Det er faktisk en kunst å steke løk

Ved hjelp av disse stegene, vil du bli kongen eller dronningen av karamellisert, myk og søt løk.

Det er få ting som ser mer ensomt ut enn en karbonade uten sin løk. De to går sammen akkurat som ekteskap og kjærlighet, som Frank Sinatra synger i låta «Love and Marriage». Du kan ikke få den ene uten den andre! 

Men stekt løk er ikke stekt løk. Løken bør være myk, karamellisert, gyllenbrun og søt. I stedet er det derimot mange som ender opp med løk som er svidd i kantene, lysegul i midten, og med en altfor lite søt smak.

Følger du stegene under, er du garantert perfekt stekt løk til hver eneste karbonade-middag. Lær deg å steke løk til karbonaden en gang for alle: 

   > Slik lager du bruschetta etter alle kunstens regler

1. Ikke for tynne skiver


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Når du skal karamellisere løk, er det viktig å ikke dele løken i for tynne skiver. Hvis skivene er for tynne, kan de nemlig tørke ut og svi seg på tiden det tar før løken er ordentlig karamellisert, skriver Bon Appétit Magazine.

Del løken heller i skiver som er litt under én centimeter tykke. Løken kommer til å krympe betraktelig før den er ferdig, så ikke vær bekymret for at bitene skal være for store.

2. Smør og olje


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Stek løken i både smør og olje, skriver Bon Appétit. Da får du både den nydelige smaken av smør, samtidig som du får fordelen ved at olje kan varmes opp til en høyere temperatur uten å svi seg.

   > Aha! Det er altså slik du bør skjære opp vannmelon

3. Ikke overfyll


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Å karamellisere løk er en test for tålmodigheten – ikke la deg friste til å fylle pannen til randen med løk. Hvis pannen blir for full, vil det bli for mye fuktighet i pannen, og det vil ta enda lengre tid å få løken klar, ifølge Bon Appétit.

4. Rør nok


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Det kan fort ta en time å karamellisere løk. I løpet av denne tiden må du ha kontroll over hva som foregår i pannen. Pass på å røre hvert femte til tiende minutt, slik at du unngår at løken svir seg, skriver The Kitchn.

Samtidig er det viktig at du gir løken litt tid, så ikke stå og rør konstant i seksti minutter.

5. Sukker


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Sukker er ikke et «must», men det er smart hvis du vil sette fart på karamelliseringsprosessen. Dryss bare en klype eller to over når løken har begynt å få farge, og rør det forsiktig inn.

6. Koke ut


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Det samler seg utrolig mye god smak i bunnen av stekepannen. Ved å helle litt vann i pannen på slutten av steketiden får løken muligheten til å trekke all den gode smaken til seg, skriver The Kitchn.

Bare pass på at du ikke tilsetter for mye vann. Det skal kun være nok til å få løsnet opp det som eventuelt har stivnet i bunnen av pannen.

7. Svak varme og god tid


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Viktigst av alt: Ikke bruk for høy temperatur! Når du skal karamellisere løk, er du nødt til å steke på middels- til lav temperatur hele veien.

Det er lett å la seg friste til å skru opp temperaturen på maks etter tyve minutter, men stå imot. For høy temperatur vil få løken til å svi seg, og du vil sitte igjen med løk som smaker beskt. Wlæk. 

Ifølge Bon Appétit er den svake varmen helt nødvendig for at sukrene i løken skal karamellisere seg på riktig måte.

8. Resultat


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Etter rundt en times tid vil du sitte igjen med løk som er søt, myk, nesten kremet i konsistensen, og kraftig på smak. Stek gjerne løk i to panner hvis du trenger mye karamellisert løk, da to store løk blir til cirka fire toppede spiseskjeer karamellisert løk.

 

La oss oppsummere:

For å lykkes med karamellisert løk må du altså skjære løken i tykke nok skiver, og steke den i olje og smør på middels- til lav varme i cirka én time til løken er gyllenbrun og myk.

Pass på at pannen ikke er overfylt når du begynner å steke løken, og hell noen spiseskjeer vann over løken når de nesten er ferdige så smakene i bunnen trekker inn i løken. Lykke til!

   > Jepp, du kan lage kjempegod risotto i mikroen