De fem klassiske basilikum-tabbene

Visner basilikumen raskere enn du rekker å si basilikum? Det kan være din egen skyld.

Å, basilikum! Du er en av våre mest populære krydderurter – som vi elsker å bruke på alt fra pasta til pizza. Men du er jammen ikke helt problemfri. 

Mange opplever at basilikumplanten de kjøpte begynner å visne og henge med hodet etter bare et par dager hjemme på kjøkkenbenken. 

Det er imidlertid mye du kan gjøre for å få basilikumen til å trives bedre. Alt starter med å unngå de fem klassiske tabbene.

Sjekk om du synder på noen av disse, så er basilikumen din snart på vei mot et lengre og bedre liv: 

Fem ting som tar knekken på basilikum 

1. Du lar planten stå i potten den kom i


Foto: iStock

Basilikum plantes ofte tett-i-tett hos gartneren, og derfor blir som ofte plastpotten basilikumen kommer i for liten.

Ifølge den britiske gartneren og hagebloggeren Richard Jackson benyttes små potter for butikkjøpt basilikum slik at plantene skal modnes og vokse rast. Men for å få planten til å overleve hjemme, kreves det litt større plass og bedre jord. 

Dette løser du enkelt ved å plante basilikumen din over i en større (ideelt dobbelt så stor) potte, slik at du får plass til mer jord rundt røttene. Jackson foreslår å bruke næringsrik kompostjord.

Husk på at potten du planter i må ha dreneringshull i bunnen, slik at du kan vanne planten fra fatet under. 

2. Du setter basilikum i kjøleskapet

Foto: iStock

Lemper du basilikumen inn i kjøleskapet sammen med resten av handlevarene? Da har du nok bare deg selv å takke når basilikumen er slapp og brun dagen etter.

Dette skjer fordi basilikum er en tropisk og kuldesensitiv plante, ifølge nettstedet CookingLight. Oppbevares den i temperaturer under 5-6 grader celsius vil basilikumbladene etter hvert bli sorte. 

SE OGSÅ: Slik lager du bruschetta etter alle kunstens regler

 3. Du vanner feil

Foto: iStock

En typisk tabbe mange begår er at de vanner basilikum som en plante, altså fra toppen og ned, sier nettstedet PioneerThinking

Det du heller burde gjøre er å vanne fra bunnen av, slik at planten får trekke vannet opp gjennom røttene. Husk også på å vanne nok, da basilikum ikke liker å tørke. 

Men, selv om det beste for basilikumplanten er at jorda holdes lettere fuktig, er det minst like viktig å ikke overvanne. Hvis ikke kan røttene begynne å råtne, ifølge Gardening Know How.

LYST PÅ BASILIKUM? Gå for ovnsbakt caprese

4. Du setter planten i vinduskarmen 

Foto: iStock

Det er riktig at basilikumplanter liker mye lys, men vær også oppmerksom på at basilikum er en tropisk plante som ikke liker kald trekk. 

Ofte kan dermed kjøkkenbenken, om den får lys nok, være et bedre sted å sette planten din enn selve vinduskarmen, som mange gjør. 

Ifølge hageblogger Richard Jackson bør ideelt sett basilikumplanten din få mellom seks og åtte timer dagslys hver dag. På våren og sommeren kan det bli veldig varmt med direkte sollys, så pass på å skjerme planten litt - eller i alle fall vanne oftere. 

5. Du bruker ikke planten nok 


Foto: iStock

Basilikum er en krydderurt som vil vokse bedre og raskere om du er flink til å knipe av stilker og bruke av planten, sier nettstedet PioneerThinking.com

Regelmessig «høsting» vil sørge for at planten holder seg frisk og stadig gror nye skudd og blader. Ny vekst vil også gjøre bladene mer konsentrerte i lukt og smak.

Så om du merker at bladene fra basilikumplanten din ikke smaker like intenst som før, kan dette faktisk bety at du ikke har vært flink nok til å bruke den.

Den norske hagebloggeren Anne Holter-Hovind forklarer i et innlegg på bloggen Moseplassen at den beste måten å høste fra basilikumplanten din på er å knipe av et helt skudd, ikke bare ett og ett blad, slik mange av oss gjør. 

Ved å knipe av hele skuddet vil planten «fristes» til å lage flere skudd og vokse seg stor og frodig.

IKKE GÅ GLIPP AV: Re-dyrk vårløken i vinduskarmen