Varm brie, servert lun med nøtter og honning er selve oppskriften på lykke for en som er glad i ost. Passer som koserett eller som dessert. Mektig og godt!

Varm brie er ren lykke for osteelskere

Hvis det er noe som er bedre enn ost, så er det varm ost! Til en osteelsker har vi oppskriften på ren lykke: varm brie med nystekte kjeks og nøtteblanding.

Vi kan ikke love evig lykke, men stunden fra du har den myke, kremaktige, lett rennende osten duftende foran deg og til fatet er tomt – den lille stunden er en nytelse!

Brie kalles gjerne ostenens konge og alle hvitmuggosters mor. Osten er oppkalt etter distriktet Brie øst for Paris, og historisk kan den spores helt tilbake til 700-tallet. Så her har franskmennene hatt mange hundre år på å perfeksjonere osten – og det har de klart!

Brie er frisk og litt syrlig, og har en mild og behagelig ettersmak som gjør at den er lett å like av mange, og dessuten er den naturlig laktosefri også. 

TIPS TIL KOSEMAT: 3 meksikanske høydepunkter 🇲🇽

Knasende kontrast

Selv om osten spiller hovedrollen, trenger den et par hjelpere til å vise seg fra sin aller beste side. Noe som knaser står i fin kontrast til den kremaktige konsistensen, og i stedet for ferskt brød har vil laget «kjeks» av bagetten.

Når du sprøsteker brødet, trenger det selvsagt ikke være ferskt. Dette er en fin måte å få brukt opp brød som begynner å bli litt tørt på. 

 🧀NÅR VI ER INNE PÅ SMELTA OST: Sjekk disse ostesmørbrødene! 🧀🥪


DET LILLE GRØNNE: Litt rosmarin frisker opp både i fargen og smaken. 

Noe søtt til 

En smaksmessig kontrast som er nydelig til ost, er noe søtt. Derfor har vi valgt å steke hakkede nøtter med sukkerblanding, slik at nøttene både blir sprø og søte. Bare prøv kombinasjonen, det er helt nydelig!

Ha gjerne litt honning, eller syltetøy ved siden av også, det frisker opp og gir enda en dimensjon til smakene. 

Varm brie er supert å servere som en koserett, til venninnebesøk eller som en artig dessertvariant. Du kan fint også bruke camembert eller norske hvitmuggoster til denne oppskriften.

 
NYDELIG: Brie er mektig, så det går fint å dele en ost på flere. Problemet er ofte å klare å slutte å spise før man blir for mett ...

Varm brie

DU TRENGER: 
1 stk brie
3 ss flytende honning
100 g nøtteblanding

SLIK GJØR DU:

1. Forvarm stekeovnen til 200 °C.

2. Ha brie på et stekebrett med bakepapir.

3. Stek brien midt i ovnen i ca. ti minutter.

4. Server brien lun med nøtter og honning.

Nøtteblanding

DU TRENGER: 
275 g
sukker
1/2 dl vann
150 g hasselnøtter
150 g mandler
2 ss frisk rosmarin (bare bladene)

SLIK GJØR DU:

1. Hakk mandler og hasselnøtter grovt. Varm sukker og vann langsomt i en stekepanne med høy kant til sukkeret er smeltet. Ha i nøtter og mandler.

2. Rør rundt i blandingen til nøttene har fått litt farge. Hakk rosmarinbladene fint og ha dem over nøtteblandingen og bland dem inn.

3. Hell blandingen ut på et bakepapirark og la den kjøle seg av.

4. Del nøtteblandingen opp i biter. Bruk gjerne en kniv.

«Hjemmelaget» kjeks

DU TRENGER: 
1 stk
halvstekt baguett
3 ss olivenolje

SLIK GJØR DU:
1. Forvarm stekeovnen til 200° C.

2. Skjær tynne skiver av baguetten og ha skivene på et stekebrett med bakepapir.

3. Stek skivene i stekeovnen i ca fem minutter eller til de er gylne.