Trikset som gir sprø pommes frites uten frityrkoking

Hvis du følger disse åtte enkle stegene, får du garantert sprø pommes frites helt uten frityrkoking.

De fleste har nok laget pommes frites i ovnen før – og endt opp med bløte og slappe pommes frites som kan ta livsgleden fra selv de tapreste av oss.

Løsningen kan være å frityrkoke potetene, men det er ikke akkurat sunt. Andre mener løsninger er å helle litt olje over potetene før steking, mens andre koker potetene i vann med natron før de går i ovnen. 

Vi har testet et triks fra instructables.com som ga et fantastisk resultat – som nesten slår frityrkokte poteter. Potetene ble knasende sprø, og det helt uten frityrkoking.

«Hemmeligheten» er blant annet å la potetene få en tur både i mikrobølgeovn og maisena før de går i ovnen, la oljen varmes opp på stekebrettet før potetene legges på brettet, og bruke nederste rille i ovnen. 

Teknikken krever litt mer tid enn du vanligvis bruker på pommes frites, men fremgangsmåten er enkel å følge. Men viktigst av alt: det er verdt tiden det tar. 

1. Sett ovnen på 230 grader

Hvis du skal få sprø pommes frites i ovnen, må du bruke høy varme. Du bør derfor starte med å sette ovnen på 230 grader, siden den bruker ca. 15-20 minutter på å varme seg opp. 

Sett inn et stekebrett med bakepapir på nederste rille i ovnen slik at stekebrettet blir skikkelig oppvarmet før potetene skal inn. Stekebrettet varmes mer opp på nederste enn midterste rille, og potetene vil lettere bli gyllenbrune.

2. Del potetene i like store deler

For å sikre at potene blir stekt i samme tempo, er det viktig å dele dem i like store biter. Del potetene i staver som er litt under 1 centimeter tykke. Det er viktig å ikke skjære potetene i for tykke staver, for da er det vanskeligere å få et sprøtt resultat.

Du kan skrelle potetene om du ønsker, men det er ikke nødvendig. Med skallet på beholder du mer av fiberet som er i poteten, og chipsene får et mer rustikk preg. 

Det er viktig å kutte potetene like store. Foto: Istock

3. Sett potetene i mikrobølgeovnen 

For å få sprø poteter, er det viktig å fjerne fuktighet før steking. Poteter inneholder nemlig mye vann, og ved å fjerne en del av denne fuktigheten før steking vil du få et mye sprøere resultat. 

Legg de oppkuttede potetstavene i en ildfast skål, og la de stå i mikrobølgeovnen på hakket under full effekt i cirka tre minutter. Potetene skal kun varmes, så følg nøye med, og pass på at de ikke blir brent. 

Instructables bruker plastfilm over potetene i mikrobølgeovnen. Men dette bør du i følge Mattilsynet kun gjøre dersom du har en plastfilm som er beregnet til mikrobølgeovn. Sjekk merkingen på emballasjen. 

4. La potetene tørke

Ta skålen med poteter ut av mikroen. Fordel potetene utover et tørkepapir, og la de ligge og tørke mens du fortsetter med neste steg. 

5. Varm opp oljen

Hell 4 ss vegetabilsk olje på stekebrettet, og la oljen varmes opp i cirka 5 minutter til det nesten begynner å ryke.

Sprø pommes frittes helt uten frityrkoking. Foto: Istock

6. Krydre potetene

Mens oljen varmes opp, er det på tide å krydre potetene. Ta frem en liten skål, og visp sammen 1 ss vegetabilsk olje med 1 ss maisenna og ønsket krydder.  

Maisena bidrar til å gi potetene et sprø skorpe, og er viktig for å få et vellykket resultat.

Salt er et «must», og du bør bruke cirka ¼ ts salt per potet. Men du trenger ikke å stoppe der. Paprika, chilipulver eller hvitløkspulver er også veldig godt på poteter. Når oljen i ovnen snart er varm nok, kan du blande krydderbladingen sammen med potetene.

7. Fordel potetene utover stekebrettet

Hvis du lar potetene ligge sammen i en haug på stekebrettet, vil potetene dampes i stedet for å bakes – og du ender opp med bløte pommes frites.

Noe av det viktigste for å få sprø pommes frites, er derfor å fordele potetstavene jevnt utover stekeplaten. Potetstavene må ha god plass på stekebrettet, og skal helst ikke være borti hverandre. Hvis du ikke får plass til alle potetene på ett brett, bør du heller steke de i flere omganger. 

8. Snu potetene halvveis i steketiden

Sett potetene i nederste rille i ovnen, og la de steke i cirka 20-25 minutt. Når halve steketiden er gått, skal du snu potetbåtene.

Følg nøye med under steketiden for å sikre at de ikke blir brent. Potetene er ferdige når de er gyllenbrune.  

Nå har du forhåpentligvis skikkelig sprø pommes frites. Nyt de med god samvittighet sammen med stekt torskefilet, biff, blåskjell, hamburger eller kyllingklubber.