Saltbakt sjalottløk bakes helt i ovn.

Saltbakt sjalottløk

Saltbakt sjalottløk bakes hel i ovnen med skallet på og er spesielt godt som tilbehør til lam.

– Saltbakt sjalottløk er noe av det beste du kan servere til lam, og sødmen fra saltbakt løk passer perfekt sammen med lammet, mener gladkokken Jan Henrik Syversen.

Han sparer ikke på superlativene: 

– Saltbakt løk – milde moses, det er så digg! Enkelt er det også, forteller hobbykokken, som sa opp jobben for å leve fulltid av matblogging og kokkeoppdrag. 

Se hvordan du saltbaker løk steg for steg lenger ned i saken. 

PRØV OGSÅ: Saltbakte poteter

MORSOM OG ENKEL TEKNIKK

Saltbakt sjalottløk i ildfast form.
Foto: Maria Bondeson.

– Saltbaking er en morsom teknikk som bidrar både til god smak, samt en jevn og høy varmefordeling uten at maten blir så lett brent, forteller Jan Henrik.  

Alt du trenger er sjalottløk, salt, olivenolje, rosmarin, en ildfast form, stekeovn og god tid. 

 – Det eneste som kan gå galt her er at man ikke venter lenge nok. God mat trenger ofte litt tid, minner han om. 

Når du saltbaker hele sjalottløk blir den skarpe rå løken til en mør og sødmefull nytelse. Perfekt som tilbehør til både kjøtt og fugl – og en helt magisk kombo med påskelammet!

SALTBAKT SJALOTTLØK

DETTE TRENGER DU:

Tilbehør til 4 personer

  • 8-10 sjalottløk
  • 1 dl grovt havsalt
  • ½ dl olivenolje
  • Noen stilker frisk rosmarin

Forvarm ovnen til 180°C og ta fram en ildfast form som er passe stor til alle sjalottløkene.

STEG 1

Hel løk med skallet på i ildfast form.
Foto: Maria Bondeson. 

Finn frem sjalottløk, grovt salt, olivenolje og rosmarin. Skjær vekk noen millimeter av roten på hver sjalottløk, men behold skallet på.

STEG 2

Hel løk stukket ned i grovt salt i formen.
Foto: Maria Bondeson.

Hell mesteparten av saltet i bunnen av en ildfast form, og «plant» løkene nedi saltet. 

STEG 3

Olivenolje helles over løken og saltet.
Foto: Maria Bondeson. 

Hell over olivenolje, fordel rosmarinen i formen og strø med resten av saltet.

STEG 4

Sjalottløk krydret med frisk rosmarin.
Foto: Maria Bondeson. 

Dekk formen med aluminiumsfolie og bak på 180 grader.

Formen med hel løk settes i ovnen.
Foto: Maria Bondeson. 

STEG 5

Ferdig ovnsbakt sjalottløk.
Foto: Maria Bondeson.

Sjalottløkene er ferdig etter 20-60 minutter avhengig av størrelsen. Små sjalottløk bør sjekkes etter 20-25 minutter, men store kan trenge opp mot én time.

SERVER DENNE LEKRE FORMEN: 

Ovnsbakt sjalottløk i salt.
Foto: Maria Bondeson. 

PRESS UT MØR LØK, OG NYT!

Ovnsbakt løk er så mør at den kan klemmes ut av skallet.
Foto: Maria Bondeson. 

- Sleng på poteter og saus, så er du i mål! Selv foretrekker jeg råstekte poteter og en god rødvinssaus til dette, avslutter gladkokken Jan Henrik.

PRØV OGSÅ: Fransk lammestek provencale