Grillsjefens ABC: Slik lager du pizza på grillen

Grillen er faktisk det perfekte stedet å bake pizzaen, mener Grillsjefen.

På grillen er det enkelt å få en god temperatur som gir en herlig pizza med knasende sprø bunn. Den varme luften smelter osten tilbehøret, og i tillegg får du litt røyk og os som gir et perfekt sluttresultat, lover Grillsjefen Petter Gullikstad.

For han er mat laget på grillen rett og slett uslåelig.

– Det smaker alltid godt, også kan du stå ute i solen mens du lager maten. Fantastisk, mener Petter.

Petter Gullikstad fra det velrennomerte cateringfirmaet Grillsjefen skal i en serie artikler her på Extra lære deg den viktigste basiskunnskapen du trenger for å bli en bedre griller.

GRILLEN SOM PIZZAOVN

Grillen er enkel å få opp i høye temperaturer, som er ideelt når du skal bake pizza. Det eneste du må passe på er at det ikke blir så varmt at du svir bunnen, advarer Grillsjefen.

– Jeg synes det er perfekt å steke pizzaen på cirka 250 grader. På den temperaturen tar det gjerne åtte til ti minutter å grille en pizza, forteller Petter.

LES OGSÅ: Du griller i soner, ikke sant?

 

EKSTRAUTSTYR

For å kunne bake pizzaen på grillen trenger du en pizzastein.

– Den er ikke vanskelig å bruke. Bare sett den inn i grillen. Dette er vel og merke viktig å gjøre tidlig for at steinen ikke skal sprekke.

For å få pizzaen av og på pizzasteinen trenger du dessuten en pizzaspade.

– Trikset for å enkelt flytte pizzaen over på steinen er å ha rikelig med hvetemel eller semulegryn på spaden – det funker som fjell. Du må aldri finne på å bruke bakepapir, ettersom det fort kan ta fyr, advarer Petter.

LES OGSÅ: Du trenger ikke olje eller folie for å grille fisk

GRILLSJEFENS FAVORITTOPPINGER 

Det er fristende å lesse på med topping på pizzaen, men her er det måtehold som gjelder, ellers kan du ende opp med en bløt bunn, advarer Grillsjefen.

– Om du lager en tynn bunn og topper med en sparsommelig mengde saus og fyll garanterer jeg en knasende sprø pizza med herlig gratinert topping, smiler han.

Pizzaen kan du naturligvis toppe akkurat som du pleier – her gjelder samme regler som når du baker den i ovnen.

Grillsjefens absolutte favorittpizza er med spekeskinke, ruccola og litt olivenolje, som han legger på etter at den er grillet for at det ikke skal brenne seg. Oppskriften på den får du her. 

God grilling! 🍕

 LES OGSÅ: Slik griller du iskrem

Grillsjefens pizza på grillen 

 

DETTE TRENGER DU: 

Pizzabunn (4 runde, tynner bunner): 

4 dl hvetemel 
1,5 dl kaldt vann 
1/2 pakke tørrgjær 
1 ts salt 

Pizzasaus: 

1 boks hermetiske tomater 
2 finrevet hvitløksfedd 
2 ss olivenolje 
Smak til med salt og pepper 

DETTE GJØR DU: 

2. Lag pizzadeigen først: Bland mel, gjær og salt. Ha i kaldt vann, og elt godt. Deigen skal bli smidig og god å jobbe med, og skal slippe bollen. 

2. Del deigen i 4 emner. Form de til boller, og dekk bollene med plast. La emnene heve i 24 timer. Har du ikke 24 timer? Bruk lunkent vann i deigen, dekk emnene med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. 

3. Pizzasausen: Varm opp olivenoljen på medium varme og fres hvitløken til den er blank. Tilsett de hermetiske tomatene og la det putre i ca 15 minutter. Rør av og til så den ikke brenner seg fast. Smak til med salt og pepper.

4. Kjevle pizzadeigen til tynne bunner på benkeplaten. Bruk godt med mel på benkeplata. 

5. Fordel pizzasausen på bunnene, og fordel deretter litt ost (for eksempel Jarlsberg) jevnt utover. Pass på å ikke bruke for mye ost! 

6. Ta litt semulegryn på pizzaspaden, og plasser pizzaen på en forvarmet pizzasteinen på grillen. Pass på å ikke legge pizzasteinen på en varm grill, for da kan steinen sprekke.   

7. Grill pizzaen på 250 grader i cirka 8 til 10 minutter. Følg med underveis! 

8. Topp pizzaen med det du liker best! For eksempel spekeskinke, ruccola og litt olivenolje, som er Grillsjefens favoritt.

LES OGSÅ: Slik griller du en himmelsk cheeseburger