Eton mess er en befriende enkel sommerdessert

Eton mess er desserten som kun skal knuses, piskes, hakkes og nytes. Mer smak av sommer er det ikke mulig å få!

210305-u27-extra-bannere-fg-900x450.jpg

Om sommeren har vi gjerne tre krav til en dessert:

🍒  Må være lynrask å lage (hallo, sola skinner!) 

🍒  Må være frisk og lett i smaken

🍒  Må inneholde frukt eller bær 

 

Alt du trenger å gjøre er å piske krem, knuse marengs og hakke opp frukt og bær. Dette er befriende enkelt, og klart på kun ti minutter.

– Søt, seig og sprø marengs blandet med deilig pisket fløte og frisk frukt og bær: Dette er som en pavlova du knuser i en bolle – helt nydelig! synes Siv Melbye.

HAR LAGET SIN EGEN VERSJON

Eton mess har ifølge Wikipedia sitt opphav fra Eton college i England helt tilbake på 1800-tallet. Ordet ‹‹mess›› beskriver for øvrig den rotete røra med ingredienser – dette er med andre ord langt ifra noen raffinert dessert. Men hva gjør det når den er så sabla god? 

Siv smakte Eton mess første gang på besøk hos farmor en gang i barndommen. Den litt rufsete desserten gjorde inntrykk, men forsvant likevel i glemmeboka – helt til den dukket opp på et engelsk matprogram Siv pleier å se.

Siden har matbloggeren utviklet sin egen versjon med hjemmelaget marengs, pecannøtter, jordbær, kiwi og krem med vanilje. Friskt, fargerikt og sprakende digg med stjerneskudd!

– Selv om dette er en barnslig dessert må jeg si at den ser ganske lekker ut, smiler hun.

– VIKTIG Å LYKKES MED MARENGSEN

Om du vil gjøre som Siv og lage marengsen selv, er det viktig at du lykkes med piskingen av eggehvitene.

Da gjør du slik: Pass på at utstyret er helt rent og at hvitene er hundre prosent fri for eggeplomme og skall. Start med å piske til du får et skum. Tilsett deretter saltet og en spiseskje sukker om gangen mens du lar maskinen gå.

 

– Med steketid og alt bruker du fort over en time ekstra på å lage marengsen selv, men det blir jo aller best da. Det går også an å jukse litt, med pikekyss fra bakeren.

Pass på at desserten  røres sammen rett før servering slik at marengsen ikke blir bløt og kremen faller sammen, tipser Siv, som også driver matbloggen Sensiblerie.

ETON MESS MED JORDBÆR, KIWI OG PECANNØTTER

DU TRENGER:

Til 4 porsjoner marengs (ca. 10 stk): 

3 eggehviter
2 klyper salt
1 dl sukker
0,5 dl Pecannøtter

Fyll:

3 dl kremfløte
2 ss melis
1 vaniljestang / 1 ts vaniljesukker
2 kiwi
2 never jordbær
1 dl pecannøtter

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm stekeoven til ca 135 grader, varmluft (ca. 150 grader over/undervarme)

2. Pisk egg til skum i en kjøkkenmaskin, tilsett salt og sukker, 1 ss om gangen.

3. Pisk marengsen til den blir blank, luftig og fast. Når du ser at alt sukker er oppløst er den ferdig.

4. Benytt to spiseskjeer og form like store klumper med marengs, som legges på en stekeplate med bakepapir.

5. Se til at de er like høye og strø på hakkede pecannøtter før du steker dem midt i ovnen i ca 1. time og 10 minutter for en myk kjerne (tilsvarende pavlova). Ønsker du en litt mer crispy marengs (anbefales til eton mess) kan du utvide steketiden med 10 minutter.

6. Etter endt steketid skrur du av ovnen og åpner døren ca 10 cm. La marengsen stå i ovnen «til tørk» mens ovnene avkjøles.

7. Mens marengsen avkjøles pisker du krem og tilsetter vaniljestang/vaniljesukker og melis. Ha kremen i en sprøytepose og legg i kjøleskap mens du ordner frukt og bær.

8. Kutt jordbær og kiwi og legg i hver sin bolle.

9. Knus marengs i grove deler og fordel marengs, krem og frukt/bær lagvis ca. 3 ganger. Først marengs, deretter krem og frukt. Gjenta denne prosessen!

10. Topp med hakkede pecannøtter og servér!