Pølsebrød som blir til overs må du ikke kaste! Her er 10 delikate og smarte måter å bruke pølsebrødene på.

10 måter å bruke opp de siste pølsebrødene

Etter å ha lest dette kommer du aldri til å kaste ett eneste pølsebrød igjen – vi lover!

Etter en pølsemiddag blir det som oftest noen pølsebrød til overs, og de har lett for å ende i søpla. Det er synd, for det er virkelig så mye godt du kan finne på med pølsebrødene! 

Under har vi samlet 10 tips som vil revolusjonere hvordan du ser på pølsebrødrestene. Og om du ikke har mulighet til å bruke pølsebrødene med én gang, så slenger du dem bare i fryseren.

LES OGSÅ: 10 måter å bruke opp siste rest av fetaosten 

10 TING DU KAN BRUKE PØLSEBRØDENE TIL:

1. LOBSTER ROLL

Vi starter med det beste og mest eksklusive tipset først. For om du ikke har smakt lobster roll før (eller hummerrull, som det heter på norsk), så er det jammen på tide!


FINT SKAL DET VÆRE!: Og ikke nok med det – godt skal det være også! FOTO: NUSSARA GULDBERG

Konseptet er enkelt: Åpne pølsebrødene og stek innsiden i ei panne med masse smør, før du fyller dem med en skalldyrblanding av for eksempel majones, hot sauce, finhakkede grønnsaker, urter og hummerkjøtt. 

Du kan selvfølgelig bruke ferdigkokt hummer til dette. Varier gjerne også med andre skalldyr. Matbloggen Lars spiser har laget denne nydelige oppskriften som passer til hummer, kongekrabbe og reker.

2. REKE-HOT DOG


BORT MED PØLSA: ... og inn med reka. Digg! FOTO: NUSSARA GULDBERG

Den fine matbloggen Aichas mat har laget en annerledes variant av lobster roll som er verdt å tipse om. Her fyller hun pølsebrødene med reker, salat, mangosalsa og karridressing. Friskt og knallgodt!

LES OGSÅ: Dette pølsetrikset vil gi barna dine bakoversveis!

3. I KJØTTBOLLENE


INNBAKT: Her ser du ikke pølsebrødene, men de er der! FOTO: NUSSARA GULDBERG

Vil du lage skikkelig gode kjøttboller? Da er et godt triks å bløtlegge lyst brød i melk, som deretter blandes inn i farsen, slik matbloggeren bak Just Another Food Story, Nussara Guldberg gjør her i denne oppskriften på spanske kjøttboller i tomatsaus.

Her kan du selvfølgelig bruke pølsebrød i stedet for lyst brød, og det gjør ingenting om de er litt tørre.

🍅 TIPS: Denne magiske tomatsausen lager seg selv

4. GAZPACHO


FYLDIG OG GOD: Gazpacho trenger litt lyst brød til å få fylde. Pølsebrød kan godt brukes! FOTO: ENEstående Mat. 

Når du skal lage den kalde, spanske grønnsaksuppa gazpacho, brukes tørt, lyst brød til å tykne suppa. Dette fungerer også om du bruker pølsebrød i stedet. 

Her er en skikkelig fristende gazpacho-oppskrift fra Enestående mat du kan teste. Merk at denne kun er til to porsjoner, men at den enkelt kan skaleres opp.

5. LAG KRUTONGER


TILBEHØR: Sprø krutonger er knasende godt i salater og supper. FOTO: NUSSARA GULDBERG

Del pølsebrødene opp i små terninger, og bland med litt olivenolje og gode smaker. Veganmisjonen bruker litt salt, hvitløk og urter. Pølsebrødterningene sprer du så ut på et stekebrett og smekker inn i ovnen på 200 grader i rundt ti minutter.

Vend dem et par ganger underveis så de ikke brenner seg – og vips, så har du nydelige krutonger. Helt ypperlig i salater av alle slag.

6. RIBOLLITA


DET ER SUPPA SI, DET!: Mett blir du, i hvert fall. FOTO: ISTOCK PHOTO

Ribollita er en fantastisk varmende toscansk grønnsakssuppe laget av bønner, kraft, kål og gammelt brød – men du kan fint bruke pølsebrødrester her i stedet, selv om det langt ifra er autentisk.

En god idé kan være å putte de i brødristeren, slik Fru Timian gjør i sin oppskrift  når hun ikke har daggammelt brød.

7. PANZANELLA

Panzanella er en fantastisk italiensk brødsalat som egner seg perfekt til å utnytte gamle brødrester.


PØLSEBRØD I SALATEN: Funker som bare det! FOTO: NUSSARA GULDBERG

Riktignok vil mang en italiener heve kraftig på øyenbrynene om han leser dette, men du kan faktisk bruke opp restene dine med pølsebrød i denne retten. Resultatet blir litt lettere og med søtere smak enn originalen, men kjempegodt likevel!

Prøv Kokebloggen sin versjon, bare pass på under stekingen – det er mulig pølsebrødene trenger mindre tid i ovnen. I tillegg kan det være nødvendig å bruke litt mindre dressing ettersom pølsebrødet antakelig vil «drikke» den opp raskere.

LES OGSÅ: Denne brødpizzaen er lynrask å lage

8. ARME RIDDERE

Barna til Fru Timian elsker arme riddere, så nærmest hver helg lager hun dette til frokost av enten brød eller loff. Her kan du naturligvis også bruke pølsebrød.


HER KOMMER DINE ARME SMÅ: Arme riddere, altså. Kos deg! FOTO: NUSSARA GULDBERG

Hennes oppskrift på arme riddere  er helt enkelt brød dynket i egg, melk, sukker og kanel, og deretter stekt i panne.

De arme ridderne serverer hun med godt syltetøy for en deilig helgefrokost. Du kan selvfølgelig også bruke de arme ridderne som dessert med for eksempel is eller vaniljesaus, nam!

9. LAG BRØDSMULER


GJENBRUK: Tenk at halvtørre pølsebrød kan bli knasende sprø panering på wienerschnitzelen! FOTO: ISTOCK PHOTO

Om du steker pølsebrødene i ovnen til de blir knusktørre, kan du kjøre dem med en hakker til du får brødsmuler – perfekt på toppen av fiskegratengen eller til å panere wienerschnitzlene.

10. TILSLØRTE BONDEPIKER

Du kan også lage søte dessertsmuler ved å tørke pølsebrødene i ovnen, hakke dem i en mikser for deretter å steke dem i ei panne med smør, sukker og kanel.


BONDEPIKER: Tilslørte, søte og deilige. FOTO: NUSSARA GULDBERG

Dessertsmulene er ypperlig som strøssel på desserter og obligatorisk i den norske dessertklassikeren tilslørte bondepiker – her har du Vegetarbloggen sin versjon.