På Hotel Bristol i Oslo serverer de perfekte scones hver eneste uke. Konditorsjef Thea Tsiplakis gir deg hemmeligheten!
Hver uke bakes det omkring 500 perfekte scones på Hotel Bristol i Oslo. Der har de nemlig utviklet en metode som gir feilfritt resultat hver gang.
De siste snaue ti årene er det ærverdige hotellet blitt kjent for å servere de lekreste varianter av scones til gjestenes Afternoon Tea i Bibliotekbaren. Scones-oppskriften de bruker i dag er utviklet av konditorsjef Thea Tsiplakis.
- På utsiden skal sconesen være litt sprø, nesten som en kjeks, men uten å være for tørr. Mens på innsiden skal den være litt seig, og så luftig og lett at den nesten faller fra hverandre når du tar en bit, utdyper Tsiplakis.
Nå deler hun for første gang Bristols hemmelige oppskrift, samt tipsene som gjør alle i stand til å enkelt bake perfekte scones – gang etter gang.
Det er med andre ord herved slutt på flate og tørre scones – for alltid!
Thea Tsiplakis tips til perfekte scones
1. Bruk iskaldt smør, og hold deigen kald
Det viktigste for å lykkes med scones, ifølge Tsiplakis, er å alltid bruke ordentlig kaldt smør.
- Smøret må være kjempekaldt, rett fra kjøleskapet, når du lager deigen. Dette er for at den ikke skal bli bløt. For at utsiden på sconesene skal bli sprø er det særdeles viktig at deigen er kald gjennom hele prosessen. Dette gjelder alle smørdeiger, tipser hun.
Del smøret i biter på 3 x 3 centimeter, og bruk K-kroken på en kjøkkenmaskin til å blande smøret inn i de tørre ingrediensene. Dermed unngår du at varmen fra hendene dine varmer det opp for mye.
2. Jobb minst mulig med deigen
Å overarbeide deigen er den vanligste tabben mange gjør når de baker scones, ifølge Tsiplakis.
- Du skal kna ingrediensene godt sammen, men ikke mer enn at deigen akkurat samler seg. Om du bearbeider deigen for mye vil nemlig smøret bli for varmt og glutenet i melet for mye behandlet, som vil føre til flate, kompakte og tunge scones.
> Slik kan du gjenskape en Big Mac på kjøkkenet ditt
3. Stikk ut scones, og frys før steking i glovarm ovn
Her kommer trikset som kanskje er ukjent for mange. På Bristol pleier de nemlig å bake ut sconesene to ganger i uka. Disse fryses så ned, og stekes først på bestilling.
- Vi fryser scones-ene minst over natten, og setter dem så rett inn i ovnen på 185 grader varmluft. Det gir en sjokkeffekt som gjør at sconesene får mye mer luft. Dessuten holder de formen sin mye bedre, de hever seg oppover, i stedet for å bare ese ut og bli slappe, forklarer Tsiplakis.

Foto: Privat/Bristol
Om du lager deigen samme dag er rådet hennes å avkjøle sconesene i fryseren så lenge du rekker.
- De gangene vi har prøvd det blir sconesene litt flate, men resultatet blir likevel ok.
> Slik lager du seige brownies cookies
4. Test om de er perfekte
Tsiplakis pleier å dele sconesene hun har bakt i to med hendene for å sjekke om de er perfekt.
- Du bare drar topp og bunn fra hverandre. Kommer det to fine sider frem, så vet du at du har nailet oppskriften. Da er det bare å smøre på krem, syltetøy eller kompott og nyte, sprudler sconeseksperten.
5. Varier smakene
Tsiplakis bruker alltid den samme grunnoppskriften, men varierer smakene hun tilsetter i deigen.
- Min favoritt er den vi har på menyen nå med appelsinskall og grovhakket hvit sjokolade. Den liker alle på grunn av den herlige kontrasten mellom den søte sjokoladen og det bitre appelsinskallet, som også harmonerer godt med tilbehøret vi pleier å servere til – pisket krem, bringebærkompott og sitronkrem, forteller hun.
Andre favoritter er en med masse god vanilje og en med grovhakket mørk sjokolade og tørkede tranebær.
Her er det med andre ord mulig å prøve seg frem med sine favorittsmaker, være seg sjokolade, krydder, nøtter, tørket eller fersk frukt.
> Dressingen som har fått «hele Oslo» burgerhekta
Bristols «hemmelige» oppskrift på scones
Dette trenger du:
1 kg hvetemel
1,5 ss bakepulver
¼ ss natron
¼ ss salt
250 g smør (kaldt)
375 g crème fraîche
3 egg
250 g sukker
2 1/2 appelsiner, kun skallet - finrevet
325 g hvit sjokolade
Slik gjør du:
1. Bland mel, bakepulver, natron og salt med det kalde smøret i en kjøkkenmaskin med K-kroken i 10 minutter, eller til smøret er godt vendt inn.
2. Tilsett crème fraîche, egg og sukker, kjøres i ca 3 minutter.
3. Tilsett finrevet appelsinskall og grovhakket hvit sjokolade. Blandes lett inn i deigmassen.
4. Ha deigen på benken og kna den så du får en fin og litt klissete deigmasse.
5. Kjevles ut til cirka 1,5 cm tykkelse, og stikkes ut i ønsket størrelse.
6. Kan fryses rå og stekes fra frossen tilstand.
7. Stekes på 185 grader i cirka 15 minutter.
Lag julescones!
Har du lyst til å gi scones-en en smak av jul? Da er det bare å gjøre som i videoen under og tilsette rosiner, litt kanel og muskat i deigen, så kan du enkelt gjøre dem klar på forhånd, fryse de ned, og ta opp når du trenger dem.