Malenes muffins er sjokkerende nok uten sukker

Disse sunne muffinsene forsvant nærmest på et blunk da Malene disket opp med dem. Det rareste er at de er fulle av gode næringsstoffer, og helt uten sukker!

Kjenner du søtsuget trenge på midt i uken? Da er disse sunne bringebærmuffinsene helt geniale å ha på lur i fryseren.

- Disse muffinsene inneholder alle næringsstoffene man trenger, og ikke noe sukker, forteller Aase Malene Harbitz.

Harbitz står bak matbloggen Malenes Maktmat, og har laget den sunne og gode oppskriften. Muffinsene inneholder blant annet havregryn, kesam, banan og bringebær.

- Havregryn inneholder vitaminer, mineraler, jern, kostfiber, proteiner og karbohydrater. Kesam inneholder fett, proteiner og karbohydrater. Egg inneholder mye sunt fett og protein. Banan og bringebær inneholder mye vitaminer og mineraler, sier matbloggeren. 

De sunne bringebærmuffinsene er ifølge matbloggeren prima til både frokost, lunsj, matpakke, dessert og kvelds.

- Og så er de geniale å fryse, siden de tiner fort i romtemperatur eller i matboksen frem til lunsj, tipser Harbitz.

   > Litt sunnere «eplekake» med kun 4 ingredienser

Spiste opp alle

Idéen fikk Harbitz av en venninne som hadde med seg noen lignende muffins en gang hun kom på besøk. Matbloggeren eksperimenterte deretter litt med ingrediensene på egenhånd, og endte opp med oppskriften under – til stor suksess i familien.

- Både barnet mitt og jeg elsket muffinsene så mye at de ble spist til alle dagens måltider. De var borte i løpet av et døgn, forteller matbloggeren. 

I tillegg til at muffinsene er sunne, er de superenkle å lage. 

- Fra du begynner til de er ferdige tar det under 30 minutter. Du behøver bare å røre sammen ingrediensene, steke dem, og så er de ferdige, sier Harbitz.

   > Sunne havrekjeks med kun 3 ingredienser

Bytt ut kesam

Du kan fint variere ingrediensene hvis du ønsker andre smakskombinasjoner.

- Jeg har laget disse med for eksempel rugmel og revet kokos, og med frosne blåbær og hakket mørk sjokolade istedenfor frosne bringebær, tipser bloggeren. 

  > Fysen? Åtte sunne ting du kan unne deg!

Hvis du ikke ønsker å bruke kesam, kan du bytte det ut med for eksempel naturell yoghurt, kefir, melk eller cottage cheese.

- Men du kan ikke fjerne bananene, siden de har hovedrollen og bidrar masse til at konsistensen blir riktig, sier Harbitz.

Foto: Aase Malene Harbitz/Malenes MaktMat

Sunn muffins uten sukker 

Dette trenger du:

4 dl havregryn
4 egg
2 ts kanel
1 ts kardemomme
1/2 ts vaniljefrø fra stang (evt. litt vaniljesukker)
1 ts bakepulver
3 ss kesam
2 bananer
5 håndfuller frosne bringebær

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Bland sammen havregryn, egg, kanel, kardemomme, vaniljefrø, bakepulver og kesam i en bakebolle. Ikke rør mer enn at deigen blir blandet - hvis ikke blir den seig. 

3. Mos to bananer med en gaffel, og tilsett i røren. Vend forsiktig inn, men la det være noen klumper igjen. Vend deretter inn frosne bringebær. 

4. Bruk en spiseskje til å legge små topper av blandingen på et bakepapir, eller bruk muffinsformer. Stek i cirka 15 minutter. De skal være faste på toppen når du dunker på dem.