3 ingredienser som gjør spanske kjøttboller mye bedre

Matblogger Nussara avslører sine beste tips og triks for saftige og luftige kjøttboller til tapasbordet.

– Spanske kjøttboller er kanskje det viktigste på et tapasbord siden det er så populært blant både store og små, forteller Nussara Guldberg.

Hun driver til daglig mat- og reisebloggen Just another food story og elsker å dele opplevelser, enten de er fra turer eller med ganen. 

Hun synes ikke perfekte kjøttboller er så vanskelig å få til.

Med hennes hemmelige ingredienser i farsen, og med riktig tilberedning, lover hun at kjøttbollene blir perfekte: Saftige og luftige med masse smak, godt krydret med hvitløk og urter – og naturligvis servert i en fyldig og god tomatsaus.

LES OGSÅ: Denne daimkaken i langpanne tar faktisk kaka

DE MAGISKE INGREDIENSENE

I tillegg til egg, kjøttdeig og krydder tilsetter Nussara alltid et knippe hemmelige ingredienser, som får kjøttbollene hennes ekstra smakfulle, luftige og saftige:

1. BRØD OG MELK


Foto: Nusarra Guldberg.

– For å få luftige kjøttboller er det smartest å kutte opp ferskt brød og bløtlegge det i melk. Brødterningene vil trekke til seg væsken og svelle, og tilføre masse luft i bollene, forklarer hun. 

Foto: Nusarra Guldberg

2. MAGER KJØTTDEIG OG BACON

Foto: Nusarra Guldberg.

Nussara tilsetter også kylling- eller svinekjøttdeig i farsen for å unngå at den blir kraftig og tung.

– Det vil gjøre kjøttbollene enda saftigere, lover matbloggeren. 

Dette er også grunnen til at hun liker å røre inn litt stekt bacon i farsen. Fettet fra baconet gir både mer smak og større opplevelse av saftighet.

Foto: Nusarra Guldberg.

3. PINJEKJERNER


Foto: Nusarra Guldberg.

Om du vil løfte kjøttbollene enda ett hakk, har Nussara en siste hemmelig ingrediens på lur – nemlig hele, ristede pinjekjerner. De vil bidra til både nydelig nøttesmak og deilig krønsj, lover hun.

LES OGSÅ: Anne har knekt focaccia-koden

STEK KJØTTBOLLENE RIKTIG 

Når du blander farsen er det viktig å være varsom, så bruk gjerne hendene slik at den ikke blir for hard. Da ender kjøttbollene opp som sprettballer, ifølge Nussara.

– Når du skal forme farsen er det best å enten bruke rene og våte hender til å trille kjøttbollene runde, eller to like store skjeer som dyppes i kaldt vann for hver gang, tipser hun.

Nussara former tapas-kjøttbollene litt større enn normalt fordi hun synes det gjør at de beholder saftigheten litt bedre under steking.


Foto: Nusarra Guldberg.

Kjøttbollene steker du på middelsvarme, helst i smør ettersom det gir mer smak, råder matbloggeren.

– For å få de ekstra saftige er det viktig at kjøttbollene ikke gjennomstekes. De må få lov til å småputre i tomatsausen til de er ferdige.

NUSSARAS SPANSKE KJØTTBOLLER I TOMATSAUS


Foto: Nusarra Guldberg.

DETTE TRENGER DU: 

400 g karbonadedeig
400 g svinekjøttdeig 
1 løk, hakket
6 fedd hvitløk, hakket
2 egg, lett pisket
1/2 ts salt 
1/2 ts pepper 
1 ts oregano, tørket
1/2 ts chiliflak evt. Kajennepepper
50 g brød, kuttet i terninger
1,5 dl H-melk 
200 g bacon, skjæres i biter
20 g pinjekjerner, ristet

Tomatsaus: 

2 ss olivenolje
1/2 revet gul løk 
1 ts tomatpure
2 bokser hermetisk hakkede tomater 
liten klype sukker
salt og pepper 

SLIK GJØR DU: 

1. Lag sausen: Brun revet løk i pannen med olje på medium varme, tilsett tomatpure og la det surre rundt i pannen i cirka 1 minutt. Tilsett hermetiske hakkede tomater og smak til med en liten klype sukker, salt og kvernet sort pepper. La sausen putre mens du lager kjøttbollene. 

2. Kutt brød i små terninger og legg de i en stor bolle. Hell over H-melk og la brødet stå og trekke til seg all væske. Finhakk løk og hvitløk i mellomtiden. 

3. Bland kjøttdeigene godt sammen med finhakket løk og hvitløk, tørket oregano, chiliflak, salt og pepper. Pisk lett sammen egg og ha i kjøttdeigblandingen. Bland godt igjen.

5. Etter at brødterningene har trukket til seg all melken, knuses de lett med baksiden av en stor skje slik at det er lettere å blande de inn med kjøttdeigen. Tilsett og bland godt igjen.

6. Rist pinjekjernene i en varm panne og kutt bacon i terninger. Stek bacon med litt olje til de er gylne. Ha i stekt bacon og ristede pinjekjerner, og bland godt til all ingrediensene er jevnt og fint fordelt i kjøttdeigblandingen.

7. Form kjøttdeigen til runde kjøttboller på cirka 35 gram hver. Ha smør i en middels varm stekepanne og stek kjøttbollene i cirka 2 minutter på hver side til de har fått en fin og jevn bruning.

8. Ha kjøttbollene i tomatsausen, og server. 


Foto: Nusarra Guldberg.