Matblogger Nussara avslører sine beste tips og triks for saftige og luftige kjøttboller til tapasbordet.
– Spanske kjøttboller er kanskje det viktigste på et tapasbord siden det er så populært blant både store og små, forteller Nussara Guldberg.
Hun driver til daglig mat- og reisebloggen Just another food story og elsker å dele opplevelser, enten de er fra turer eller med ganen.
Hun synes ikke perfekte kjøttboller er så vanskelig å få til.
Med hennes hemmelige ingredienser i farsen, og med riktig tilberedning, lover hun at kjøttbollene blir perfekte: Saftige og luftige med masse smak, godt krydret med hvitløk og urter – og naturligvis servert i en fyldig og god tomatsaus.
LES OGSÅ: Denne daimkaken i langpanne tar faktisk kaka
DE MAGISKE INGREDIENSENE
I tillegg til egg, kjøttdeig og krydder tilsetter Nussara alltid et knippe hemmelige ingredienser, som får kjøttbollene hennes ekstra smakfulle, luftige og saftige:
1. BRØD OG MELK
Foto: Nusarra Guldberg.
– For å få luftige kjøttboller er det smartest å kutte opp ferskt brød og bløtlegge det i melk. Brødterningene vil trekke til seg væsken og svelle, og tilføre masse luft i bollene, forklarer hun.
Foto: Nusarra Guldberg
2. MAGER KJØTTDEIG OG BACON
Foto: Nusarra Guldberg.
Nussara tilsetter også kylling- eller svinekjøttdeig i farsen for å unngå at den blir kraftig og tung.
– Det vil gjøre kjøttbollene enda saftigere, lover matbloggeren.
Dette er også grunnen til at hun liker å røre inn litt stekt bacon i farsen. Fettet fra baconet gir både mer smak og større opplevelse av saftighet.
Foto: Nusarra Guldberg.
3. PINJEKJERNER
Foto: Nusarra Guldberg.
Om du vil løfte kjøttbollene enda ett hakk, har Nussara en siste hemmelig ingrediens på lur – nemlig hele, ristede pinjekjerner. De vil bidra til både nydelig nøttesmak og deilig krønsj, lover hun.
LES OGSÅ: Anne har knekt focaccia-koden
STEK KJØTTBOLLENE RIKTIG
Når du blander farsen er det viktig å være varsom, så bruk gjerne hendene slik at den ikke blir for hard. Da ender kjøttbollene opp som sprettballer, ifølge Nussara.
– Når du skal forme farsen er det best å enten bruke rene og våte hender til å trille kjøttbollene runde, eller to like store skjeer som dyppes i kaldt vann for hver gang, tipser hun.
Nussara former tapas-kjøttbollene litt større enn normalt fordi hun synes det gjør at de beholder saftigheten litt bedre under steking.
Foto: Nusarra Guldberg.
Kjøttbollene steker du på middelsvarme, helst i smør ettersom det gir mer smak, råder matbloggeren.
– For å få de ekstra saftige er det viktig at kjøttbollene ikke gjennomstekes. De må få lov til å småputre i tomatsausen til de er ferdige.
NUSSARAS SPANSKE KJØTTBOLLER I TOMATSAUS
Foto: Nusarra Guldberg.
DETTE TRENGER DU:
400 g karbonadedeig
400 g svinekjøttdeig
1 løk, hakket
6 fedd hvitløk, hakket
2 egg, lett pisket
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts oregano, tørket
1/2 ts chiliflak evt. Kajennepepper
50 g brød, kuttet i terninger
1,5 dl H-melk
200 g bacon, skjæres i biter
20 g pinjekjerner, ristet
Tomatsaus:
2 ss olivenolje
1/2 revet gul løk
1 ts tomatpure
2 bokser hermetisk hakkede tomater
liten klype sukker
salt og pepper
SLIK GJØR DU:
1. Lag sausen: Brun revet løk i pannen med olje på medium varme, tilsett tomatpure og la det surre rundt i pannen i cirka 1 minutt. Tilsett hermetiske hakkede tomater og smak til med en liten klype sukker, salt og kvernet sort pepper. La sausen putre mens du lager kjøttbollene.
2. Kutt brød i små terninger og legg de i en stor bolle. Hell over H-melk og la brødet stå og trekke til seg all væske. Finhakk løk og hvitløk i mellomtiden.
3. Bland kjøttdeigene godt sammen med finhakket løk og hvitløk, tørket oregano, chiliflak, salt og pepper. Pisk lett sammen egg og ha i kjøttdeigblandingen. Bland godt igjen.
5. Etter at brødterningene har trukket til seg all melken, knuses de lett med baksiden av en stor skje slik at det er lettere å blande de inn med kjøttdeigen. Tilsett og bland godt igjen.
6. Rist pinjekjernene i en varm panne og kutt bacon i terninger. Stek bacon med litt olje til de er gylne. Ha i stekt bacon og ristede pinjekjerner, og bland godt til all ingrediensene er jevnt og fint fordelt i kjøttdeigblandingen.
7. Form kjøttdeigen til runde kjøttboller på cirka 35 gram hver. Ha smør i en middels varm stekepanne og stek kjøttbollene i cirka 2 minutter på hver side til de har fått en fin og jevn bruning.
8. Ha kjøttbollene i tomatsausen, og server.
Foto: Nusarra Guldberg.