Coleslaw er knasende friskt og en fin smakskontrast til grillmaten. Her er kokkens hemmeligheter til ekstra god coleslaw!

Slik lager du perfekt coleslaw

Coleslaw løfter grillmaten opp i toppsjiktet! Kokk Angela har et par hemmeligheter til å få den helt perfekt. Den ene er å styre unna majones!

– En perfekt coleslaw serveres kald, knaser mellom tennene og inneholder helst en syrlig dressing slik at den takler fet og røkt mat fra grill eller barbecue, sier kokk Angela Taliaferro.

Og denne dama vet hva hun snakker om! Hun lager coleslaw hver eneste dag. Det er nemlig en av bestselgerne på restauranten hennes, Texas Barbecue Café i Asker.

👇Du finner oppskrift på Angelas coleslaw lenger ned. 👇

Slik blir den perfekt

– Det viktigste når du skal lage coleslaw er at kålen kuttes i så tynne strimler som mulig. Bruk helst en mandolin, men pass på fingertuppene! I tillegg må coleslawen ha en riktig balanse mellom vårløk og gulrøtter, og dressingen bør være så tykk at den fester seg til salaten, sier Angela.

For henne er fem gulrøtter og fire vårløk per hodekål et godt utgangspunkt.


KUTTEJOBB: Har du ikke mandolin, kan du fint kutte kål med kniv. Men kutt så fint du kan. FOTO: Istock

– Jeg lager for øvrig ikke majonesbasert dressing, som er vanlig her i Norge. Det liker jeg faktisk ikke, ler Angela, som sverger til en dressing hvor hun visper sitron, krydder og olivenolje inn i en blanding av yoghurt og rømme.

– Den smaker helt perfekt. Bare vær oppmerksom på at dressingen kan skille seg om den står en stund, men ingen grunn til panikk den kan fint kjøres sammen på nytt med stavmikseren.

TIPS! 5 enkle sauser og dressinger til grillmaten

Oppbevaringstips til coleslaw

Angelas coleslaw-oppskrift kan lages dagen i forkant og oppbevares i kjøleskapet.

– To til tre dager går også fint, så lenge du ikke blander salaten og dressingen sammen. Oppbevar dressingen og salaten hver for seg i kjøleskapet, og bland det sammen rett før du skal servere, sier Angela.

Legg gjerne litt vått tørkepapir på toppen av salaten under oppbevaring så unngår du at den blir brun.

🌭 TIPS! Slik griller du pølser som en proff 🌭


FIN SMAKSKONTRAST: Den friske smaken av coleslaw er nydelig sammen med pulled pork... FOTO: Istock

Lag ulike varianter

– Det finnes mange måter å variere coleslaw. Prøv for eksempel å lage en dressing basert på sesamolje og sesamfrø, så får du en asiatisk vri. Eller lag en høstvariant hvor du bytter ut gulrøttene med grønne epler, det blir supergodt blandet med en rømmedressing, tipser barbecuekokken.

Et annet tips er å bruke kål i forskjellige farger, men vær oppmerksom på at rødkål kan lage en uappetittlig farge i dressingen om den står en stund.

🍔 TIPS! Slik griller du helt perfekte cheeseburgere 🍔

Passer til grillmat

– Server coleslawen til all slags grillmat, men aller best smaker den til barbecue av fett røkt kjøtt, som oksebryst, pulled pork eller hel kylling, sier Angela, som har skrevet kokeboken Helt Texas – BBQ på norsk.

Oppskrift på Angelas coleslaw


KNASENDE FERSK: Til Angelas coleslaw trenger du ikke majones, men tyrkisk yoghurt og rømme. FOTO: Angela Taliaferro

DU TRENGER: 
½ hodekål
2-3 gulrøtter
2 vårløk

Dressing:
300 g tyrkisk yoghurt
3 ss seterrømme
1 ss lime- eller sitronsaft
1 ts honning
½ ts malt chili
½ ts finrevet limeskall
1,5 dl olivenolje
½ hvitløksfedd presset eller revet med “microplane”

Noen dråper Tabasco eller Cholula hot sauce
Nykvernet pepper
Litt salt
Finhakkede urter, som persille, koriander, gressløk

SLIK GJØR DU:

1. Hell yoghurt, seterrømme, sitrussaft, honning og krydder i en beholder som passer til stavmikseren, og tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens du kjører stavmikseren. Smak til dressingen med revet hvitløk, chilisaus, salt og pepper.

2. Skjær kål i tynne strimler, helst med en mandolin, og legg det i kaldt vann. Etter at kålen har stått i minst 30 minutter, skyll den godt i kaldt vann og kjør den i en salatslynge. Bland sammen med revet gulrot og finhakket vårløk.

3. Bland grønnsakene med dressingen og smak til med urter. Avkjøl i kjøleskap eller spis med én gang.