Du har (sannsynligvis) pillet reker feil hele livet

Folk har sterke meninger om hvordan du skal pille reker, men nå kan diskusjonen være over. Vi har testet oss frem til den raskeste teknikken som kun har to steg!

Selv om reker er uimotståelig godt, er det et svare strev å pille dem. Plutselig revner reka, eller så sitter skallet fast i halen, og så sitter du der med en loffskive med mye majones og lite annet. Så hvordan skal man egentlig pille reker?

- Det er veldig delte meninger om den beste måten å renske reker på, så vi har faktisk ikke en endelig fasit, sier Sara Møllebakken, rådgiver hos Godfisk, til Extra.

For mens noen fjerner hodet først, og så halen, går andre motsatt frem og fjerner hale og så hodet. Så da Godfisk la ut en instruksjonsvideo i 2013 om hvordan man kan skrelle reker, tok kommentarfeltet fyr. 

- Vi postet en video av at vi brøt av hodet, fjernet skallet på kroppen, og presset halen ut til slutt, og da ble det helt tydelig at nordmenn har et sterkt forhold til hva den «riktige» måten å pille reker på er, forteller Møllebakken. 

Vi har testet flere forskjellige måter å pille reker på, slik at du kan spare dyrebare sekunder av livet ditt hver rekesesong. Teknikken som klinket inn som den raskeste er en to-stegs teknikk der du først fjerner hodet ved hjelp av et ledd på ryggen, og til slutt drar av halen:

Mer forskning: Will it microwave? Vi har satt fire Internett-myter på prøve.

Den raskeste måten å pille reker (2 steg):

STEG 1:

Ta tak i den lille «kloen» som sitter omtrent midt på ryggen, og dra den mot hodet mens du holder igjen i halen.

STEG 2: 

 

Klem litt rundt halen, og dra den av sammen med bena og rognen. Reken er klar!

Spar på skallet

Når du endelig har fjernet skallet fra alle rekene, må du for all del ikke kaste det. 

- Rekeskall kan du koke nydelig kraft av, tipser Møllebakken. 

Hvis du ikke har tid til å koke kraft, kan du fryse ned skallet og koke det en gang du har tid: Surr først litt curry i en gryte med litt olje, tilsett rekeskall, og fyll på med vann til det så vidt dekker skallene. Tilsett gulrot og løk i biter, samt er par hvitløksfedd, og la småkoke i 30 minutter. Sil av rekeskall og grønnsaker, og vipps! Fiks ferdig kraft.

- Kraften kan du også fryse ned til senere, forteller rådgiveren.

Når du skal tine reker, kan du gjøre det på flere måter: Hvis du har god tid, bør du la dem tine over natten i kjøleskapet. 

- Men hvis du har det litt travelt, kan du også hurtigtine dem ved å legge rekene i en stor bolle med kaldt vann tilsatt litt salt. Da kan det gå så fort som bare en tre-fire minutter, tipser Møllebakken. 

Majones til overs? Den bør du putte i sjokoladekaken for ekstra saftig resultat!