Her er eksperttipsene til perfekte spareribs på grillen. Hva er passe temperatur, hvor lenge skal du grille, hvordan få kjøttet ekstra saftig?

Slik griller du saftige spareribs!

Sørg for å ha en rumlende mage og en stabel med servietter: Her er spareribs grillet til perfeksjon, pluss oppskriften på kålsalat – det aller beste tilbehøret.

– Det er fra siden av grisen vi kan skjære ut de flotte stykkene med spareribs. Dette er en del av ribben, og den vet vi jo hvor saftig kan bli. I tillegg smaker det ekstra godt ettersom kjøttet sitter direkte på beinet, gliser André Wrengbro, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat.

– Også er det uten tvil digg å kunne gnage litt på beina, smiler kokken.

👇Du får MatPrat sin oppskrift på spareribs og kålsalat lenger ned. 👇


EKSPERTEN: – Spareribs er perfekt grillmat ettersom det er et røft kjøttstykke som tåler litt juling uten at det blir tørt, sier kokk André Wrengbro.

Du kan dele opp spareribsene i biter før de går på grillen, men det klart enkleste er å grille hele stykker for så å skjære dem opp ved servering.

– Det er superviktig å smaksette ribsene med noe godt, enten med en god rub eller en enkel marinade, bemerker kokken, som i oppskriften under har brukt en Texas-rub.

TIPS! Den aller beste potetsalaten til grillmat 🥔🥗


PASS PÅ TEMPEN: Er utgangspunktet rå ribs, er det ikke akkurat hurtigmat. Men vel verdt å vente på! FOTO: Istock

BRUK TID OG LAV TEMPERATUR

Skal du grille rå ribs, må de grilles på lav temperatur. Bruker du gass eller smoker, så grill på cirka 125 ˚C i drøyt 5 timer, til kjøttet løsner fra beina. Her er det ikke rom for å jukse! For høy temperatur vil nemlig føre til både svidd og seigt kjøtt.

– Å grille rå spareribs tar tid, men er helt sjukt godt. Hvis du har dårlig tid kan du heller koke ribsene dagen før eller steke dem på lav temperatur i ovnen. Da trenger de kun en rask oppvarming på grillen før servering. Ulempen er at du da går glipp av en del av den deilige grillsmaken.


HUSK SERVIETTER: Spareribs er kanskje ikke maten for første date ... Det blir fort litt grisete fingre og haker. Ha gjerne vårservietter tilgjenglig! 😉 FOTO: Istock

Bruker du en liten kullgrill skal spareribsene grilles på indirekte varme, altså ved siden av kullet. Da er det lettere å holde kontroll på kjøttet. Samme temperatur og tid gjelder også her.

– Krisp gjerne opp kjøttet raskt over høy temperatur mot slutten, men følg i så fall ekstra nøye med så det ikke brenner seg, sier Wrengbro.

EKSTRA SAFTIG!

Om du tar deg god tid og bruker rett temperatur, trenger du ikke å bekymre deg for at spareribsene blir tørre – her snakker vi skikkelig saftig kjøtt.

– Men om du vil øke saftigheten et ekstra hakk, kan du spraye kjøttet med en blanding av epleeddik og eplejuice underveis, tipser Wrengbro.

🥩LES OGSÅ: Slik griller du biff som en proff! 🥩


KÅL: Krønsjy kålsalat er perfekt og kjapt tilbehør. Kokken anbefaler mandolin eller ostehøvel for å kutte kålen i tynne skiver. Et rivjern funker også! FOTO: Istock

OPPSKRIFT PÅ SPARERIBS MED KÅLSALAT


FOTO: Matprat.no

DU TRENGER (til 6 stykker):
3 kg spareribs

Rub (ca. 6 dl):
125 g
 brunt sukker
160 g sukker
2 ss paprikapulver
1 ss hvitløkspulver
3 ss salt
1 ss malt sort pepper
3 ts malt ingefær
4 ts løkpulver
2 ts malt spisskummen
1 ts chilipulver, gjerne chipotle

Kålsalat:

1⁄2 hodekål
1 ss salt
gulrøtter
3 dl kefir
1 ss lettrømme
1⁄2 båt revet hvitløk
1 ts honning
2 ss olivenolje
finhakkede vårløk
4 ss finhakket bladpersille
1 ss sitronsaft
2 dråper tabasco
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper

BBQ-saus:
2 ss
 olje til steking
1 løk
3 båter hvitløk
1 1⁄2 ts chilipulver
1⁄2 ts salt
4 ts chipotle chilipulver
1 1⁄4 dl ferdig sterk kaffe
1 1⁄4 dl worchestershiresaus
2 1⁄2 dl ketchup
1 1⁄4 dl eplecidereddik
100 g brunt sukker

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm smoker, grill eller stekeovn til 125 °C.

2. Bland ingredienser til krydderblandingen (rub) godt sammen med en stavmikser, i en kjøkkenmaskin eller i en morter.

TIPS! Oppskriften på rub er stor, og du vil ha en del til overs. Oppbevar den på et glass med lokk eller i en lufttett boks og bruk den i løpet av sommeren. Passer veldig godt til både svinekjøtt og kylling.

TIPS! På en rå ribbeside sitter det en hinne over ribbena. Sjekk om hinna er fjernet. Sitter hinna fortsatt på, fjerner du den enkelt ved å ta tak i hjørnet på hinna over et av de ytterste beina, og dra av. Hold i hinna med litt kjøkkenpapir eller med en spiseskje, slik at du får et bedre grep. Dette kalles å strippe ribbesiden.

3. Strø rub på spareribsen, og gni rubben godt inn i kjøttet. Rist av krydderet som ikke fester seg til kjøttet. Legg kjøttet i smokeren/på grillen eller i stekeovnen og stek til kjøttet løsner lett fra beina, 4-5 timer.

TIPS! Ha en sprutflaske med vann, eller lag en «mopping sauce» med like deler eplejuice og eplecidereddik, og hell den på sprayflasken. Spray litt av vannet eller blandingen på ribsene hver time.

4. Snitt hodekål fint. Bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel for å få kålen så tynn som mulig. Ha på salt og la kålen stå i ca. 30 minutter. Skyll kålen i kaldt vann og la vannet renne av.

5. Skrell gulrot og riv den grovt på et rivjern.

6. Bland sammen kefir, rømme, hvitløk, honning, olje, vårløk og bladpersille i en liten bolle. Smak til med sitronsaft, tabasco, salt og pepper. Vend kål og gulrot i dressingen.

7. Lag BBQ-saus. Skrell løk og hvitløk, og hakk dem grovt. Ha olje i kjele på middels varme, og fres løk og hvitløk i oljen.

8. Ha i chilipulver, chipotle og salt, og rør rundt til alt er godt blandet.

9. Tilsett resten av ingrediensene. La blandingen koke opp. Ta kjelen av varmen. Blend med en stavmikser eller i en blender. Ha sausen i en ren flaske og oppbevar den kaldt og kjølig.

10. Del spareribsene etter beina. Server dem varme med kålsalat og bbq-saus. Det smaker også godt med grillede maiskolber og ovnsbakte poteter til.