vaniljesukker i små krukker

Ekte vaniljesukker er julegaven som varer helt til påske

Du trenger kun to ingredienser for å lage ditt eget hjemmelagde vaniljesukker med ekte vanilje. Dette er julegaven som varer helt til påske!

Er du litt sent ute med julegavene? Har det allerede begynt å bli lite igjen på kontoen? Eller orker du bare ikke tanken på å gå ut i de travle handlegatene igjen? 

Hjemmelaget vaniljesukker med ekte vanilje er en genial gaveidé til alle på julegavelisten din som er (i alle fall litt) interessert i å bake. 

Du trenger kun to ingredienser for å lage det, og på noen få minutter har du er billig julegave som skiller seg ut under juletreet. Ingenting varmer som en hjemmelaget julegave! 

Alt du trenger å gjøre er å kutte en vaniljestang i biter, og kjøre den i blender med litt sukker. Etter noen runder vil alt være finkornet, og vaniljearomaene vil ha spredd seg godt. Så er vaniljesukkeret klart til å tilføre smak av ekte vanilje i både kaker og desserter – i lang tid fremover.

  > Rosintrikset som løfter julebrødet


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Kjempefin julegave

Det hjemmelagde vaniljesukkeret holder seg nemlig kjempelenge om du fyller det på rene, tørre og tette glass. Smaken vil til og med bare bli mer konsentrert jo lenger vaniljesukkeret står lufttett.

Bare vær ekstra oppmerksom på at glasset er helt tørt når du fyller det, ellers vil sukkeret kunne trekke til seg fukt og klumpe seg.

Sett en fin etikett på, og gjerne en sløyfe eller et bånd rundt, så har du en flott julegave eller vert- og vertinnegave. Du kan også gi vaniljesukkeret en ekstra liten «touch» ved å knyte en fin liten skje utenpå glasset.

  > Syltede klementiner er også en genial julegave

Ikke syntetisk vaniljesmak 

I oppskriften er det brukt én vaniljestang per 200 gram sukker. Dette vil gi en styrke som er omtrent som butikkjøpt vaniljesukker. Men til sammenligning inneholder de fleste butikkjøpte vaniljesukker ikke ekte vanilje, men aromastoffet vanillin.

Bakeblogger Elin Vatnar Nilsen, som driver krem.no, foretrekker alltid ekte vaniljesukker fremfor det syntetisk fremstilte med vanillin.

- Ved å bruke ekte vare får man mye mer vaniljesmak enn av den endimensjonale smaken av vanillin. En vaniljestang inneholder nemlig mer enn hundre forskjellige aromastoffer hvor vanillin bare er én av disse, forklarer Nilsen.

Bakebloggeren synes vanillinsmaken alene blir ganske platt og kjedelig. Smaken av ekte vanilje, derimot, gir en «wow-effekt» fordi den forandrer seg over flere stadier når du får den i munnen.

- Først kjenner du en mild vaniljesmak, deretter kommer smaken fram kraftigere. Til slutt sitter du med en fantastisk ettersmak som gjør at du bare vil ha mer, beskriver bakebloggeren.

  > Er dette din nye favorittjulekake?

Sjekk ut hvordan du lager nydelig og aromatisk hjemmelaget vaniljesukker under:

Hjemmelaget vaniljesukker (ca. 4 dl)

Dette trenger du:

400 g sukker
2 vaniljestenger

Slik gjør du: 


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

1. Hell sukkeret i en blender eller food processor.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

2. Kutt vaniljestengene i mindre biter og ha dem oppi sammen med sukkeret.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

3. Kjør maskinen til vaniljestengene er finhakket og sukkeret er blitt finkornet.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

4. Sikt vaniljesukkeret, og ha det så over i rene, tørre glass med tett lokk. Obs: Det er viktig at glassene og lokkene er helt tørre. Dersom de er bittelitt fuktige, kan sukkeret klumpe seg. Nå er julegaven er klar! 


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Tips!

Hjemmelaget vaniljesukker passer ikke bare til baking. Det smaker helt himmelsk i en kopp med varm melk, kakao eller te. Du kan også løfte pisket krem til nye høyder ved å erstatte vanlig sukker med hjemmelaget vaniljesukker.