Grillsjefens ABC: Hvordan i huleste griller man fisk?

Å grille fisk handler verken om foliepakker eller olje. Det handler mest om å slutte å fikle og pirke borti fisken hele tiden, mener Grillsjefen.

Mange sliter med å grille fisk uten at den går i oppløsning, henger fast eller blir for tørr. Det synes Grillsjefen det må bli en slutt på. Asap!

- Dette er helt uforståelige problemer for meg. Å grille fisk er jo IKKE vanskelig i det hele tatt, forsikrer han.

Vi har bedt grilleksperten om å dele sine hemmelige triks slik at også du kan være garantert perfekt fisk hver eneste gang – og det helt uten foliepakker.

Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra lære deg den viktigste basiskunnskapen du trenger for å bli en bedre griller.

GRILL RETT PÅ RISTEN! 

-Jeg liker best å grille fisken direkte på rist, og sliter aldri med fisk som setter seg fast. Hemmeligheten er å la grillen gjøre jobben. Legg fisken rett på en rist over direkte varme, og vær tålmodig. Så lenge du rører minst mulig på den underveis, vil dette gå som fot i hose.

-Bruker du ikke olje eller noe? Er du helt sikker?

-Ja, helt sikker. Den kommer ikke til å sette seg fast. Jeg lover, smiler Grillsjefen lurt.

LES OGSÅ: Dette er ditt aller viktigste grillutstyr

SKINNET ER DIN VENN

Aller helst griller Petter fisken med skinnet på.

- Både fordi det er utrolig smaksrikt når det er sprøtt, men også fordi det fungerer som beskyttelse for fisken – så den ikke blir varmebehandlet for hardt, forklarer han.

Men om du ikke har skinn på fisken, eller det er fullt av skjell, så går det helt fint uten også, forsikrer Grillsjefen.

LES OGSÅ: Derfor bør du gidde å grille sitronen

ENKLE SMAKER

For Petter er det enkle smaker som gjelder på grillet fisk – kun salt, pepper og sitronsaft.

- Fisken har så mye god egensmak, så det gjelder å fremheve disse, forklarer grilleksperten.

Han salter alltid fisken før den går på grillen, peprer mot slutten og skviser sitronsaft over først ved servering.

LES OGSÅ: Dette er den enkle forskjellen på rub og marinade

SLIK FÅR DU SAFTIG FISK

- For å få perfekt fisk hver gang, gjelder det samme som for all annen mat, bruk steketermometer. Om du tar den av grillen på riktig kjernetemperatur vil den garantert være supersaftig.

På noen fiskeslag, kan man også se når fisken ferdig, forteller han.

-Griller jeg for eksempel laks ser jeg at fisken er ferdig når det begynner å piple hvit væske ut av den. Da er den perfekt hele veien igjennom.  

LES OGSÅ: Slik griller du biff som Grillsjefen

NOEN KJERNETEMPERATURER FOR FISK

Hvilken kjernetemperatur som er best varierer fra fiskeslag til fiskeslag. Her er noen eksempler på kjernetemperatur Grillsjefen liker:

Laks: 50 grader

Ørret: 50 grader

Torsk: 52 grader

Makrell: 44 grader

Breiflabb: 48 grader

LES OGSÅ: Sivs burgerbrød er trolig verdens luftigste

900x400 sommer taktisk sjømat 99.jpg