Spiselige Julegaver

Det er alltid morsomt å gi bort noe man har laget selv, spesielt når det smaker helt nydelig. Også gjør det ikke noe at det er billig heller.

JULEKRYDRET EPLEMOS

Hjemmelaget eplemos med masse gode julekrydder er en herlig spiselig julegave! Spis den som syltetøy, i kaker eller til dessert med vaniljekrem eller is.

Antall: 3-4 små glass
Vanskelighetsgrad: Lett
Tidsbruk: ca 30 min

Julekrydret eplemos – dette trenger du

  • 1 kg epler
  • 1 dl vann
  • 1 stjerneanis
  • 4 nellikspiker
  • 1 kanelstang
  • 1/4 ts malt muskat
  • Saften av ca. 1/4 sitron
  • 1 dl sukker

Slik lager du Julekrydret eplemos

  1. Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær eplene i grove terninger.
  2. Småkok eplene med vann, krydder og sitronsaft på middels varme til de er myke.
  3. Rør inn sukkeret og smak til. La det småkoke videre i 5 minutter.
  4. Ta ut krydderne, hell mosen over på varme glass og sett på lokk med en gang.

 

MINIMARENGS MED RØRTE TYTTEBÆR

Her har vi gitt den franske favoritten en norsk, julete vri.

Antall: 10-12 personer
Vanskelighetsgrad: Avansert
Tidsbruk: 1 time, la hvile over natten

Marengs – dette trenger du

  • 300 g sukker
  • 150 g eggehvite (5-6 egg) av romtempererte egg

Rørte tyttebær – dette trenger du

  • 50 g tyttebær
  • 100 g sukker

Slik lager du Minimarengs med rørte tyttebær

  1. Bland tyttebær og sukker i en liten kjele. Gi blandingen et raskt oppkok, skru ned varmen og la det småputre til sukkeret har smeltet.
  2. Kjør blandingen til en jevn puré med en stavmikser og la den koke ned til den har fått en sirupskonsistens. Avkjøl syltetøyet.  
  3. Forvarm ovnen til 200 grader. Vask bakebolle og visp veldig grundig og gni bolle og vips gjerne inn med sitronsaft for å være helt sikker på at det ikke sitter igjen noen fettrester. Fettet gjør nemlig at eggehvitene ikke stivner helt.
  4. Skill eggene (spar gjerne eggeplommene til annen bruk, for eksempel majones) og hell hvitene i vasket bakebolle.
  5. Spre 300 g sukker utover en stekeplate med bakepapir og stek det i ca. 5 minutter. Det skal så vidt smelte i kantene, men ikke få farge.
  6. Pisk eggehvitene på middels hastighet til de begynner å forme små topper, men ikke blir stiv. Bruk bakepapiret som en trakt og hell gradvis i det varme sukkeret mens vispen går. Skru opp hastigheten til maks og la kjøkkenmaskinen gå i 10 minutter.
  7. Skru ned varmen på ovnen til 100 grader.
  8. Sett en sprøytepose eller plastpose i et litermål, brett posen over kanten. Tilt posen sidelengs, hell i tyttebærsirupen slik at den ligger i en stripe på en side og fyll deretter i marengsen – du ønsker å få med litt rødt hele tiden mens du klemmer ut alle marengsene.
  9. Dekk to stekeplater med bakepapir, klipp av et hjørne på plastposen dersom du bruker det, og sprøyt ut små marengstopper med en diameter på 4-5 cm med like stort mellomrom.
  10. Bak marengsene i ca. 30 minutter, til de er sprø utenpå. Skru av varmen, lukk opp døren til ovnen og la marengsen sakte avkjøles over natten

 

JULEMÜSLI

Hjemmelaget granola er en spiselig julegave som garantert gjør lykke. Bak havregryn, frø, nøtter og honning i ovnen og ha i tørket frukt. Supergodt med melk eller yoghurt på.

Antall: 2 x 0,5 l glass
Vanskelighetsgrad: Lett
Tidsbruk: ca 1 time

Julemüsli – dette trenger du

  • 500 g store havregryn
  • 100 g gresskarkjerner
  • 100 g solsikkekjerner
  • 100 g kokosflak
  • 150 g mandler, grovhakket
  • 100 g valnøtter, grovhakket
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss solbærsaft eller rips-/solbærgelé
  • 2 ss honning
  • 1 ts flaksalt
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts grovmalt kardemomme
  • ½ ts malt ingefær
  • 10 dadler, grovhakket
  • 30 g tørket aprikos/tranebær, grovhakket

Slik lager du Julemüsli

  1. Forvarm ovnen til 160 grader.
  2. Bland alt av gryn, frø og nøtter i en stor bolle.
  3. Varm olje, saft og honning i en liten kjele og vend det inn i grynblandingen så alt er godt dekket. Dryss over krydderet, rør godt og spre blandingen jevnt utover et stekebrett med bakepapir.
  4. Stek müslien i ca. 50 minutter til den er gyllen og sprø. Rør underveis ved behov.
  5. Ta brettet ut av ovnen, vend inn frukten og avkjøl müslien helt før du heller den på glass med lokk.