Churros er en av få ting du bør orke å dra frem frityroljen for

Du er kun noen få ingredienser unna å kunne dyppe en varm churros i smeltet sjokolade. Og tro oss – det vil du!

Hvis du ikke har smakt churros før, har du gått glipp av noe fantastisk. Du må frem med frityroljen for å lage disse, men ikke gi opp av den grunn. Disse er vel verdt det! 

Churros kan enkelt forklares som frityrstekte «smultring-pinner» som rulles i sukker og kanel, før den serveres med en tykk sjokoladedip (oh la la!). Siden churros frityrstekes er den sprø og knasende utenpå, men luftig og myk inni.

   > Aspargesfries kan faktisk erstatte pommes frittes

Kun fem ingredienser 

Deigen, som vi har funnet på BBC GoodFood, består av kun fem ingredienser: hvetemel, bakepulver, vann, smør og litt vaniljeessens, og er kjempeenkel å slenge sammen.

Vanligvis lages churros ved at man skal røre mel inn i kokende vann slik at det dannes en «ball». Vi synes det er litt stress å røre mel raskt inn i kokende vann i en kjele (tenk om du ikke rører raskt nok). Derfor gjør vi det hakket enklere ved å koke opp vann og smør, og så helle dette i en bakebolle med resten av ingrediensene.

   > Sunn brownies med kun 3 ingredienser

Null stjernetupp

Churros er som oftest rillete på utsiden fordi deigen presses gjennom en stjerneformet sprøytetupp. Siden folk flest kanskje ikke har en stjernetupp i riktig størrelse, lager vi churros ved å helt enkelt klippe hull i en sprøytepose.

Siden deigen er ganske fast - og varm - bør du optimalt sett brukes en ordentlig sprøytepose, siden en vanlig brødpose kan revne under presset.

   > Avokadofries med salsa hamler opp med saltsuget

Spansk eller kinesisk?

Selv om churros kanskje ikke er viden kjent i Norge ennå, har den spanske delikatessen så smått begynt å poppe opp rundt omkring i landet. Da Mathallen i Oslo skulle dele ut gratis churros med sjokolade før jul i 2015, meldte over 7400 personer sin interesse på Facebook.

Det er flere teorier om hvordan churros ble til, ifølge Huffington Post: Én teori hevder at det var spanske gjetere som fant opp churros, fordi de var så enkle å frityrsteke i panner over bålet. En annen hevder det var portugisere som tok med seg idéen fra Kina etter å ha sett den kinesiske retten «you tiao», skriver Huffpo videre.

Churros med sukker og kanel

Dette trenger du:

50 g smør, i terninger
3,5 dl vann
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
Noen dråper vaniljeessens

Frityrolje

Sukker
Kanel
Eventuelt smeltet sjokolade 

Slik gjør du:

1. Sikt hvetemel og bakepulver i en stor bakebolle, og drypp noen dråper vaniljeessens i blandingen.

2. Kok opp vann og smørterningene under lokk slik at smøret smelter. Hell smør- og vannblandingen i melet, og bland godt med en håndmikser. Kna eventuelt deigen sammen med hendene til slutt når den har kjølt seg litt ned. Deigen skal bli jevn, klumpefri og ganske fast.

3. Varm frityrolje i en tykkbunnet kjele - oljen skal være cirka 10 cm dyp. Oljen er varm nok når det begynner å bruse hvis du stikker en tresleiv i oljen.

4. Klipp et hull på cirka 1,5 cm i en sprøytepose, og fyll posen med churro-deigen. Tyt ut churros som er cirka 10 cm lange direkte i frityroljen. Du kan fritysteke 3-4 om gangen. 

5. Churros-ene er ferdig etter et par minutter når de er gyllenbrune utenpå. Legg dem til tørk på en tallerken dekket med kjøkkenrull, og rull dem deretter i en blanding av sukker og kanel. Spis churros-ene mens de fortsatt er lune og gode - og gjerne med smeltet sjokolade.

   > Denne burgeren med parmesankrem og parmesanfries slår alt