Julemenn skal helst være myke og lyse. Her er oppskrift og triks som gir porøse, myke julemenn. Pluss tips til harde julemenn, hvis det er det du vil ha!

Triksene som gir myke julemenn

Noen ganger er menn best når de er myke og bleike. Men liker du dem harde, kan vi fikse det også ...

Etter at matblogger Nussara Guldberg ble sammen med en vestlending, har hun byttet ut pepperkakene med julemenn, eller kakemenn som de også kalles.

Det har hun aldri angret på, og i dag er hun like frelst som sin kjære: 

– Jeg har bakt julemenn de siste fem årene nå, og de er så populære hjemme hos oss at jeg må tredoble oppskriften for at det skal være håp om at det er noen igjen til jul. Disse går fort unna, ler Nussara.

LES OGSÅ: 4 nye måter å forme lussekattene på


NOE Å SETTE TENNA I: Ja, og da skal tenna synke inn i en porøs, deilig kake, og det skal ikke knase!

MYKE ELLER HARDE JULEMENN

Det finnes de som liker myke, og de som liker harde julemenn. Nussaras favoritt er definitivt førstnevnte.

– De skal være helt lyse, nesten hvite i fargen. Ganske tykke og myke inni, med en lett og porøs konsistens. Jeg liker også at de har litt sukkertekstur, og at de ellers er milde på smak.

Om du foretrekker harde julemenn, kan du justere Nussaras oppskrift slik:

– Kjevle dem tynt og stek dem lenger. For å være helt sikker kan du tilsette litt ekstra mel i deigen, tipser hun.

🎅 TIPS: Prøv Leifs julebrownies!

SLIK BLIR DE MYKE OG PERFEKTE

Men altså: Nussara vil ha myke menn til jul, og hun lærer gjerne bort noen triks: 

DEIGEN

For å få myke julemenn, er det først og fremst viktig med riktig forhold mellom de våte og tørre ingrediensene i deigen.

– Pass på å tilsette hornsalt, ettersom det gjør at de hever seg litt under steking. For øvrig er det viktig at alle ingrediensene, spesielt melet, knas godt inn i deigen slik at den holder fasongen under steking.

Nussara sverger til kjøkkenmaskin for å få den mest mulig jevn og smidig.

– Sist, men ikke minst, husk å la deigen hvile i kjøleskapet i minimum to timer, godt dekket med plast så den ikke tørker ut.

🎁  LES OGSÅ: 3 spiselige julegaver du lager selv

STEKING


PERFEKT DEIG: Lett å kjevle ut uten at den sprekker, men ikke for klissete.

Første bud er å kjevle ut deigen til riktig tykkelse, cirka 1/2 centimeter. Bruk også litt lavere ovnstemperatur enn normalt. Pass dessuten på så de ikke overstekes.

– Jeg pleier å lykkes med 7 til 8 minutter på 175 ˙C, men dette kan variere fra ovn til ovn, så stek gjerne en testrunde. Julemennene skal se litt uferdige ut når du tar dem ut av ovnen, for så å få en hard skorpe og myke kjerne mens de avkjøles på bakeplata, forklarer Nussara, som driver bloggen Just Another Food Story

Oppskrift på myke julemenn 🎅🏻 

DU TRENGER: 

100 g smør, usaltet
1 flat ts hornsalt 
1 ts vaniljesukker
2,5 dl H-melk
3,5 dl sukker 
12 dl mel 
Ekstra mel til kjevling

SLIK GJØR DU: 

1. Bland de tørre ingrediensene godt og sikt gjerne mel og hornsalt sammen.

2. Smelt smøret, ha i melk og tilsett i det tørre. Elt raskt i en kjøkkenmaskin til alt melet er blandet inn, og deigen blir fin og smidig. Dekk med plast og la deigen hvile i kjøleskapet i to timer. 

3. Forvarm ovnen til 175 ˙C. Kjevle ut deigen til ca. 1/2 cm tykkelse på et lett melet underlag, og stikk ut ønskede figurer og former. Legg figurene på et stekebrett dekket med bakepapir og stek på midterste rille i ca. 7-8 minutter.

4. Mal gjerne med konditorfarge. Oppbevar i en plastboks eller i en plastpose, så de holder seg myke.