STOR TEST: 3 av 5 triks funker dårlig for å oppbevare avokado

Hva fungerer egentlig best av sitron, olje, vann, rødløk eller plast for å oppbevare en halv avokado i kjøleskapet? Vi har testet «alle» metodene!

Avokado er superpopulært for tiden. I USA har for eksempel salget av den kremete frukten firedoblet seg fra 2000 til 2015, skriver The Washington Post

Det er en positiv trend, for avokado er som kjent veldig sunt. Avokado er en av matvarene som inneholder det sunne, enumettede fettet som kan bidra til å senke det dårlige kolesterolet – og dermed redusere faren for hjerte- og karsykdommer, skriver NHI

extra-bannere-900x450-fruktoggront.jpg

Det eneste «slemme» du kan si om Den Fabelaktige Avokadoen, gjelder holdbarhet. Det er nemlig ingen enkel sak å oppbevare en halv avokado i kjøleskapet uten at den blir brun og ekkel. 

Nå som er vi er midt i det som kalles Hundedagene – som ifølge gammel folketro er måneden der alt har lett for å mugne – er tiden virkelig moden for å finne ut hvilke oppbevaringsmetode som er best for avokadoen. En gang for alle! 

   Kan du lage posjere egg i mikroen? Sjekk her

Metoder

Inspirert av About.coms video har vi testet fem ulike oppbevaringsmetoder for å finne ut hvilken av disse som er best for å holde avokadoen frisk og grønn lengst mulig i kjøleskapet. 

Testen har vi gjennomført ved å utsette fem halve avokadoer for hvert sitt klassiske holdbarhetstriks – og oppbevart de halve avokadoene i kjøleskapet i 72 timer: 

  1. Smør avokadoen inn med sitronsaft.
  2. Smør avokadoen inn med olje.
  3. Legg avokadoen i vann.
  4. Legg avokadoen med grovhakket rødløk.
  5. Dekk avokadoen med plast.

Den sjette halvdelen («kontrollavokadoen») ligger fritt i kjøleskapet uten noen form for beskyttelse. For at testen skal bli så korrekt som mulig er alle halvdelene uten stein. Alle halvdelene (utenom kontrollavokadoen) legges også i en liten zip-lock-pose.

Her kan du se hvordan det gikk med hvert avokadotriks etter 72 timer i kjøleskapet: 

   > Aha! Det er altså sånn du bør skjære opp vannmelon

1. Ingen beskyttelse


Slik så avokadoen ut etter 72 timer i kjøleskapet uten beskyttelse. Huff. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Avokadoen som ble lagt i kjøleskapet uten noen form for beskyttelse, var en av de bruneste halvdelene etter tre dager. I tillegg hadde den tørket noe ut, og blitt litt seig i fruktkjøttet. Å oppbevare avokadoen uten beskyttelse, er altså ikke veien å gå. 

   > Disse avokado-friesene er perfekt sofasnacks

2. Sitronsaft


Sitron gjør ikke susen. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Å presse sitron over frukt og grønt er et klassisk triks for å holde det friskt lenger. Men å holde en halv avokado frisk i tre dager, klarte sitronen ikke. Avokadoen med sitron var en av de bruneste i testen. Du må også regne med at avokadoen tar til seg litt av sitronsmaken hvis du bruker denne metoden, men heldigvis smaker avokado og sitron godt sammen.

3. Olje


Oljen kom til kort. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Olje er også en klassisk konserveringsmetode, men her kom oljen til kort. Avokadoen ble nitidig smurt inn med olivenolje, og lagt i en plastpose. Den sølete overflaten og fete oljen gjorde at dette ikke ble en suksess.

   > 12 episke avokadopålegg å teste ut på brødskiva

4. Vann


Oppbevaring av avokado i vann er bare ekkelt. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Avokadoen ble lagt med fruktkjøttet ned i en pose med kaldt vann. Etter tre dager hadde vannet blitt brungrønt og grumsete, og selve fruktkjøttet var pløsete og nesten litt most. Selv om denne avokadoen så desidert grønnest ut etter tre dager, var kjøttet så mykt (og vannet så ekkelt) at denne metoden ikke havner på toppen. Snarere på bunnen.  

5. Rødløk


Rødløk funket overraskende bra. Foto: Maria Tveiten Helgeby

En av testens beste resultater. Her ble det brukt en halv rødløk skåret i skiver, som deretter ble lagt i posen sammen med avokadoen. Avokadoen lukter litt løk, men duften forsvinner nesten helt etter noen minutter utenfor posen.

   > Det er faktisk en kunst å steke løk

6. Plast


Den gode, gamle plastposen er testens suverene vinner. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Ved å pakke avokadoen inn i plast - og fjerne så mye luft mellom plasten og avokadoen som mulig - oppnår du det beste resultatet i testen. Etter tre dager i kjøleskapet, ble avokadoen litt lysebrun – men både smaken og konsistensen holdt seg godt. 

Resultat


Avokadoene sett øverst fra venstre: Vann, tett plast, rødløk, sitron, ingen beskyttelse, olje. Foto: Maria Tveiten Helgeby

Selv om avokadoen som lå i vann ser finest og grønnest ut, var den den desidert ekleste av de seks testobjektene. Tett plast og rødløk var de store oppbevaringsvinnerne, mens olje, null beskyttelse og vann var de store taperne. Sitron endte midt på treet, men fristet ikke nevneverdig med sine brune tråder og beige overflate. 

Summa summarum: Spis helst avokadoen i løpet av de første par dagene, men skal du ha den lenger er det tett plast som virkelig gjør susen.

Ikke kast brune avokadoer! 

Selv om avokadoen ikke er perfekt grønn, trenger du ikke å kaste den. Ifølge MDHealth kan du fint spise avokadoer som har blitt litt brune. Brunfargen kommer bare av at den enten har blitt behandlet for hardhendt, eller at fruktkjøttet har begynt å oksidere. 

Har avokadoen derimot blitt mørkebrun eller trådete i kjøttet, bør du kaste den. Det høye fettinholdet kan nemlig føre til at den harskner fort, skriver nettsiden videre.

   > Mia har kjøkkenskapet du har drømt om