Å grille fisk handler verken om foliepakker eller olje. Det handler mest om å slutte å fikle og pirke borti fisken hele tiden, mener Grillsjefen.
Mange sliter med å grille fisk uten at den går i oppløsning, henger fast eller blir for tørr. Det synes Grillsjefen det må bli en slutt på. Asap!
- Dette er helt uforståelige problemer for meg. Å grille fisk er jo IKKE vanskelig i det hele tatt, forsikrer han.
Vi har bedt grilleksperten om å dele sine hemmelige triks slik at også du kan være garantert perfekt fisk hver eneste gang – og det helt uten foliepakker.
Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra lære deg den viktigste basiskunnskapen du trenger for å bli en bedre griller.
GRILL RETT PÅ RISTEN!
-Jeg liker best å grille fisken direkte på rist, og sliter aldri med fisk som setter seg fast. Hemmeligheten er å la grillen gjøre jobben. Legg fisken rett på en rist over direkte varme, og vær tålmodig. Så lenge du rører minst mulig på den underveis, vil dette gå som fot i hose.
-Bruker du ikke olje eller noe? Er du helt sikker?
-Ja, helt sikker. Den kommer ikke til å sette seg fast. Jeg lover, smiler Grillsjefen lurt.
LES OGSÅ: Dette er ditt aller viktigste grillutstyr
SKINNET ER DIN VENN
Aller helst griller Petter fisken med skinnet på.
- Både fordi det er utrolig smaksrikt når det er sprøtt, men også fordi det fungerer som beskyttelse for fisken – så den ikke blir varmebehandlet for hardt, forklarer han.
Men om du ikke har skinn på fisken, eller det er fullt av skjell, så går det helt fint uten også, forsikrer Grillsjefen.
LES OGSÅ: Derfor bør du gidde å grille sitronen
ENKLE SMAKER
For Petter er det enkle smaker som gjelder på grillet fisk – kun salt, pepper og sitronsaft.
- Fisken har så mye god egensmak, så det gjelder å fremheve disse, forklarer grilleksperten.
Han salter alltid fisken før den går på grillen, peprer mot slutten og skviser sitronsaft over først ved servering.
LES OGSÅ: Dette er den enkle forskjellen på rub og marinade
SLIK FÅR DU SAFTIG FISK
- For å få perfekt fisk hver gang, gjelder det samme som for all annen mat, bruk steketermometer. Om du tar den av grillen på riktig kjernetemperatur vil den garantert være supersaftig.
På noen fiskeslag, kan man også se når fisken ferdig, forteller han.
-Griller jeg for eksempel laks ser jeg at fisken er ferdig når det begynner å piple hvit væske ut av den. Da er den perfekt hele veien igjennom.
LES OGSÅ: Slik griller du biff som Grillsjefen
NOEN KJERNETEMPERATURER FOR FISK
Hvilken kjernetemperatur som er best varierer fra fiskeslag til fiskeslag. Her er noen eksempler på kjernetemperatur Grillsjefen liker:
Laks: 50 grader
Ørret: 50 grader
Torsk: 52 grader
Makrell: 44 grader
Breiflabb: 48 grader