Denne majonesen vil – helt genuint - sjokkere deg

Du burde slutte å helle ut kikertvann i vasken. Det kan nemlig bli til vegansk majones helt uten egg!

Vi har tidligere vist deg hvordan du kan lage vegansk marengs med kikertvann, og vegansk pisket krem av kokosmelk. Nå tar vi steget bort fra dessertfatet og over til middagsbordet - og kan herved introdusere en helt genial vegansk majones uten egg!

Hemmeligheten ligger nok en gang i kikertvann, altså det litt grumsete vannet kikerter på boks ligger i. Folk flest heller denne fantastiske råvaren rett ned i sluket, når de mye heller burde tatt vare på den.  

Kikertvann fungerer nemlig som en helt prima eggesubstitutt. Når det blir kombinert med olje og sitron (og piskes kraftig) emulgerer blandingen, og en fyldig kremete majones blir skapt. 

   > Kikertvannet du vanligvis kaster kan bli vegansk marengs!

Emulsjon og luftbobler

For å forstå hvorfor kikertvann kan benyttes istedenfor egg, må vi gå dypere i materien.

Mens eggeplommen inneholder proteiner, fett og kolesterol – som sammen gjør den til en prima emulgator – inneholder eggehviten masse proteiner. Disse proteinene binder seg sammen og fanger luftbobler når de piskes, perfekt for luftige matkreasjoner som marengs og kaker, skriver The New York Times.

Til sammenlikning inneholder kikertvann både proteiner og stivelse, som forhindrer luftbobler fra å falle sammen på samme måte som eggehviter gjør, og et stoff som heter saponin, fortsetter den amerikanske avisen

Saponiner er et materie som finnes i planter, og som skummer som såpe i kontakt med vann, ifølge Wikipedia. Saponiner skal fungere som en emulgator, på lik linje som eggeplommer, skriver The New York Times.

Med andre ord kan kikertvann både brukes som en eggehvitesubstitutt og som en eggeplommesubstitutt i enkelte oppskrifter.

   > Nå finner du fire nyheter i Coop Vegetardag

«Bønnevann»

Selv om vi for det meste kaller kikertvann for kikertvann, har produktet egentlig et eget navn, nemlig aquafaba. Aquafaba er en sammesetning av de to latinske ordene for vann og bønne, nemlig «aqua» og «faba», ifølge Bon Appétit Magazine (men spør du oss, kunne «faba» like gjerne vært byttet ut med «fab»<3) 

Navnet var det ingeniøren Goose Wohlt som kom på, etter at Wohlt og kona hans ved en tilfeldighet så en artikkel om hvordan man lagde veganske marengs, og ble «besatt» av det grumsete biproduktet, fortsetter BA.

Nøttesmak

Selv om kikertvann er et supert biprodukt, er det ikke feilfritt. Det kan ha en ganske nøttete smak og lukt, så du burde smake til majonesen under med enten mer salt, pepper eller sitron hvis du synes den smaker for kraftig kikert.

Du kan også eksperimentere med mer olje eller mindre kikertvann. Hvis du vil kan du også tilsette litt finhakket hvitløk, og dermed få en vegansk aïoli.

Sjekk ut hvor enkelt det er å lage vegansk majones i oppskriften under:

Vegansk majones med kikertvann

Dette trenger du:

1 boks kikerter (du skal kun bruke 1/4-1/2 dl av vannet i boksen)
3 dl olivenolje
1 klype salt
1 klype pepper
1 ts sitronsaft

Slik gjør du:

1. Hell innholdet i boksen med kikerter i en sil, og ta vare på vannet. Bevar kikertene til for eksempel kikertsnacks eller falafel-vaffel senere. 

2. Hell litt av kikertvannet i en høy beholder, for eksempel et målebeger beregnet på stavmiksere, og tilsett 3 dl olivenolje, salt, pepper og sitronsaft. Bruk en stavmikser til å blande sammen ingrediensene. Fortsett til majonesen er tykk og fyldig, og alle ingrediensene er godt blandet. Smak til med salt, pepper og sitron.