Slik lager du vidunderproduktet Tahini

Hørt om Tahini? Den smakfulle massen er en kameleon på kjøkkenet!

– Tahini er en «paste» laget av sesamfrø. Den har en nøtteaktig og litt besk smak. Tahini brukes først og fremst som en viktig ingrediens i hummus, men kan også brukes som pålegg, i dipper, sauser og i dressinger, forteller matblogger og kokebokforfatter Birgitte Magnussen.

Du trenger kun tre ingredienser for å lage tahini: salt, sesamfrø og olivenolje. Til gjengjeld får du en svært anvendelig godsak! 

LES OGSÅ: 3 toaster som får deg til å spise frokost til evig tid


Foto: Nussara Guldberg

– Jeg lager gjerne tahini selv. Det er superenkelt og mye billigere enn å kjøpe. I tillegg er den veldig drøy i bruk og har lang holdbarhet, så det trengs ikke å lages så veldig ofte. Jeg bruker det først og fremst til hummus, men synes også det er veldig godt til dressing. 

Sesamfrøene kan ristes eller ikke. Til hummus, marinader eller dressing, liker Birgitte å riste sesamfrøene.

Tahini kan blant annet brukes til: 

🌰 Salatdressing – bland med sitronsaft og hvitløk. 
🌰 Grønnsaksdip – bland med sitronsaft og gresk yoghurt.  
🌰 I suppa - gir mer fylde og smak. 
🌰 Burger- og falafeldressing
🌰 Pålegg

LES OGSÅ: Slik lager du eplesmør


Foto: Nussara Guldberg

– Det gir en dypere med nøtteaktig smak, skriver hun på bloggen sin

Til pålegg og dip foretrekker hun derimot å bruke sesamfrøene rå, slik at blandingen blir lysere og mildere. Resultatet er ikke bare godt, men også meget sunt – noe Birgitte setter pris på. Den matglade skribenten er nemlig opptatt av en grønn og ren livsstil, så det overrasker ikke at hun har lagt sin elsk på tahini. 

– Sesamfrø er svært rikt på kalsium, så det er helt klart lurt å inkludere tahini i kostholdet, sier Birgitte.Foto: Nussara Guldberg 

I tillegg til å være en kilde til kalsium har tahini en rekke andre helsegoder. Ifølge avisen The Guardian, er den er proppfull av B og E-vitaminer. Disse vitaminene gir deg energi i kroppen, et klart hode, og skal beskytte deg mot slag og hjerteinfarkt. Ikke nok med det, tahini er også en super kilde til magnesium og jern. 

Det beste er kanskje at det går fort å lage: 

– Det kommer an på om du rister sesamfrøene først, men det trenger ikke ta lenger tid enn 5–10 minutter, sier Birgitte. 

Lyst til å prøve deg? 

LES OGSÅ: 10 måter å bruke opp siste skvett med kokosmelk


Foto: Nussara Guldberg

Hjemmelaget tahini

Dette trenger du (gir 2 dl): 

4 dl økologiske sesamfrø
1–2 ss økologisk olivenolje (valgfritt)
En klype havsalt 

Slik gjør du: 

1. Rist sesamfrøene hvis du ønsker det. Ha dem i en tørr stekepanne på høy varme, og rist dem til de er gylne. Rør hele tiden med en tresleiv, slik at de ikke brenner seg. Så fort de begynner å bli gylne har du dem over i foodprosessoren.

2.  Kjør i gang foodprosessoren og smør deg med en liten porsjon tålmodighet. Frøene bruker god tid før de bestemmer seg for å skille ut sin naturlige olje og bli til smør. Innimellom bør du stoppe maskinen og skrape ned villfarne frø fra kantene.

3. Er du like utålmodig som meg kan du gjerne ha i en spiseskje eller to med olivenolje for å speede opp prosessen, men vent med oljen til frøene har fått kjørt en stund.

4. Når du har fått en silkemyk konsistens tilsetter du en klype salt og blander godt, før du har det ferdige produktet over i et glass med lokk.

LES OGSÅ: Mia har kjøkkenskapet du har drømt om