Lær hvordan du unngår tørre, forkullede og sprukne pølser, og i stedet kan nyte saftige og sprø pølser.
Grillsjefen Petter Gullikstad har grillet noen pølser opp igjennom, for å si det sånn, så når han sier at det er enkelt å lære seg kunsten å grille pølser, ja, så er det antakelig det.
– Det eneste som virkelig er viktig er at du er tålmodig og ikke bruker for høy varme, så lover jeg at pølsene blir fantastiske!
Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra lære deg den viktigste basiskunnskapen du trenger for å bli en bedre griller.
BRUK INDIREKTE VARME
Pølsene skal altså ifølge Grillsjefen alltid grilles langsomt over indirekte varme, til de er gylne og gjennomvarme.
– Du må gjerne lage noen grillmerker på pølsene først over direkte varme, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Når de ligger på indirekte varme er det bare å lukke igjen lokket og la grillen gjøre jobben, forteller Petter.
LES MER: Du griller i soner, ikke sant?
Griller du pølsene slik på 160 grader unngår du tørre og forkullede pølser som sprekker, og ender i stedet opp med et supersaftig og sprøtt resultat, lover Grillsjefen.
Før han kommer med en advarsel:
– Bare for å ha nevnt det. Om du er en av de som snitter pølsene. Ikke gjør det. Da renner jo saften ut av dem, sier han og rister på hodet.
LES OGSÅ: Dette er ditt aller viktigste grillutstyr
GRILLSJEFENS TOPPINGER
Når det gjelder toppinger har naturligvis Grillsjefen en rekke favoritter du kan teste ut på grillpølsene dine. Se oppskrifter nederst i saken:
🌭 Grillsjefens pølsedressing
🌭 Syltet rødløk
🌭 Karamellisert løk
🌭 Sprøstekt løk
🌭 God sennep
🌭 Jalapeño
Grillsjefens pølsedressing
DETTE TRENGER DU:
1 boks Crème fraîche
4 ss agurkmix
6 ss hakket gressløk
1 fedd hvitløk, finrevet
Sitron
DETTE GJØR DU:
1. Bland sammen crème fraîche, agurkmix, hvitløk og gressløk.
2. Smak til med sitronsaft, salt og nykvernet pepper.
Holdbar i 5 dager i kjøleskapet.
Grillsjefens syltet rødløk
DETTE TRENGER DU:
3 rødløk
1 dl rødvinseddik
2 dl sukker
3 dl vann
20 g frisk ingefær
SLIK GJØR DU:
1. Kutt rødløken i tynne skiver.
2. Kok opp eddik, sukker og vann, og ha i løkskivene.
3. Ha i ingefær, og la det koke til sukkeret har løst seg opp i 4-5 minutter.
4. Ha løken og laken i en beholder med lokk, og la stå i kjøleskapet over natten.
Holdbar i minst 14 dager.
Grillsjefens karamelliserte løk
DETTE TRENGER DU:
3 løk
2 ss smør
1 ss sukker
2 ss balsamicoeddik
Salt og kvernet pepper
DETTE GJØR DU:
1. Skrell løken, kutt dem i to og skjær tynne skiver.
2. Smelt smør i en stekepanne på lav/medium varme og ha i løken.
3. Når løken begynner å bli brun, (cirka 10 minutter på medium varme), så tilsetter du sukker.
4. Stek under omrøring.
5. Når løken er ferdig stekt (cirka 15-20 minutter), tilsett balsamicoeddik.
6. Smak til med salt og kvernet pepper
Holdbar i 14 dager i kjøleskapet.