Pinnekjøtt er ganske enkelt å lage, og med disse rådene er du sikker på å lykkes med julemiddagen.
Pinnekjøtt er heldigvis rimelig enkelt å lykkes med. Spesielt om du følger rådene til kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang.
PINNEKJØTT KREVER BARE LITT TÅLMODIGHET
Å lage pinnekjøtt er enkelt, men det krever tålmodighet, omsorg og gode råvarer for å bli saftig, mørt og smakfullt.
– Bruk god tid, slik at kjøttet blir ordentlig mørt. Det tar minst tre timer, men ofte mer. Ikke finn på å servere før kjøttet løsner fra beinet, råder Ann Kristin.
Husk også å vanne ut kjøttet i friskt vann – det tar som regel omkring 36 timer.
– Det er viktig å vanne det ut lenge nok, men ikke overdriv, heller. Jeg anbefaler å sjekke saltnivået underveis. Det kan du sjekke ved å ta et tygg og smake, tipser Ann Kristin.
LES OGSÅ: Hjemmelaget kålrabistappe – tre ingredienser må med ifølge mesterkokken
🐑 PINNEKJØTT STEG FOR STEG 🐑
DU TRENGER:
Til 6 personer
3 kg pinnekjøtt
2 kg mandelpotet
Steg 1: Vann ut kjøttet
Legg pinnekjøttet i kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Skift vann én gang i løpet av utvanningen.
Steg 2: Lag rist i en stor kjele
Legg mandelpoteter, en rist eller pinnekjøttpinner i bunnen av en stor kjele, slik at det rekker 3-4 centimeter opp langs kanten. Hell på vann til det er på høyde med risten/potetene/pinnene.
Steg 3: Trekk pinnekjøttet til det er mørt
Plasser pinnekjøttet på toppen, og sett på lokk. Kok opp og skru ned varmen. La kjøttet smådampe under lokk i minst 3 timer. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beinet. Pass på at kjelen ikke koker tørr, og etterfyll med vann ved behov.
Steg 4: Skjerp kjøttet om du ønsker det litt crispy
Legg pinnekjøttet oppå en rist over et stekebrett, og brun på 250 ˙C i 3-5 minutter rett før servering.
– Det er ofte tradisjon som avgjør om man er vant til å skjerpe kjøttet eller ikke. Jeg synes det er best, for da blir det litt crispy, forteller Ann Kristin.
FIKS FERDIG: Tilbehør til pinnekjøtt varierer gjerne etter lokale tradisjoner, men kålrabistappe og poteter er som regel alltid med!
GLEMT Å VANNE UT KJØTTET? LES HER!
Jula trenger ikke å være ødelagt selv om du skulle ha glemt å vanne ut pinnekjøttet. Ann Kristin forklarer hvordan du avverger katastrofen:
– Gi beskjed til gjestene dine at pinnekjøttet muligens blir litt forsinket. Finn på en liten forrett og kok kjøttet i masse friskt vann i 30 minutter, slå ut vannet og gjenta prosessen til kjøttet er passe salt og mørt, forklarer kokken.
Verdt å merke seg er også at selv om det står i en oppskrift at kjøttet skal koke, skal det som regel maks syde eller småputre – ellers ender du opp med seigt og tørt kjøtt.