Pinnekjøtt med poteter og kålrotstappe.

Pinnekjøtt steg for steg

Pinnekjøtt er ganske enkelt å lage, og med disse rådene er du sikker på å lykkes med julemiddagen.

Pinnekjøtt er heldigvis rimelig enkelt å lykkes med. Spesielt om du følger rådene til kokk, stylist og rådgiver Ann Kristin Møsth Wang.

PINNEKJØTT KREVER BARE LITT TÅLMODIGHET 

Å lage pinnekjøtt er enkelt, men det krever tålmodighet, omsorg og gode råvarer for å bli saftig, mørt og smakfullt.

– Bruk god tid, slik at kjøttet blir ordentlig mørt. Det tar minst tre timer, men ofte mer. Ikke finn på å servere før kjøttet løsner fra beinet, råder Ann Kristin.

Husk også å vanne ut kjøttet i friskt vann – det tar som regel omkring 36 timer.

– Det er viktig å vanne det ut lenge nok, men ikke overdriv, heller. Jeg anbefaler å sjekke saltnivået underveis. Det kan du sjekke ved å ta et tygg og smake, tipser Ann Kristin.

LES OGSÅ: Hjemmelaget kålrabistappe – tre ingredienser må med ifølge mesterkokken 

🐑 PINNEKJØTT STEG FOR STEG 🐑

DU TRENGER:

Til 6 personer

3 kg pinnekjøtt
2 kg mandelpotet

Steg 1: Vann ut kjøttet

Pinnekjøttet vannes ut.

Legg pinnekjøttet i kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Skift vann én gang i løpet av utvanningen.

Steg 2: Lag rist i en stor kjele

Potetene legges i bunnen av en stor kjele.

Legg mandelpoteter, en rist eller pinnekjøttpinner i bunnen av en stor kjele, slik at det rekker 3-4 centimeter opp langs kanten. Hell på vann til det er på høyde med risten/potetene/pinnene.

Pinnekjøttet legges på toppen av potetene og pinnene i kjelen.

Steg 3: Trekk pinnekjøttet til det er mørt

Plasser pinnekjøttet på toppen, og sett på lokk. Kok opp og skru ned varmen. La kjøttet smådampe under lokk i minst 3 timer. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beinet. Pass på at kjelen ikke koker tørr, og etterfyll med vann ved behov.

Steg 4: Skjerp kjøttet om du ønsker det litt crispy

Legg pinnekjøttet oppå en rist over et stekebrett, og brun på 250 ˙C i 3-5 minutter rett før servering.

– Det er ofte tradisjon som avgjør om man er vant til å skjerpe kjøttet eller ikke. Jeg synes det er best, for da blir det litt crispy, forteller Ann Kristin.

Pinnekjøtt med poteter, kålrotstappe og grov pølse.
FIKS FERDIG: Tilbehør til pinnekjøtt varierer gjerne etter lokale tradisjoner, men kålrabistappe og poteter er som regel alltid med!

GLEMT Å VANNE UT KJØTTET? LES HER!

Jula trenger ikke å være ødelagt selv om du skulle ha glemt å vanne ut pinnekjøttet. Ann Kristin forklarer hvordan du avverger katastrofen:

– Gi beskjed til gjestene dine at pinnekjøttet muligens blir litt forsinket. Finn på en liten forrett og kok kjøttet i masse friskt vann i 30 minutter, slå ut vannet og gjenta prosessen til kjøttet er passe salt og mørt, forklarer kokken.

Verdt å merke seg er også at selv om det står i en oppskrift at kjøttet skal koke, skal det som regel maks syde eller småputre – ellers ender du opp med seigt og tørt kjøtt.

FLERE OPPSKRIFTER OG TIPS TIL JULEMATEN