Hjemmebakte knekkebrød med pålegg.

Sprø knekkebrød med kullsyre

Grove knekkebrød med masse frø blir ekstra sprø når du baker dem med kullsyre.

Hjemmebakte knekkebrød er en fin måte å få variasjon i brødmaten. De inneholder dessuten mer fiber og færre kalorier enn en brødskive, sier Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen til Dinside.no. Når du lager knekkebrødene selv har du også full kontroll på ingrediensene, og kan lage knekkebrødene akkurat så næringsrike som du vil. 

Knekkebrød er i teorien enkle å lage (rør sammen ingrediensene, spre ut deigen på et stekebrett, og bak i ovnen).
 
Den store utfordringen er å få de hjemmelagde knekkebrødene til å bli skikkelig tynne og sprø. Det er fryktelig enkelt å i stedet ende opp med mislykkede knekkebrød som er både tykke og seige. Heldigvis finnes det en overraskende ingrediens som ordner saken: Vann med kullsyre! 
 

SPRØ KNEKKEBRØD 

Det måtte altså en helt sprø idé til for å få supersprøe knekkebrød, men det er faktisk ikke så rart som det høres ut.

Det har lenge vært kjent at kullsyreholdig væske i tempura-røren som man dypper fisk og grønnsaker i før de friteres, gir et helsprøtt resultat. Chicago Tribune foreslår i denne artikkelen også å bruke kullsyreholdig vann i for eksempel dipper og desserter der man ønsker en lettere konsistens.

Grunnen til at dette trikset fungerer, er at de små luftboblene i vannet gir en lettere tekstur. I brøddeiger fører det til større luftlommer, og i knekkebrød gir det mer sprøhet. 

PRØV OGSÅ: Yoghurtkjeks i matpakken


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Det eneste du må tenke på er at luftboblene ikke er der for alltid. De forsvinner ganske raskt, så du har kun omtrent 15 minutter på deg fra det kullsyreholdige vannet tilsettes til knekkebrødene bør plasseres inn i ovnen.

PRØV OGSÅ: Grove polarbrød

FORDEL RØREN JEVNT OG TYNT 

Ok, røren er nå i boks. Da gjenstår det bare å smøre den utover et stekebrett. Her kan alt kan gå til spille om du ikke får smurt røren tynt og jevnt nok. Blir det for tykt lag blir de nemlig tykke og seige, og langt ifra sprø. 

Mens riktig tykkelse er viktig for å sikre sprøhet, er en jevn fordeling av røren viktig for å sikre at knekkebrødene ikke blir ujevnt stekt. 

Trikset for å sikre at du får smurt røren i et jevnt og tynt nok lag, er å bruke en metallspatula. 

PRØV OGSÅ: Luftige scones


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

En metallspatula er et kjøkkenredskap som brukes for å smøre kakeglasuren helt jevnt med – som ligner på en kniv uten tagger. Har du ikke en slik, kan du bruke kjøkkenkniven din. 

Dette er et kritisk steg i bakingen. Mye av resultatet som avgjøres her, så ta deg god tid. Knekkebrød er så raskt å bake at det ikke er verdt å slurve! 

🍞 PRØV OGSÅ: Grove, fylte horn

Sprø knekkebrød med kullsyre 


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

Dette trenger du:

Ca. 30 stykker 

2 dl linfrø
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl gresskarfrø
175 g finhakkede nøtter
3 ss sammalt rug (eller bruk fiberhusk for å lage glutenfrie knekkebrød)
1 ts salt
4 dl kaldt kullsyreholdig vann, f.eks. Farris

Slik lager du sprø knekkebrød:  

1. Forvarm ovnen til 150°C, varmluft. Dekk to stekebrett med bakepapir.

2. Ha frø, nøtter, rugmel og salt i en bolle. Nøttene kan finhakkes for hånd, men har du en kjøkkenmaskin går det mye fortere. Bland alt godt med en skje.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

3. Hell i det kullsyreholdige vannet og rør til alt er godt blandet. La røren stå i 5 til 10  minutter. 

4. Fordel røren mellom de to brettene, og bre den utover i et tynt og jevnt lag. Det enkleste er å bruke en stor metallspatula til dette, men en kniv går også fint.

5. Bruk en kniv eller pizzaskjærer til å markere ønskede ruter.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

6. Sett begge brettene inn i ovnen, et på nederste og et på midterste rille, og stek dem i en time. Etter at halve steketiden er gått, bytter du plass på brettene. Det er viktig at ovnen står på varmluft, ellers kan ikke begge brettene stekes samtidig.

7. Avkjøl knekkebrødene, og brekk dem fra hverandre. Oppbevares tørt.


Foto: Maria Bondeson/Marias Salt og Søtt

FLERE OPPSKRIFTER TIL MATPAKKEN