeltet smør

Krydderblanding til topping:
1 ss tørket oregano,
½ ss malt chili
1 ss sesamfrø
1 ts salt
1 ts pepper

SLIK GJØR DU: 

1. Bland 350 g av hvetemelet, sukker, gjær og vann godt sammen til en våt deig. Dekk til med plast og la stå til deigen er doblet i størrelse.

2. Bland inn resten av hvetemelet, salt og olivenolje. Kjør i en kjøkkenmaskin på høy hastighet til deigen slipper kantene.

3. Dekk til med plast igjen og la heve til dobbel størrelse. Slå ned deigen ved å brette deigen inn mot midten fire-fem ganger. Dekk til på nytt og la heve til dobbel størrelse en siste gang.

4. Sett ovnen på maks og sett inn et stekebrett, opp ned (da er det lettere å legge brødene rett på uten å bry deg om kanten).

5. Del deigen i mindre biter og lag forsiktig små boller, etterhev i 40 minutter.

6. Bland alle ingrediensene til krydderblandingen.

7. Bruk hendene til å strekke ut bollene til passe emner i dråpeform, ca. 1-1,5 cm tykke, kantene litt tykkere enn midten.

8. Ha over på bakepapir, pensle med smør eller olje og dryss på krydder. Stek til brødene er gylne.