Shakshuka med egg og tomatsaus

Shakshuka – egg i spicy tomatsaus

Shakshuka med egg i en krydret tomatsaus serveres til frokost med brød ved siden av. Brødet er essensielt, for det bruker du til å «skufle» i deg sausen.

210305-u14-extra-bannere-egg-900x450.jpg

Flere land krangler om hvem som skal få æren av å kalle seg opphavsnasjonen til shakshuka, men de fleste mener det er Tunisia.

I Midtøsten – og spesielt i Israel – er shakshuka en av de mest populære frokostene i landet. Selve ordet «shakshuka» betyr noe slikt som «alt blandet sammen» på hebraisk, og er synonymt med frokost i Israel.

Nå er trendfrokosten fra Midtøsten på full fart mot oss, og stadig flere får øynene opp for retten.

PRØV OGSÅ: Pizza med egg og bacon til frokost

Egg, tomater og brød

Akkurat som med spagetti i tomatsaus, finnes det utallige varianter av retten. Men i alle variantene er egg, tomater og brød de viktigste ingrediensene.

Mens noen ovnsbaker eggene, vil andre posjere eller lage eggerøre av dem. Noen tilsetter ost, grønnsaker eller kjøtt, mens andre foretrekker retten enklest mulig. De som liker sterk mat, kjører på med chili, tabascosaus og jalapeños i tomatsausen.   

Du trenger kun egg, tomater, brød og krydder. Foto: SnikgjestFoto: Snikgjest. 

For å lage retten, starter du med å lage tomatsausen. Når den er nesten ferdig, lager du noen fordypninger i tomatsausen, og knekker i eggene. Så er det bare å la eggene ligge i tomatsausen til eggene er ferdige.  

Sammen med krydderet i retten, forklarer dette hvorfor retten noen ganger også kalles «Eggs in hell».

Du kan naturligvis servere retten med valgfritt brød, men ekstra godt smaker det med varmt og sprøtt brød – som for eksempel varme pitabrød eller ristet brød.  

PRØV OGSÅ: Egg i bacon til frokost 

Shakshuka er både rask og enkel å lage, og inneholder billige ingredienser som de fleste har i skapet. Ikke minst er den sunn, og inneholder mye mettende proteiner.

Den britiske avisen The Guardian har også kåret Shakshuka til den beste kuren mot tømmermenn. Den er enkel å lage, gir mye mat og er full av de helbredende smakene du trenger for å finne tilbake til formen.   

De kremete eggene som renner over en salt og krydret saus med rennende ost og serveres med ristet brød (ingen kur uten karbohydrater!) til å grave i deg maten, er vel akkurat det du trenger for å finne tilbake til deg selv. Endelig noe som kan kalles sunn trøstemat!     

I tillegg er det en såkalt «one pot dish» der du kun trenger å skitne ut en stekepanne, og slipper å ende opp med en stor oppvask.

Shakshuka – egg i krydret tomatsaus

En av dem som har lagt sin elsk på «Shakshuka», er matbloggeren Snikgjest. For å lage hennes variant av «Shakshuka», trenger du egg, hakkede tomater, brød, paprika, løk, olivenolje, hvitløk, chili, diverse krydder, fetaost og bladpersille.  

Shakshuka er en perfekt rett for å bruke opp rester i kjøleskapet. Foto: Snikgjest
Foto: Snikgjest. 


De viktigste ingrediensene er som nevnt egg, hakkede tomater og brød. Resten av ingrediensene kan du utelate eller legge til - alt etter hva du har.

Har du for eksempel noen grønnsaksrester liggende i kjøleskapet, er denne retten perfekt for å få brukt disse.

Snikgjest lager sin variant med ovnsbakte egg og fetaost. Hun bruker en ildfast stekepanne som hun setter i ovnen, men har du ikke dette kan du helle tomatsausen over i en ildfast form før retten går i ovnen sammen med eggene. Du kan også legge et lokk på stekepannen, og la eggene posjeres på stekeovnen.

I følge Snikgjest, bør du beregne ett til to egg per porsjon. Eggeplommene skal være litt bløte, så pass på å ikke bake eggene for lenge i ovnen. 

Du trenger:

Til 2-3 porsjoner:

3 ss olivenolje
1 gul løk
2 hvitløksfedd
1 rød chili
1 rød paprika
1 boks hakkede tomater
1 ss paprikapulver
1 ts spisskummen
1 ts cayennepepper
Salt og pepper
100 g fetaost
1 neve bladpersille
4 egg
Brød

Slik gjør du:

1. Sett stekeovnen på 200 grader. 

2. Finhakk hvitløk og chili. Skjær løk og paprika i små biter. 

3. Varm oljen i en ildfast stekepanne, og tilsett hvitløk og chili. La det surre et par minutter før du tilsette løk, paprika og boksen med tomater. Kok disse ingrediensene myke i cirka 15 minutter, før du tilsetter alle krydderne og smuldrer i fetaosten. Småkok videre i 5 minutter. 

4. Lag fordypninger til eggene i tomatsausen, knekk over eggene og sett stekepannen inn i ovnen i cirka 8 minutter til eggeplommene er litt bløte. Server med varmt brød og eventuelt litt tabascosaus på eggene! 

PRØV OGSÅ: Muffins med mac and cheese

Kilder: Wikipedia, Epicurious, My Jewish Learning, FoodRepublic, Green Kitchen Stories, The Guardian.