Strimlet svinekjøtt og svinekoteletter er god og enkel hverdagsmiddag.

To enkle retter med svinekjøtt

Svinekjøtt er mørt og magert og lett å lage noe godt av til middag. Strimlet svinefilet eller svin i skiver kan kombineres med grønnsaker, sauser og ulike smaker.

Svinefilet, svinekoteletter og strimlet svinekjøtt er renskåret og fint kjøtt som det tar ikke lang tid å tilberede. Derfor er det smart å bruke til hverdagsmiddagene der maten helst bør stå på bordet i løpet av en halvtimes tid. Renskåret betyr at kjøttet er uten både fett og bein, og det er ofte populært hos de yngre i familien også. 

Kjøttet er mildt og godt smak, og det gjør det lett å like og enkelt å kombinere med andre spennende smaker. Bruk svin i thaimat eller en indisk gryte, eller server det mer tradisjonelt med brun saus og gode grønnsaker. 

🐑 LES OGSÅ: Slik lager du familievennlig lammegryte i en fei 🐑

Strimlet svinekjøtt i panne.
HETT OG GODT: Svinekjøttet skal stekes på høy varme, og bruk gjerne en wokpanne. Men funker fint i stekepanne også! FOTO: matprat.no

Slik steker du svinekjøtt

Før du steker kjøttet i panna, er det lurt å temperere det litt først. Hvis du har tid, kan du legge kjøttet i romtemperatur i en halvtimes tid før du steker det. Da unngår du at kjøttet kjøler ned panna, slik at det blir mer kokt enn stekt. 

Hvis du steker strimlet svinekjøtt, bør du ha høy varme. Vent til panna er god og varm varm før du har i kjøttet. Et godt tips er å ikke steke for mye for mye kjøtt på én gang, stek heller i flere omganger.  For mye kjøtt i panna gjør at temperaturen synker, og det blir mer vann i panna. 

🥘MIDDAGSTIPS: Lag hele middagen i ei panne 🥘

Bruker du en olje som tåler høy varme, som raps-, mais- eller solsikkeolje, spruter det mindre også. Da går rengjøringen kjapt etterpå!

Her er to kjempegode hverdagsmiddager som kan bli nye, faste innslag på middagsbordet:

Rask wok med svinebiff

Strimlet svinekjøtt med grønnsaker og gul ris.
STEKESKORPE: Steker du kjøttet på høy temperatur, får det en fin stekeskorpe. FOTO: matprat.no

DU TRENGER:

Til 4 porsjoner

600 g ytrefilet av svin i skiver (svinefilet)
2 ss olje til steking
4 dl kjøttbuljong (utblandet)
2 ss soyasaus
1 rødløk i skiver
2 gulrøtter i strimler
1 pk sukkererter i strimler
1 ss maisstivelse (maizena)
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper

Gul ris:
3 dl 
langkornet middagsris
6 dl vann
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts gurkemeie

SLIK GJØR DU: 

1. Kok opp vann og tilsett gurkemeie, salt og ris. Skru ned temperaturen på kokeplaten og kok risen så lenge det er angitt på pakken eller til vannet er fordampet.

2. Skjær kjøttet i strimler og brun dem raskt i varm olje i en stekepanne eller wokpanne.

3. Hell over buljong, soyasaus og løk. Kok opp og la det trekke (ikke koke) ca. 10 minutter.

4. Tilsett grønnsakene og la det trekke i 2-3 minutter til grønnsakene er så vidt møre.

5. Tilsett maisenna rørt ut i litt kaldt vann og kok opp. Smak til med salt og pepper.

Svinefilet teriyaki med pastasalat


FARGERIKT MÅLTID: Server de saftige biffene med fullkornspagetti og knasende sprø grønnsaker. FOTO: matprat.no

DU TRENGER (til 4 porsjoner): 
600 g 
ytrefilet av svin , i skiver
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
2 ss olje
250 g fullkornspagetti
1 pose teriyakisaus
1 rødløk
1 grønn chili
stilkselleri (stangselleri)
1 rød paprika

SLIK GJØR DU: 

1. Kok spagetti etter anvisning på pakken. 

2.  Rens løk, og del den i båter. Skyll og kutt stilkselleri i skiver. Rens chili, og skjær den i strimler. Del paprika i biter. 

3. Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun biffene i en varm panne med olje, ca. 2 minutter på hver side. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter. La biffene hvile mens du steker grønnsakene.  

4. Stek rødløk, stilkselleri og chili i en varm panne med olje til grønnsakene er møre. 

5. Ha i paprika og kokt spagetti. Vend alt sammen. 

6. Hell over woksaus, og bland alt godt sammen. La det bli gjennomvarmt. 

Oppskrifter og kilde: matprat.no

FLERE OPPSKRIFTER PÅ ENKLE MIDDAGER