Vegetarstek med ovnsbakte grønnsaker

Det finnes fullverdige kjøttfrie julemåltider som smaker nydelig for både vegetarianere og de som vanligvis spiser kjøtt. Her er ett av dem; en saftig nøttestek med deilig tilbehør.

6-8 personer
Vanskelighetsgrad: Avansert
Tidsbruk: ca. 1 time og 30 minutter

Vegetarstek – dette trenger du

  • 1 dl quinoa
  • 150 g søtpotet
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stilker rosmarin
  • 1 ts tørket oregano
  • ¼ ts kajennepepper
  • ½ ts paprikapulver
  • Salt og pepper
  • 4 aromasopp (evt. sjampinjong)
  • 40 g smør, og ekstra til smøring
  • 1 sitron
  • 50 g brødsmuler
  • 100 g revet parmesan
  • 100 g hasselnøtter
  • 100 g blandede nøtter (for eksempel cashew-, para-, eller valnøtter)
  • 3 egg
  • 250 g butterdeig

 

Slik lager du Vegetarstek med ovnsbakte grønnsaker

  1. Kok quinoaen etter anvisningen på pakken og sett til side.

  2. Skrubb søtpoteten og kutt den i små terninger. Grovhakk løk og skjær hvitløk og selleri i skiver.

  3. Varm 2 ss olivenolje på middels varme i en stor panne og legg i de oppskårne grønnsakene. Vend det godt sammen med rosmarinbladene, kajennepepper, paprika og oregano, og smak til med salt og pepper.

  4. Reduser varmen til middels lav og stek i ca. 10 minutter til grønnsakene har myknet litt. Skjær sopp i grove terninger, legg i og stek blandingen i 5 minutter til.

  5. Fjern pannen fra varmen og rør inn smør, finrevet skall fra en halv sitron, quinoa, brødsmuler og parmesan.

  6. Grovhakk nøttene og bland i sammen med 2 piskede egg.

  7. Forvarm ovnen til 180 grader.

  8. Sett grønnsaksblandingen kaldt mens du kjevler ut butterdeigen på en melet kjøkkenbenk til en stor avlang flate, ca. 2-3 mm tykk.

  9. Legg på grønnsaksblandingen. Snitt langsidene av deigen til strimler på 2 cm bredde, fra fyllet til kanten. Brett kortsidene over fyllet, så stramt du klarer. Deretter ”fletter” du annenhver strimmel nedover, fra topp til bunn i et slags fiskebensmønster.

  10. Pensle steken med vispet egg og bak i midten av ovnen til deigen er gyllen og sprø. Dette tar ca. 45 minutter.

 

Ovnsbakt salat – dette trenger du

  • 2 søtpoteter
  • ½ brokkoli
  • Ca. 1 dl olivenolje
  • Flaksalt
  • Nykvernet pepper
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 ss sitronsaft (ca. 1 sitron)
  • 2 ss rødvinseddik (ev. eplesidereddik)
  • 1 ss Dijon-sennep
  • 2 ts honning
  • 1 pose salattopper
  • ½ granateple
  • Bladpersille

Slik lager du ovnsbakt salat

  1. Skrubb søtpotetene og kutt dem i tykke skiver. Del brokkolien i grove buketter.
  2. Fordel dem utover et stekebrett med bakepapir, hell over litt olje og strø på en god klype salt og pepper. Bak dem i ovnen sammen med nøttesteken i ca. 30 minutter.
  3. Bland 1 dl olje, revet hvitløk, sitronsaft, eddik, sennep og honning i en stor bolle, og vend inn de varme grønnsakene. La dem marinere i dressingen til nøttesteken er ferdig. Vend inn salattopper og topp med granateplekjerner og bladpersille.