Lindas tacograteng er merkelig nok sunn

De beste hverdagsmiddagene er både sunne og gode, og lager seg selv i ovnen mens du kan bruke tiden på helt andre ting.

 

Kosemat trenger absolutt ikke å være usunt, avansert eller tidkrevende. Tacograteng er et godt eksempel på det!, sier ernæringsfysiologen og sunnhetsbloggeren Linda Stuhaug. 

Hun har laget en sunn variant av ukas helligste måltid – og retten ble raskt populær: 

- Tacogratengen min ble fort en populær rett på bloggen. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk som mener det er forfriskende med en ny på vri på tacofredagen, sier Stuhaug.

Hun fortsetter:

- Jeg synes denne middagen passer like fint til hverdag som til helg. Retten er enkel og rask å lage, og så er den knallgod, sier ernæringsfysiologen.

 

Foto: Linda Stuhaug/lindastuhaug.no

Karbonadedeig og bønner

Det første steget til en sunn tacograteng er å bruke karbonadedeig istedenfor kjøttdeig. Karbonadedeig har mindre fett enn kjøttdeig. 

 – Du kan til og med gå for å kjøre 50/50 med karbonadedeig og kidneybønner. Da lurer man inn litt bredere spekter av sunnhet i matretten. Bønnene gir fra seg smak, men for de som liker bønner anbefales det virkelig. Jeg elsker dem, så jeg kunne nok spist tacograteng med ren bønnedeig, sier bloggeren.

Bønner og linser inneholder kostfiber, mineraler og vitaminer, ifølge Vektklubb.

  > Ja, du bør lage taco i vaffeljernet!

Lur inn grønnsaker

Et annet tips er å lure inn grønnsaker. Dette er kanskje spesielt nyttig for dem med barn i huset. Løk, hvitløk er spesielt godt i karbonadedeigen og endrer ikke smaken for mye, siden alt stekes i saftig tacokrydder. 

– Jeg pleier også å lure inn finhakket paprika, spinat og squash. Det gir litt mer smak og konsistens uten å føle at man tygger grønnsaker, forklarer Linda. 

  > Slik lager du tacosuppe

Matbloggeren kaster alle ingrediensene oppi en form, og topper det hele med ekstra grønnsaker og ost, slikt at gratengen blir ekstra crunchy på toppen. 

Hverken nachochips eller lefse er en del av retten, men kan gjerne serveres på siden. Som tilbehør kan du kjøre frisk salat, salsa, og rømme.

Linda Stuhaugs tacograteng (4 personer)

 
Foto: Linda Stuhaug/lindastuhaug.no

Dette trenger du:

800 g karbonadedeig (eventuelt 600 g karbonadedeig og 1 boks kidneybønner)
2 løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 paprika (kan sløyfes), hakket
2 pk tacokrydder
2 dl vann
1 glass tacosaus
5 tomater, i skiver
1/2 boks mais
Ost, revet eller i skiver

Slik gjør du:

1. Stek karbonadedeig med løk, hvitløk og paprika. Dette må eventuelt stekes i 2-3 omganger, alt ettersom hvor stor stekepanne du har. Tilsett tacokrydder og vann, og la det surre på middels varme til det ikke er noe væske igjen.

2. Fordel karbonadedeigen i bunnen av en ildfast form, deretter tomater i skiver, mais og tacosaus, før du topper med revet eller skivet ost.

3. Stek tacogratengen midt i ovnen på 180 grader, ca. 15-20 minutter, til osten er smeltet og gyllen. Server med en frisk salat, tacosaus, rømme og gjerne litt nachoschips eller ris om du ønsker det.