Slik lager du verdens kuleste emoji-kjeks

Nå er ikke emojis lenger bare noe du ser på mobilen din. Se hvordan du kan lage spiselige emoji-kjeks!

– Alle klarer å lage disse søte og morsomme emoji-kjeksene. Det er bare å bake verdens enkleste kjeks, lage glasur i ulike farger og sette i gang og pynte, forklarer matblogger Siv Melbye.

Dette er selvfølgelig det aller kuleste du kan servere på fester og bursdager, mener Siv. 

– Nybakte shortbread-kjeks er kjempegod kaffekos i seg selv, men når man kan tegne ting på dem med glasur, så åpner det seg virkelig en helt ny verden. De er rett og slett sykt kule!  

📽️ Se hvor bra Siv fikk til kjeksene på første forsøk:  

KUN 3 INGREDIENSER

Kjeksene er såkalte shortbread-kjeks, og de er virkelig enkle å lage: 

– Shortbread-kjeks er en skotsk kjeks laget med kun tre ingredienser. Jeg synes de blir best med Melange margarin, ettersom den hjelper kjeksen å holde bedre på formen. 

I tillegg hjelper Melange å sikre en god og sprø konsistens. 

– Bare pass på å bruke romtemperert Melange. Smeltet Melange gir ikke nok hold i deigen når du skal bake ut kjeksene, utdyper Siv.

HEMMELIGHETEN BAK PERFEKTE KJEKS

Her er Sivs tips til perfekte kjeks. Det hele tar omkring en halvtime.

😍  DEIGEN: Når du skal bake deigen er det viktig å piske Melange lys og lett i en kjøkkenmaskin, og tilsette ingrediensene porsjonsvis. På den måten får du en glatt og fin røre. Har du ikke kjøkkenmaskin kan du bruke en håndmikser til dette, og kna deigen videre med litt melis på benkeplaten for hånd.

😍  UTBAKING: Ha litt melis på benkeplaten og kjevlen ved utkjevling, men ikke bruk for mye. La heller ikke deigen bli for varm, det vil si romtemperert, ellers vil kjeksene boble seg litt og få en ruere overflate. Om deigen blir for varm legger du den bare i kjøleskapet en halvtime så den får feste seg igjen.

😍  STEKING: Kjeksene bør heller bake litt for kort enn for lenge. Med en gang du ser en antydning til at de begynner å bli gylne i kantene skal de ut av ovnen og rett over på rist til avkjøling. Passer du på å ta de ut i tide lover Siv at kjeksene vil få en luftig og fin kjerne. Lar du de stå for lenge blir de gjerne litt harde. Shortbread-kjeks er vel og merke ikke cookies som skal være klissete inni. 

DEN ULTIMATE GLASUR-KONSISTENSEN 

Til pyntingen av emoji-kjeksene bruker Siv en såkalt «royal icing». Det er en hard topping du lager av piskede eggehviter og melis. Siv har testet og testet for å finne ut hvordan glasuren bør være slik at den blir enkel å jobbe med, og fant til slutt den ultimate konsistensen.

– Til disse kjeksene er det lurt å lage den mest mulig smidig og myk. Glasuren skal ikke klumpe seg eller være for løs, men holde formen samtidig som den glatter seg ut selv.

For å oppnå dette er det viktig å ikke tilsette all melisen med en gang, forteller Siv.

– Følg med og test underveis. Den er perfekt når massen holder formen i cirka ti sekunder.

SLIK PYNTER DU KJEKSENE

Det første du gjør når du skal pynte kjeksene er å ha glasuren i en zip-lock pose. Klipp av en bitteliten tupp og press glasuren ut i en sirkel ytterst på kanten av kjeksen. 

– La det være litt avstand, cirka 3-4 centimeter, mellom toppingposen og kjeksen når du sprøyter. Da har du mer kontroll. Sirkelen blir også jevnere og finere på denne måten, tipser Siv.

Deretter fyller du inn sirkelen med mer glasur. Du kommer til å få noen små hull og bobler underveis, men det kan du fikse ved å bruke en strikkepinne eller et trespyd til å «risse» litt i glasuren så den jevner seg ut.

La den første glasuren få «sette» seg, så har du en fin flate å jobbe videre på.

– Så er det bare å starte pyntingen. Prinsippet om å sirkle inn gjelder også her. Deretter fyller du inn. 

ØVELSE GJØR MESTER

Det er ingen grunn til å skjemmes om du synes pyntingen er litt vanskelig i starten. Det gjorde Siv også! 

– Her er det konsistensen på glasuren som er avgjørende for et godt resultat, sier Siv, som til vanlig blogger på Sensiblerie

Hennes råd er enkelt: ta deg god tid!

– Ikke ha det for travelt. Når man først kommer inn i det er det faktisk som terapi for sjelen. Det er nesten litt som mindfullness, smiler Siv. 

Hun foreslår å samle hele vennegjengen til et kjeksverksted og lage en happening ut av det. 😘

Oppskrift på emoji-kjeks

DETTE TRENGER DU (24 stk): 

350 g Melange
125 g melis
375 g hvetemel 

Royal icing-glasur: 

3 eggehviter
1 klype salt
450 g melis 
3 ts fonditorfarge eller konditorgelé i valgfri farge (1. ts per farge) 

DETTE GJØR DU: 

1. Miks romtemperert Melange med en kjøkkenmaskin og tilsett siktet melis porsjonsvis.

2. Ha i mel porsjonsvis etter at Melange og melis er godt blandet. Miks inn melet på lav hastighet.

3. Når deigen er godt blandet heller du den ut på benkeplaten drysset med litt melis. Kna den sammen til den føles mer kompakt og ikke sprekker opp i kantene når den klemmes på.

4. Legg deigen på et bakepapir og legg et nytt bakepapir over. Kjevle den ut til cirka 0,75 cm høyde og hull ut runde former, enten med en kakeform eller et glass med tynne kanter. La det være cirka 1,5 cm mellom hver uthulling, sik at kakene ikke steker inn i hverandre.

5. Før bakearket over på en stekeplate og stek i cirka 12–15 minutter i forvarmet ovn på 180 grader til kakene blir lysgylne i kantene. Ha kakene umiddelbart over på rist til avkjøling.

6. Gjenta prosessen til du går tom for deig. 

7. Mens kakene avkjøles lager du toppingen.

8. Skill eggeplommer fra eggehviter og ha de tre hvitene i en kjøkkenmaskin. Pisk på middels til lav hastighet i cirka 20 sek før du har i en klype med bordsalt. Pisk dem igjen i cirka 20–30 sek før du porsjonsvis har i siktet melis. Du vil da se at toppingen blander seg til en fast masse innen det neste minuttet. 

9. I separate boller har du i konditorfarge/konditorgele. Unngå helst å bruke flytende konditorfarge, men bruk heller fast konditorfarge på tube. Bruk cirka 1 ts konditorfarge per farge. Fordel den hvite toppingen i antall boller. (Siv anbefaler cirka tre boller med ulike farge per batch). Ha glasurene oppi zip lock-poser og klipp et bittelite hull rett før pyntingen. Følg instruksjonene i videoene og bildene over for å se hvordan du pynter kjeksene. Lykke til! ☺️

HUSK!

Kjeksene må være helt avkjølt før du starter pyntingen, ellers vil glasuren bare renne av. Legg dem eventuelt fem minutter i fryseren.

TIPS!

Svart konditorfarge kan du lage selv ved å blande sammen grønn, rød og blå konditorfarge.