Hjemmelaget meksikansk gryterett.

Hjemmelaget meksikansk gryte

Hjemmelaget meksikansk gryte er litt taco, litt gryterett og samtidig en sunn middagsrett med masse smak. Topp den med avokado, rømme og sprø nachos.

Meksikansk gryte fra Toro ble lansert i 1976 og har ligget over 40 år på  salgstoppen over norske gryteretter. Den familievennlige middagsretten selger fortsatt rundt 1,8 millioner poser i løpet av et år, opplyser Toro. En stayer, altså!

Dette er en hjemmelaget variant av Toro-favoritten med mager karbonadedeig, bønner og tomater. I tillegg til å smake «muy bueno», er den sunn også. 

PRØV OGSÅ: Hjemmelaget Bali kyllinggryte 

SMAKSRIK OG MILD GRYTE

Meksikansk gryte fra Toro smaker stort sett det samme i dag som da den kom, selv om Toro har gjort noen justeringer for å få originaloppskriften sunnere.

– Vi har blant annet redusert saltmengden betydelig. Saltet har vi erstattet med både krydder og egenprodusert aroma for at smaken skal være lik. Da kunnskapen om transfett kom i 2004 fjernet vi dette, og tilsvarende tok vi ut palmeoljen i 2011, forteller Birkeland.

HJEMMELAGET MEKSIKANSK GRYTE

Du kan selvfølgelig «pimpe opp» poseklassikeren ved å tilsette ferske råvarer, men vil du ha den ultimate versjonen av Meksikansk gryte anbefaler vi å prøve vår hjemmelagde versjon.

Hjemmelaget meksikansk gryte toppet med avokado, koriander, rømme, lime og nachos.Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Lager du gryten selv har du full kontroll på smakene og ingrediensene. Du kan for eksempel tilpasse hvor sterk du ønsker at retten skal være ved å tilsette ekstra kajennepepper eller chilipulver, eller du kan droppe risen hvis du er på lavkarbo-kjøret. 

PRØV OGSÅ: Lavkarbobrød med kun tre ingredienser

TACO OG MEKSIKANSK SMAK

Elsker du Meksikansk gryte eller genrelt sett er «tacoman», er vi temmelig sikre på at du vil like smakene i gryteretten. For å sikre suksess har vi toppet den med biter av frisk avokado, mild og deilig rømme, forførende koriander og til slutt sprø nachos eller tortillachips. Ay, caramba!

PRØV OGSÅ: Sunn tacograteng

Meksikansk gryte

Meksikansk gryte - sunt og godt med mager karbonadedeig, bønner og mye grønnsaker.
Foto: Maria Bondeson / Marias Salt og Søtt

Dette trenger du:

Til 4 porsjoner

400 g karbonadedeig
1 løk
2-3 fedd hvitløk
1 rød chili
1 ss matolje, f.eks. raps eller solsikke
1 pose (ca. 30 g) tacopulver
1 paprika
1 boks (400 g) kidneybønner eller brune bønner, skyllet og avrent
2 dl langkornet ris
2 bokser (à 400 g) hermetiske hakkede tomater
4 dl vann
1 liten boks mais
Saft av 1 lime
Salt og pepper 

Til servering: Avokado i biter, Rømme, Frisk koriander, Nachos eller tortillachips. 

Dette gjør du: 

1. Finhakk løk, hvitløk og chili. (Fjern frøene fra chilien om du ikke vil ha gryta for «hot».) Varm opp olje i en kasserolle på middels varme og stek løk, hvitløk og chili til løken er blank og myk.

2. Skru opp varmen og tilsett karbonadedeig. Brun kjøttet og rør inn tacopulveret. Skjær opp paprika i små biter og ha den over i kasserollen sammen med bønner, ris, hermetiske tomater og vann. Kok opp, skru ned varmen og legg på lokk. La det småputre til risen er ferdig, ca. 15-20 minutter. Ta av lokket mot slutten av koketiden dersom du vil ha en tykkere gryterett.

3. Rør inn mais og limesaft rett før servering, og smak til med salt og pepper. Server gjerne gryten med avokadobiter, rømme, frisk koriander og nachos eller tortillachips. 

ER DU MER I TACO-HUMØR? 

Prøv også: Tacovaffel