4 ting du må huske når du mekker grillspyd

Å lage et grillspyd kan føles som den enkleste ting i verden – men det er faktisk en del feller å unngå når du setter sammen rekken med godbiter.

– Grillspyd gir muligheten til å variere det man skal spise og det er perfekt for en god vert å by de som skal spise flere varianter å smake på, sier egg- og kjøttansvarlig matrådgiver i Matprat, Bjørn Tore Teigen.

– Det passer til alle grillanledninger, men spesielt hvis man har forskjellige typer kjøtt, fisk eller grønnsaker. Da får alle smake litt av alt. 

Han forteller det er flere steder folk trår feil. Grillspyd av tre skal vætes før de nærmer seg grillen, men dette er noe få husker å gjøre. Andre pøser på med for mye marinade til kjøttet, slik at hele festspydet tar fyr på grillen. 

 

Her gir Bjørn Tore fra Matprat sine tips så du har full kontroll over grillspydet ditt: 


Egg- og kjøttansvarlig matrådgiver i Matprat, Bjørn Tore Teigen. Foto: Matprat.no. 

🔥 1. Legg grillspyd av tre i vann

Når vi skal grille på bål, er det første vi gjør å samle kvister og trekubber for å lage brann. Da er det kanskje ikke så rart at vi bør passe litt på når vi har grillspyd av tre i nærheten av sterk varme. 

– Skal du bruke grillspyd av tre, legg de i vann en time før de skal brukes så tar de ikke så lett fyr på grillen, sier Bjørn Tore Teigen.

LES OGSÅ: 3 grønnsaker du burde begynne å grille

🔥 2. Husk mellomrom mellom bitene

Grillspyd er gøy! Vi vil helst klemme så mange godsaker vi kan inn på spydet, men Teigen advarer oss mot å bli for overivrige.

– Ha litt mellomrom mellom bitene du har på et grillspyd, enten om det er kjøtt eller grønt. Da blir de fortere og jevnere grillet. Om kjøttet sitter for tett sammen på spydet kan du risikere at bitene er rå i midten, forteller Teigen. 

Husk at grillspyd ikke er det samme som å tre markjordbær på et strå for på grillspydet skal maten faktisk bli grillet.

🔥 3. Separer kjøtt og grønt

Om du er glad i grønnsaker er det bare å prøve seg frem. Teigen sier vi kan bruke alle slags grønnsaker på grillspydet. 

– Vi anbefaler gjerne at du bruker kun grønnsaker på ett spyd – og kjøtt og fisk på et annet. Det er fordi forskjellige råvarer trenger forskjellig grilltid. Har man kjøtt og grønt på samme spyd vil kjøttet bare være halvgrillet når grønnsakene er ferdig, sier Teigen.

LES OGSÅ: Du trenger ikke verken folie eller olje for å grille fisk! 

🔥 4. Vokt marinerte biter litt ekstra

– Man kan gjerne ha litt grillkrydder eller rub på det man har på grillspydet, og det kan gjerne pensles med en marinade under grillingen.  

Litt marinade vil gjøre grillspydet saftig og godt, men Teigen ber deg passe ekstra på de marinerte bitene.

– Pass på så det ikke flammer opp, da marinaden ofte inneholder olje som kan ta fyr. Server gjerne en god grillsaus på tallerkenen, som man kan sette litt ekstra smak til det man har grillet, forteller Teigen.

Ikke glem ventepølsa! 

Har du flere typer pølser så funker de perfekt som ventepølser. Ta biter av de forskjellige pølsene du har og tre dem på noen grillspyd, så alle får smake på alle pølsetypene. Ta de milde pølsene ytterst (de man spiser først) og «hotte» innerst (de man spiser til sist).

Da er det bare å fyre opp grillen! 🔥

LES OGSÅ: Derfor bør du grille sitronene