Vegetarpai med tomatsalat

En sprø pai med grønnsaker og en frisk tomatsalat, kan du variere på mange måter og passer godt som lett middag eller til kvelds. Server den som en ren vegetarrett med tomater og sopp, eller fyll den med spekeskinke, kokt skinke eller bacon fra Xtra-serien vår.

4 porsjoner – lett – ca. 1 time + hviletid

DU TRENGER:

300 g hvetemel
200 g smør, romtemperert
1 dl vann
1/2 ts salt
Smør til smøring av form

Eller: 1 pk ferdig paideig

PAIFYLL:
100 g Xtra cherrytomater
5 kokte mandelpoteter
1/2 rødløk
150-200 g Xtra sjampinjonger
2 dl crème fraîche
4 egg, sammenpisket
200 g revet ost
Fersk rosmarin
Smør eller olje til steking
Salt og pepper

TOMATSALAT MED VINAIGRETTE:
200 g Xtra cherrytomater
6 ss olivenolje
2 ss eddik
1 ts dijonsennep
1 klype salt
1 klype pepper
1/2 ts sukker
1-2 ss friske hakkede urter


SLIK GJØR DU:

  1. Sett ovnen på 190 grader varmluft.
  2. Skjær smøret i terninger, og smuldre det i melet. Tilsett salt og rør inn vannet litt etter litt. Kna det til en smidig deig. Tilsett litt mer vann eller mel hvis deigen blir for tørr eller klissete. Dekk deigen med plastfolie og sett den kjølig i minst 30 minutter.
  3. Kjevle ut deigen. Kle en smurt paiform på 24-26 cm eller flere porsjonsformer med bakepapir. Klem deigen ut i formen/formene.  
  4. Prikk deigen med en gaffel og fyll på med tørr ris eller tørre erter så deigen ikke hever seg. Forstek paiskallet i 15 minutter. Fjern risen eller ertene. Dem kan du bruke om igjen neste gang du skal steke en pai.
  5. Skjær tomater, kokte poteter og løk i skiver. Stek soppen gyllen i smør eller olje. Smak til med salt og pepper, og fordel grønnsaker og sopp i paiskallet.
  6. Rør sammen crème fraîche, piskede egg, revet ost, 1 ts salt og 1/2 ts pepper. Hell eggeblandingen over grønnsakene, og dryss rosmarin over.
  7. Stek paien til den er gyllen, ca. 40 minutter. Topp med litt mer rosmarin og server paien med en frisk tomatsalat.


Tips! Det er også godt med spekeskinke, kokt skinke eller bacon fra Xtra-serien i paien!

Tips! Ferdig paideig = pai på 1-2-3!