Hva vil egentlig barna ha til middag utenom pølse og pizza?

De fleste barn vil helst ha pølse, pizza, pasta eller pannekaker til middag. Men hva serverer matbloggerne når de skal unngå «de fire P-ene»?

Når du spør barna hva de vil ha til middag i morgen, er som regel svaret det samme: Pizza, pasta, pølse eller pannekaker.

«De fire P-ene», som de ofte kalles, har blitt til en aldri så liten hodepine for mange foreldre.

For du kan jo ikke servere pizza og pasta hver eneste dag, men likevel har du lyst til å gi barna noe de har lyst på til middag – og som de spiser uten å krangle. 

For å hjelpe alle foreldre som er tomme for middagsideer, har vi spurt tre flinke matbloggere spørsmålet som alle lurer på:

Hva lager matbloggerne til middag når de skal servere noe annet enn pølse, pizza, pasta eller pannekaker til barna – som de faktisk spiser med glede?

Hater barna fisk? Cornflakes-trikset kan bety slutten på barnas fiskeskrekk 

1. Tortilla med kyllingnuggets

Foto: Anita Stokke Blomvik / Kvardagsmat 

Anita Stokke Blomvik er mor til to gutter på sju og fem, og driver matbloggen Kvardagsmat

Hennes triks er å bruke kjente og ufarlige ingredienser i matlagingen for å få barna til å spise både kylling og fisk. Tortilla med kyllingnuggets er guttenes ultimate favoritt.

–  At det er dyppet i cornflakes, som de kjenner godt til, hjelper utrolig på motivasjonen for å smake, og gjør at dette er blitt en kjekk middag å både lage og servere, forteller hun. 

Barna får være med å lage retten. De knekker egg, knuser cornflakesen som kyllingen skal paneres i og hjelper til å kutte grønnsaker.

Siden dette blir servert som en typisk tacomiddag kan hver og en forsyne seg med det de liker best.

– Da går det fint at den ene er mest glad i grønnsaker og den andre helst bare vil ha kylling, sier Anita. 

Hun bruker grønnsaker som barna liker, og server derfor gjerne sukkererter, gulrot, agurk og brokkoli til.

­– Avocadodressingen, som er et must for meg, vil kidsa helst ikke ha. Men å få dyppe kyllingen i litt rømme er stas, sier hun.

>> Se oppskriften på tortilla med kyllingnuggets på matbloggen Kvardagsmat  

2. Fiskeburger med coleslaw 

Foto: Ina Shelby / Kjøkkentjeneste 

Ina Shelby er mor til tre gutter og driver matbloggen Kjøkkentjeneste. Hun røper at hun er heldig og har barn som spiser det meste.

– De setter pris på skikkelig mat som ikke nødvendigvis inngår i «de fire p-ene». Hjemmelagde fiskekaker er alltid populært. Særlig om jeg serverer det som burgere med burgerbrød og hjemmelaget coleslaw. 

Inas mål med bloggen er å ta livet av myten om at hjemmelaget mat er mer tidkrevende enn mat basert på halvfabrikata, men innrømmer at fiskekaker ikke er noe man går i gang med de dagene det er aller mest travelt i heimen. 

­– Samtidig er det ikke uoverkommelig heller, man må bare planlegge litt. Jeg lager derfor alltid fiskekaker av minst to kilo fisk, og benytter sjansen til å legge noe i fryseren. 

Shelby mener det ikke nødvendigvis trenger å være sånn at barn ikke vil ha fisk, men at alt avhenger av måten den er tilberedt på.

– Om man for eksempel lager burgere av fisken, blir selv den kjedeligste hvite fisk et festmåltid for guttene mine. Restene er supergode på matpakken dagen etter, tipser hun.

>> Se oppskriften på hjemmelagde fiskeburgere og coleslaw på matbloggen Kjøkkentjeneste 

>> Se oppskriften på fiskeburger og coleslaw på matbloggen Kjøkkentjeneste 

3. Sprø vårruller 

Foto: Marit Røttingnes Westlie / Fru Timian 

Marit Røttingnes Westlie er tobarnsmor og kvinnen bak den populære bloggen Fru Timian. Hos henne er det vårruller som får barna til å løpe til middagsbordet. 

­– Hele familien elsker vårruller og jeg lager bestandig dobbel porsjon når jeg er i gang. Så fryser jeg ned den ene porsjonen - før jeg friterer dem - og vips, har jeg en superfavoritt som kjapp hverdagsmiddag.

Marit røper at det kan være vanskelig å beregne porsjoner, for de fleste har en tendens til å overspise når de får servert de knasende sprø fristelsene. 

­– Jeg tipper 11-åringen her i huset gladelig spiser 10 stykker på rappen, skriver hun på bloggen.

Vil du unngå å fritere kan du pensle vårrullene med olje og steke dem i stekeovnen. Men Fru Timian mener de smaker aller best etter en tur i frityrgryta. Dersom du velger sistnevnte fremgangsmåte bør du styre unna dyr og dårlig friteringsolje og heller gå for solsikkeolje. I følge Marit er det både et billigere og bedre alternativ.

Fyllet i vårrullene kan du variere som du vil. Denne oppskriften har glassnudler og massevis av deilige grønnsaker.

>> Se oppskriften på sprø vårruller på matbloggen Fru Timian